Saray Belediyesi yetkililerinin masa başından kalkmadan, kağıt üzerinden satışa çıkarılan taşınmazlardan dolayı canı daha çok sıkılacağa benziyor. Saray Belediyesi'nin önceden köy statüsünde olan mahallelerden bünyesine kattığı taşınmazları satışa çıkarmasıyla şok bir gerçek ortaya çıktı. Sevi mahallesinde satışa çıkarılan taşınmazların birisinin mahalle mezarlığı olarak kullanılmasının ortaya çıkması tepkileri beraberinde getirdi. Okuyucularımızın çağrısı üzerine Servi Mahallesine giderek konu hakkında mahalle vatandaşlarından bilgi aldık. Vatandaşlar 833 parsel numaralı taşınmazın 50-60 yıl önce mahalle halkından Salih Özkan isimli vatandaşın tarlasını mezarlık olarak kullanılması için bağışladığını belirttiler. Fakat o zamanlarda muhtarın bağışlanan taşınmazı mezarlık olarak değil tarla olarak kayıt ettiğini belirten vatandaşlar, "60 yaşında olanımız var Salih Özkan'ı bilmiyoruz o kadar eski yani tarlasını bağışlaması. Biz bu tarlayı mezarlık olarak kullanıyoruz uzun yıllardır, 50-60 tane mezar var" ifadelerini kullandılar.
BU NASIL İŞ BÖYLE?
Saray Belediyesi 21 adet taşınmazı satışa çıkarırken, ihaleler 8 Şubat'ta yapılacak. Köy statüsünden mahallelere geçen taşınmazların hiç düşünmeden satışa çıkarılması zaten büyük tepki toplamışken, taşınmazların nasıl kullanıldığını araştırmadan direkt ihaleye çıkarmak daha kötü sonuçların doğurmasına neden oldu. Belediye yetkililerin masa başında oturarak, "Bize köylerden şu kadar taşınmaz geçmiş hadi satalım" anlayışıyla yaptığı bu işlem ise sorumsuzluğun bir başka göstergesi. Taşınmazların satışa çıkarılması sonrası Servi Mahallesi vatandaşları mezarlığında satıldığını öğrenince şok olurlarken konu hakkında Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ile görüştüklerini ilettiler. Vatandaşların ilettiğine göre, Belediye Başkanı Nazmi Çoban, "Ben o tarlanın üzerini çizdim satılmayacak" ifadelerini kullandı.
HUKUKÇULAR NE DİYOR?
Nazmi Çoban'ın bu söyleminin üzerine ise hukukçulardan bilgi aldık. Hukukçular, "Eğer tarla bağışlanırken bir şart konmamışsa (mezarlık haricinde kullanılamaz gibi) bu tarlanın satılmasında hukuki bir engel yok. İhaleye çıkarılan taşınmazların arasında varsa isteyen kişi ihaleye girer ve o tarlayı alır. Yalnız Belediye iptal ihalesi yayınlayarak, söz konusu tarlanın satışının gerçekleşmeyeceğini bildirirse problem ortadan kalkar" şeklinde yorumladılar. Hukukçular bu konu hakkında ayrıca söz konusu tarlada kamu yararı olduğunu bu yüzden bu tarlanın satılmaması gerektiğini vurguladılar.
Peki bu tarlanın satışı iptal edilmezse ne olur? İhaleye giren kişi istediği mezarlık olarak kullanılan tarlayı alabilir. Daha sonra belediye bu arsayı sattığı kişiden geri almak zorunda kalabilir.
Mezarlık yanında bulunan tarlanın ise neden ayrı olduğu görünmüyor. Tek bir bahçe içinde içine alınan ala tarla olarak değil tamamen mezarlık olarak kullanılıyor ve mahalle halkı yakınlarını satışa çıkarılacak olan tarlaya defnediyor. Yetkililerin masa başından karar verme huyu devam ederken, halkın hassasiyetlerini ve sorunlarını ne zaman tam anlamıyla anlayacağı ise merak ediliyor.
MUHTARDA PEK İLGİLENMİYOR
Mahalle vatandaşları, "Biz bu tarlanın satılacağını hiç düşünmezdik, nerden bilelim yıllar önce mezarlık olarak bağışlanan tarlanın belediyeye geçeceğini ve belediyenin burayı satacağını" ifadeleriyle şaşkınlarını dile getirdiler. Vatandaşlar bununla birlikte mahalle muhtarının, yaşanan genel sıkıntılarla pek ilgilenmediğinden şikayetçi.