1 Kasım Saray'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü, Saray’da heyecan ve coşkuyla kutlandı. Bu nedenle Atatürk Anıtı'nın önünde düzenlenen törene, Kaymakam Gülihsan Yiğit, Garnizon Komutan Yrd. Yarbay Güngör Şahin, Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Tanrıtanır, Askeri Erkan ve Siyasi parti temsilcilerin yanı sıra Daire Amirleri, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri ve her okuldan birer grup öğrenci ve vatandaşlar katıldı.
Saray'daki program, 1 Kasım Salı günü saat 12.30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve bayrağımızın göndere çekilmesi ile başladı. Ardından tebriklerin kabulü ile program, Belediye Kültür ve Sanat Merkezi'n önüne taşındı.
HALK TARAFINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Program Belediye Kültür ve Sanat Merkezi önünde devam ederken, Kaymakam Gülihsan Yiğit, Garnizon Komutanı Yrd. Yarbay Güngör Şahin ve Belediye Başkanı Nazmi Çoban halkın bayramını kutladılar.
Halk, Saray’ın kurtuluş bayramına yoğun ilgi gösterirken, Belediye Kültür ve Sanat Merkezi önünde düzenlenen kutlama programına, Kaymakam Gülihsan Yiğit, Garnizon Komutanı Yrd. Yarbay Güngör Şahin, Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Tanrıtanır, Askeri Erkan ve Siyasi Parti temsilcilerin yanı sıra Daire Amirleri, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu. Daha sonra Saray'ın düşman işgalinden kurtuluşu, temsili olarak canlandırıldı ve temsili Hürriyet Kızı kurtarılarak, protokoldeki yerini aldı.
KURTULUŞ CANLANDIRILDI
Kutlama heyeti şeref tribünündeki yerlerini aldıktan sonra temsili kurtuluşu kutlama grubu Saray Mesleki ve Teknik Eğitim Lisesi öğrencilerinden bir grup, Hürriyet Kızını kurtardı. Hürriyet Kızından alınan Türk Bayrağı yine grup başkanı tarafından alandaki göndere İstiklal Marşı eşliğinde çekildi. Hürriyet Kızını kurtaran temsili birlik komutanı bir konuşma yaparken, Hürriyet Kızı tarafından günün anlamını belirleyen bir şiirle kutlama noktalandı.
Ayrıca Belediye Başkanı Nazmi Çoban Hürriyet Kızına bir altın takarken, ilçe Merkezi'ndeki okullardan birer gurup öğrenci de şiirlerle güne anlam kattı.
TELGRAFLAR OKUNDU
1 Kasım Saray'ın düşman işgalinin kurtuluşunun 89. yılı kutlaması nedeniyle gelen telgrafların okunmasının ardından, öğrenciler tarafından günün anlamını belirtilen şiirler okundu.
Ardından Belediye Başkanı Nazmi Çoban tarafından da günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Başkan Nazmi Çoban şöyle konuştu;
"Bugün kurtuluşumuzun 89’ncu yılını, tarih yapan bir milletin çocukları olarak, bizi bugünlerimize ulaştıran kahraman ordumuza ve onun getirdiği güç ile atalarımıza minnet ve şükran duyguları içinde, sarsılmaz güven ve bağlılık, birlik ve bütünleşme ile ortaya koymanın derin heyecanını ve sevincini taşımaktayız.
Saray halkı milli mücadele döneminde çok büyük acılar çekti. 1919 yılı ile 1923 yılları arasında yöremizde düşmanların zulmünü en acı şekilde yaşayan vatandaşlarımız oldu. Midye ile Ereğli arasında bir hat oluşturup Trakya’nın bağlantısını kesmeyi düşünen düşman birliklerine karşı bu topraklarda yüzlerce şehit verildi. Köylerimiz boşaltıldı, direnenler Gümülcine de, Atina da ve Milos Adasında ağır hapis cezalarına çarptırıldılar.
Saray merkezde ve Ayvacık, Güngörmez, Safalan, Istıranca, Bahçeköy, Yanıkağıl ve Manika gibi birçok köyümüzde yaşanan acı dolu olaylar tarihin sayfalarında yerini aldı. Kurtuluş Savaşındaki hezimeti içine sindiremeyen düşman birlikleri Saray’ımızı terk ederken halkımıza yapmadık kötülük bırakmadılar. Baskı, şiddet, işkence ve ölümün kol gezdiği Saray’da dedelerimiz yılmadı ve bu şirin kasabamızı kahraman ordumuzla el ele vererek düşman zulmünden kurtardı.
Bugün, ordu ve millet bütünleşmesinin anlamlı bir tablosunu çizen Saraylılar olarak, tarih yapan atalarına, babalarına, dedelerine, ana ve ninelerine layık olabilmenin engin huzuru ve gururu içerisinde eğilmeyen başlarını daha da dik tutarak, her türlü iç ve dış düşmanlara karşı, millet ve vatan bütünlüğünün şuur ve bilincindeyiz.
Bugün Saray olarak, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve onun yakın silah arkadaşlarının, aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin huzurunda saygı ve minnetle eğilerek, bu huzur, bu gurur, bu mutluluk ve sevinç gününün heyecanını duymakta ve yaşamaktayız.
Bugün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir” diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur.
Türk Milleti, kendi makûs talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını ve vatan topraklarımızın işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır.
Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti bizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen tarihsel görev ve sorumluluğumuzdur.
Sevgi, saygı, hoşgörü ve barış ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz" dedi.
Saray Mesleki ve Teknik Eğitim Lisesi öğrencilerinden oluşturulan Trakya yöresi geleneksel halk oyunları ekibi gösterilerden sonra tüm okullar ve askeri birliklerin resmi geçit töreni yapıldıktan sonra program sona erdi.