Saray’ın Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırım almadığı söylemlerine karşılık Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak sıklıkla Saray’ın çok yatırım aldığı yönündeki savunması, yine Büyükşehir eli marifetiyle çürütüldü. Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Muhtarlar Çalıştayı’nda dağıtılan muhtarların iletişim bilgilerinin ve ilçelerde tamamlanan projelerin yer aldığı kitapçıkta Büyükşehir Belediyesi’nin 2014-2019 yılları arasında Saray’da gerçekleştirdiği tek proje yer alıyor. Büyükşehir Belediyesi Saray’da ilk döneminde tek proje gerçekleştirirken, bu da 11 İlçeye 11 Okul projesi kapsamındaki Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Bunun dışında Büyükşehir Belediyesi’nin Saray’da gerçekleştirdiği başka bir proje olmazken, geleceğe yönelik proje anlamında bir umutta bulunmuyor. Dağıtılan kitapçıkta ve Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yer alan projeler alanında 5 yıllık dönemde Saray’da bir proje gerçekleştirilirken, Kültür Merkezi Projesi’de devam eden yatırımlar arasında ye alıyor. Yine 2014 yılından bu yana yapılması planlanan ve iki yıldır bitmeyen ihale aşamasında olan Saray Mezbaha projesi de planlanan yatırımlar arasında. Bununla birlikte Büyükşehir Belediyesi Muratlı’ya ilk dönemimde ortak proje harici (11 İlçeye 11 Okul) üç yatırım, Malkara’ya üç yatırım, Kapaklı’ya bir yatırım, Süleymanpaşa’ya üç yatırım, Şarköy’e bir yatırım, Çerkezköy ve Çorlu’ya ikişer yatırım kazandırdı. Yine devam eden eden projelerde ise Süleymanpaşa ve Çorlu üçer yatırım ile önde olurken, Hayrabolu’da iki, Şarköy, Çerkezköy, Marmara Ereğlisi ve Ergene’de birer yatırım devam ediyor. Bu yatırımlar arasında su ürünleri toptancı hali, kapalı spor salonu, terminaller, kapalı yüzme havuzu mesire alanları gibi projeler yer alıyor. Yapılması planlanan projelerde de diğer ilçelerin önde olduğu görülürken, Büyükşehir Belediyesi’nin Saray’da tamamlanan bir projesi, devam eden bir projesi ve planlanan bir projesi bulunuyor.
DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi olmasından bu yana Saray’da iyiye yönelik bir değişim bulunmuyor. 2014 öncesi gerek ilçe merkezi, gerek belde belediyeleri gerekse kırsal mahallelerdeki şartların bugüne göre daha iyi olduğu görülürken, bununla birlikte elde edilen kazanımlarda yok olmuş durumda. Büyükşehir Belediyesi’nin projeler bakımından, vatandaşlarında sıklıkla dile getirdiği ‘Saray’a üvey evlat muamelesi yapılıyor’ söyleminin gerçekliği ortaya çıkarken, bu durumun değişmesi yönünde de bir çalışma gerçekleşmiyor.
Saray’ın ufak bir ilçe olması, siyasal yöneliminin kestirilebilir olması ve hizmet gelmesi için yoğun çaba harcayacak siyasetçilerin olmaması gibi nedenlerin, ilçenin gelişmek yerine geri kalmasında etken olduğu düşünülüyor. İlçenin acil ihtiyaçları görmezden gelinmeye devam edilirken, çevre ilçelerin Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı yatırımlara bakıldığı zaman Saray Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı değil mi? Sorusu da akıllara geliyor.