1 Kasım 2024 Cuma günü düzenlenen "Saray’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu" töreninde Ankara’dan Çanakkale’ye, Çanakkale’den Saray’a uzanan kurtuluş mücadelesini anlatan gösteriler, Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alan Şefi Kaya Bayraktar ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Duygu Ok yönetiminde, okul öğrencilerinin katılımıyla başarıyla sunuldu. “Elif’in Kağnısı” şiiri ile kurtuluş mücadelesinde kadınların cepheye mermi taşıması ve çaresizlik içindeki mücadelesi canlandırıldı.
Gösterimde 100 yıllık bir kağnı kullanılarak geçmişin izleri yansıtıldı. Çanakkale türküsü eşliğinde askerlerin sahneye girişi, Kınalı Hasan’ın annesi tarafından askere kına yakılarak gönderilmesi canlandırıldı. Yaşlı teyzenin "Eledim Eledim" türküsü yürekleri dağladı. Seyit Onbaşı’nın mermiyi topa zorlukla sürmesiyle savaş sahnesi canlandırıldı.
Sürpriz olarak, Atatürk’ün Samsun’dan Ankara’ya gelişi, seymenlerce karşılanması, seymen oyunu ve Atatürk’ün sevdiği zeybek oyunu Kaya Bayraktar tarafından sergilendi. Atatürk’e benzerliğiyle dikkat çeken Rehberlik Öğretmeni Fatih Altıntop’un rolü, kurtuluş coşkusunu artırdı. Gösterinin sonunda düşmanın ülkeye girmesi, savaşın askerlerce kazanılması ve Kınalı Hasan’ın şehit edilmesi sahneleri canlandırıldı. Saray’ın şehitlerine ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e selam ve minnet duyguları ifade edildi. Gazilerin ve şehitlerin isimleri okunduğunda, “Burada” demeleri ve askeri tekmil vermeleri duygu seline neden oldu. Gösteri esnasında Edebiyat Öğretmeni Duygu Ok’un sözlü katılımı gösteriye daha da anlam kazandırdı.
Gösterinin geçen yılki kurtuluş gösterisinin üzerine emek verilerek hazırlandığı, sahne ve kostüm çalışmalarının başarıyla yapıldığı gözlemlendi; coşkunun en üst seviyede olduğu görüldü.