Saray Belediyesi Kültür etkinlikleri kapsamında, Kültür Merkezi önüne kurulan sirk çadırında gösterilerini sunan Atlas Sirki izleyenleri adeta büyüledi.
Saray Belediyesinin katkılarıyla Kültür Merkezi önüne kurulan sirk çadırında gösterilerini sunan Atlas Sirki; ateşbazlık, parendebazlık, akrobatlık, sihirbazlık, madrabazlık gibi “Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki” seyirlik sanatların yeniden canlandırıldığı geleneksel sirk gösterisi ile özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın, “Eski Osmanlı Şenliklerinden geleneksel gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. Bu seyirlik sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970’li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan “Atlas Sirki - Seyirlik Sanatları Gösterisi” modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” dedi.
Tiyatro Sanatçısı Servet Yalçın açıklamasında; “Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan bir çok gösterinin kökeni Anadolu Uygarlıklarıdır. Sirk sanatlarının altın çağını yaşadığı Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türk ip canbazlarının ve akrobatların yaptığı gösteriler tüm ülkelerde hayranlık uyandırırdı. Örneğin sirk dendiğinde öncelikle akla gelen İtalya’daki ilk sirk hareketi 1547 yılında San Marko kulesine ip gererek gösteri yapan Türk ip canbazları ve akrobatlardı. Bu gösteriler yüzyıllarca geleneksel olarak devam etti. Venedik Karnavalının açılış seremonisinin ismi bugün bile “Volo Del Turco” yani “Türk Uçuşu” dur. Bir çok ülkede sirkin halk dilindeki ismi “Osmanlıya dair” anlamında “Utmani” dir” dedi.
Türkiye’de yeni nesil sirk sanatçıları yetiştirecek bir okullaşmaya doğru gitmek ve Türkiye’nin ilk Seyirlik Sanatlar Müzesini oluşturmak istediklerini belirten Servet Yalçın, bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm Trakyalıları gösterilerine beklediklerini belirtti.