DOLAR 35.48 ₺
EURO 36.70 ₺
STERLIN 43.65 ₺
G.ALTIN 3,074.84 ₺
Ç.ALTIN 5,028.78 ₺
BİLEZİK 2,805.05 ₺
BTC 97,283.35 $
ETH 3,243.16 $
BİST 9,739.72

SARAY’DA TARLA GÜNÜ" ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

SARAY
Yayınlama: 4 Eylül 2024 Çarşamba 11:30 Kaynak: Haber Merkezi

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Saray İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Saray Merkez, Yuvalı Mahallesi Yolu Üzeri Yeşil Çeşme Mevkiinde kurulan demonstrasyon alanında Salı günü tarla günü düzenlendi.

SARAY’DA TARLA GÜNÜ

Saray’da Tarla Günü programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’n okunmasıyla başladı.

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Saray İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında toprak işlemesiz anıza ekiliş yöntemi ile üretimi gerçekleştirilen Ayçiçek bitkisi demonstrasyon çalışmasının sonuçlarını görmek amacıyla, Salı günü saat 14.00’da tarla günü etkinliği düzenledi.

Etkinlik İlçe merkezi Yuvalı Mahallesi Yolu Üzeri Yeşil Çeşme Mevkiinde bulunan alanda, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğini üstlendiği programa, İlçe Kaymakamı Refik Özsoy, Belediye Başkan Vekili Ahmet Tınaz İlçe Jandarma Komutanı Üstğ. Veli Uysal, İlçe Emniyet Müdür V. Vahap Uyar, Ak Parti Saray İlçe Başkanı Ertan İnanç, MHP İlçe Başkanı Yusuf Duman, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Saray İlçe Tarım ve Orman Müdürü Seyide Yılmaz, Mahalle Muhtarları,  Meslek Odalarının Temsilcileri ve Çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi. 

Tarla günü dolayısıyla düzenlenen programda protokol üyeleri birer konuşma yaptı. Etkinliğe ev sahipliğini yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Seyide Yılmaz, toprak işlemesiz anıza ekiliş yöntemi ile ilgili üreticilere önemli açıklamalarda bulundu. Müdür Yılmaz şöyle konuştu:

“Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında toprak işlemesiz anıza ekiliş yöntemi ile üretimi gerçekleştirilen Ayçiçek bitkisi demonstrasyon çalışmasının sonuçlarını görmek amacıyla düzenlenen tarla gününe hoşgeldiniz.

İklim değişikliği ve yaşamakta olduğumuz kuraklık sorunlarından dolayı daha kazançlı üretim için geleneksek tarım alışkanlıklarımızdan vazgeçerek bilgilerimizi güncelleyip doğru tarım tekniklerini uygulamamız gerekmektedir.

Doğrudan anıza ekim, toprağı işlemeden bir önceki üründen kalan anız ve kalıntıları keserek tohumun toprağa bırakılmasıdır.

Toprak işlemesiz anıza doğrudan ekimin faydaları;

.Erozyon riskini azaltır.

.Yağmurun toprağa infiltrasyonunu artırır ve buharlaşmayı azaltarak rutubetin toprakta tutulmasını artırır.

.Üst toprakta organik madde miktarını artırır, Topraktaki biyolojik yaşamı ve aktiviteyi teşvik eder.

.Gerekli makine sayısını, traktörün güç ihtiyacı, yakıt tüketimini, mekanizasyon için tamir bakım masraflarını azaltır.

.Yağışın toprakta daha fazla depolanmasını sağlar

.Zaman tasarrufu sağlar Yüksek sıcaklığı ve tohum civarındaki sıcaklık değişimini engeller.

.Yakıt tüketimini sadece bir geçişte ekimle sınırladığı için %40–50 azaltır.

.Zaman ve işçilik gereksinimini %50–60 azaltır. Bu ekim için birkaç günün uygun olduğu durumlar gibi kritik durumlarda çok avantaj sağlar.

.Tarla trafiği azaldığından toprak sıkışmasını ortadan kaldırır

.Ekim işleminde tarlanın hazırlanması için daha az zamana gereksinim duyulur, ekim tarihinde hava koşullarına bağımlılık azalır.

Bu demonstrasyon çalışması ile bölgemiz iklim koşullarında ve toprak yapısında işlemesiz tarım yöntemi ile Ayçiçeği üretimi ve geleneksel toprak işlemeli yöntemin kıyaslaması yapılarak doğru yöntemin tespit edilerek çiftçilerimize yerinde gösterilmesi amaçlanmıştır.

Çalışmada;  ekiliş yapılan tarlanın tamamı 10842 m2 olup işlemesiz tarım yöntemiyle ekilen alanın yüzölçümü 3502m2, geleneksek işlemeli yöntemle ekilen alan 7340m2 dir.

Deneme parsellerinde kullanılan tohum ve gübre miktarları aynıdır. İşlemesiz tarım anıza ekim yöntemi ile ekiliş yapılan alan daha erken ekim fırsatı olduğundan 4 nisan da ekilmiştir. Diğer geleneksel işlemeli tarım yöntemi ile ekilen alan tava gelmesi beklenerek 12 nisanda ekilmiştir. Ekimde standart ekim makinası kullanılmıştır. Ekimden sonra tohumlar açıkta kaldığından üzerini örtmesi için zincirli tırmık çekilmiştir. Ançak bu işleme gerek kalmayacak şekilde mibzek ayaklarına zincir bağlanıldığında tohumların kapanması ekimde tek işlemde sağlanmaktadır.

Çapalamada kurak bir sezon geçirmemizden kaynaklı sert büyük kesekler oluştuğundan keseklerin parçalanması için 2 kez çapalama yapılmıştır.

Her iki yöntemle yapılan ekilişlerin hep birlikte yapacağımız hasat sonrasında verim ve yağ oranları tespit edilecektir.

Bu demostrasyon çalışmamızın gerçekleştirilmesinde tarlasını ve emeğini ortaya koyan üreticimiz Abdullah ELİUZ’a, projede görevli İlçe Müdürlüğümüz personeline bize sağlamış oldukları desteklerinden dolayı İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.

Değerli katılımcılarımız teşriflerinizden dolayı İlçe Müdürlüğümüz ve şahsım adına teşekkür ediyorum” diyerek program sona erdi.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4