Yaklaşıl 3 yıl önce Edirköy Mahallesi'nde kurulan asfalt şantiyesinden yükselen dumanlar, mahalleyi ve doğayı zehirlemeye devam ediyor. Şantiye bacasından çıkan duman ile malzemelerden çıkan siyah ve beyaz toz tarım alanlarına da ciddi anlamda zarar veriyor. Asfalt şantiyesinden yayılan toz ve dumana kayıtsız kalan yetkililere mahalleli oldukça tepkili.
Yaklaşık 3 yıl bundan önce Edirköy Mahallesi'nde kurulan asfalt şantiyesinden çıkan siyah ve beyaz toz bölgeyi tehdit etmeye devam ediyor. Şantiyenin bu atıkları hem doğayı hem de Edirköy Mahallesi'nin içme su kaynağını tehdit ediyor. 2013 yılında dönemin Vali Yardımcısı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel'in imzası ile Edirköy Mahallesi'nde kurulumuna onay verilen asfalt şantiyesi köylüleri canından bezdirdi. 3194 sayılı İmar Kanuna bağlı plansız alanlar imar yönetmeliğinin 37. maddesi uyarınca ruhsat almayarak geçici izin belgesi ile çalışmalarına devam eden şantiyenin ne zaman kaldırılacağı ve geçici izin sürelerinin ne kadar olduğu mahalle halkı tarafından cevap bekliyor. Bölge sakinleri asfalt şantiyesi nedeniyle yaşanan sorunlara yetkililerin hangi gerekçe ile göz yumduğunu merak ediyor.
"ŞANTİYENİN BURADAN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"
Mahalle sakinleri, asfalt üretimi sırasında şantiyeden çıkan duman ve kokuların kendilerine, tarım arazisine ve doğaya zarar verdiğini belirterek şantiyenin bir an önce kapatılmasını istedi. Şantiyenin Edirköy Mahallesi'nde sorunlara yol açtığını belirten vatandaşlar, "Ruhsatı olmadan geçici izin ile çalıştırılan bu asfalt şantiyesinin mahallemizden kaldırılmasını istiyoruz. Asfalt şantiyesi mezarlık alanımızın ve mahallemize içme suyu sağlayan kaynağın hemen yanında bulunuyor. Bundan dolayı asfalt şantiyesinin mahallemizden kaldırılmasını istiyoruz" dediler.
KRONİK HASTALARI ETKİLİYOR
Asfalt şantiyesinden yayılan toz duman astım, bronşit ve kronik hastaları etkiliyor. Mahalle sakinleri, "Mahallemiz sahipsiz bir mahalledir" diyerek, tepkilerini dile getirdiler. Bahçelerine ektikleri ürünlerin, toz topraktan ve kurulan asfalt şantiyesinin çıkardığı dumandan dolayı toz kaptığını ve bu nedenle ekinlerinden faydalanamadıklarını dile getiren köylüler, "Hem sağlığımız elimizden gidiyor hem de yediklerimizden zehirleniyoruz. Bu başka bir yerde olmuş olsaydı şimdiye kadar kıyamet kopmuştu. Edirköy sahipsiz bir mahalle. Bunu başımıza bela eden de eski köy muhtarıdır" dediler.
CİDDİ ZARARLAR DOĞACAK
Asfalt şantiyesinin çıkardığı duman ve tozların çevredeki tarım arazisi ve yoldan geçen araçları dahi ciddi anlamda etkilediğini ifade eden köylüler, "Eski mahalle muhtarı kendi yerini yüksek fiyatla kiraya verip, kendine menfaat sağlamak için bizim tarım arazilerimize ve suyumuza zarar verme hakkına sahip değildir. Bizler başta dönemin Kaymakamı olmak üzere tüm yetkili kurumlara derdimizi anlattık, ancak derdimizi anlayan olmadı. Biz şunu anladık ki; biz ne kadar hakkımızı arasak da, bize kimse sahip çıkmayacak. Buna izin veren dönemin İl Özel İdaresi yetkilileri de bu konuda mahallemize yardımcı olmadı. Şantiye yetkililerine geçici ruhsat vererek, çalışmalarını devam ettirdi. Geçici ruhsatın üstünden hayli bir zaman geçtiği halde halen aynı ruhsatla çalıştırmaya devam ediyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde yerleşim alanı içerisinde çevreye ve 150 haneli bir mahallede içme suyuna zarar verecek asfalt şantiyesine izin verilmesi görülmemiştir. Eski muhtar bu işi yaparken sadece ve sadece oradan alacağı kirayı düşündü.
Buradaki insanların sağlığı onun için önemli değil. Zaten önemli olmuş olsaydı, muhtar bu kötülüğü bize yapmazdı. Ayrıca, muhtarın vermiş olduğu kendisine ait yerin dışına çıkan şantiye yol ve mezarlıkları da işgal etmiştir" diyerek sitem ettiler.
BACADAN ÇIKAN TOZ DUMAN AĞAÇLARIN YAPRAKLARINA İŞLİYOR
Mahalle sakinleri, “Asfalt şantiyesinin asfalt üretimi sırasında çıkardığı toz ve duman ekili olan tarım alanlarından, şuanda ekili olan ayçiçeği, benzeri bostan ürünleri, meyve ağaçlarının yanı sıra kavak yapraklarına zarar veriyor. Zaman zaman da bacadan çıkan toz ve dumandan göz gözü görmüyor" dediler.
DOĞANIN HER ALANINA ZARAR VERİYOR
Şantiyenin doğa üzerindeki zararlarına dikkat çeken vatandaşlar şunları söyledi: "Asfalt şantiyesinde kullanılan mıcır çevrede büyük kirlilik yaratıyor. Şantiyelerin usulüne ve tekniğine uygun yapılması gerekir. Gelişi güzel yerleşim alanlarına bu veya buna benzer şantiyelere kim ve nasıl izin veriyor? Bu şantiye doğanın her tarafına, doğada yaşayan canlılara kadar her şeye zarar veriyor. Asfalt şantiyelerinin doğaya ve insana zarar vermemesi için yasal olarak kapalı alana geçmesi gerekir. Kapalı alan halinde yapılmazsa, hayvanların düşük yapmasına, kısırlığa ve tabiatın geri dönüşümüne etki eder."