DOLAR 35.47 ₺
EURO 36.63 ₺
STERLIN 43.31 ₺
G.ALTIN 3,078.83 ₺
Ç.ALTIN 5,028.78 ₺
BİLEZİK 2,805.05 ₺
BTC 100,143.05 $
ETH 3,406.63 $
BİST 9,813.92

PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY 'TRAKYA'DA DEPREM RİSKİ' KONFERANSI İLE TEKİRDAĞLILARI BİLGİLENDİRDİ

TEKİRDAĞ
Yayınlama: 8 Eylül 2023 Cuma 13:37 Kaynak: Haber Merkezi

Tekirdağ’ın deprem bölgesinde yer aldığı gerçeğinden hareketle depreme hazırlık çalışmalarını aralıksız sürdüren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların deprem bilincini güçlendirmek adına çeşitli organizasyonlar düzenliyor.

PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY 'TRAKYA'DA DEPREM RİSKİ' KONFERANSI İLE TEKİRDAĞLILARI BİLGİLENDİRDİ

Bu kapsamda, Trakya Belediyeler Birliği ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlenen organizasyon çerçevesinde Tekirdağ’a gelen ve deprem alanında önemli çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ‘Trakya’da Deprem Riski’ konulu konferans verdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesi’nde gerçekleştirilen konferansa Tekirdağlılar yoğun ilgi gösterdi.

TRAKYA BELEDİYELER BİRLİĞİ DEPREM ÇALIŞMALARINA ÖNCELİK VERİYOR

Organizasyonun açılış konuşmasını yapan Trakya Belediyeler Birliği Müdürü ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Cemal Ogün Kürümoğlu, Trakya Belediyeler Birliği olarak deprem konusuna öncelik verdiklerini belirterek,  “Trakya’daki tüm belediyelerimizin deprem konusundaki organizasyonlarımızdan faydalanmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda herkesin yakından tanıdığı çok önemli ve deneyimli isim Prof. Dr. Şener Üşümezsoy hocamızı Tekirdağ’a getirdik. Hocamızın Tekirdağ özeli ve Trakya geneli için yapacağı açıklamalar bize bundan sonraki çalışmalarımızda yol gösterici olacak.” dedi.

BAŞKAN ALBAYRAK: “DEPREM BÖLGESİNDE YER ALAN TEKİRDAĞIMIZI DEPREME HAZIR HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

Tekirdağ’ın deprem bölgesinde olduğu gerçeği doğrultusunda depreme hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Trakya Belediyeler Birliği ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Göreve geldiğimiz 2014 yılında deprem konusu bu denli gündemde değildi. Ancak bu konuyu Büyükşehir Belediyemizin gündemine aldık.

Kurduğumuz ilk daire başkanlıklarından biri Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı oldu. Geride bıraktığımız 9 yılda deprem risklerini azaltmaya yönelik pek çok çalışma yaptık. Bu doğrultuda, Afetlere hazırlık için il genelinde planlama yaptık, Deprem güvenliği için zemin etüdü çalışmalarımızı tamamladık. İletişim Ağımızı ve Coğrafi Bilgi Sistemi uygulamalarımızı geliştirdik. Gözlem İstasyonumuzu Ve Yapısal Alarm Sistemimizi faaliyete geçirdik. Riskli Bölgelerimizde Kentsel Dönüşüm Uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Binalarımızın risk sınıfını belirlemek amacıyla performans analizi yapıyoruz. Halkımızın deprem konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla eğitim programları düzenliyoruz. Afet Toplanma Ve Geçici Barınma Alanlarının sayılarını hızla arttırıyoruz. Deprem İle İlgili Tüm Çalışmalarımızın yer aldığı internet sitemizi faaliyete geçirdik. Afet konteynerlerimizi kentimizdeki stratejik konumlarda kullanıma hazır hale getirdik. Birimlerimizin kesintisiz iletişimi için geniş kapsamlı bir altyapı oluşturuyoruz. Güzel Tekirdağ’ımızda afet risklerinin azaltılması konusunda yapılması gereken pek çok çalışma var. İlgili bakanlıklarımızla, Trakya Belediyeler Birliğimize üye belediyelerimizle ve meslek odalarımızla iş birliği içerisinde halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Afet risklerini azaltmaya yönelik mücadelemizde parolamız bilim olacaktır. Kıymetli bilgilerini bizlerle paylaşacak olan değerli hocamız Prof. Dr. Sayın Şener Üşümezsoy’a konferansımıza konuşmacı olarak katılımlarından dolayı en içten duygularımla teşekkür ediyorum. Konferansımızın verimli olacağına yürekten inanıyor, tüm insanlık için afetlerin olmadığı daha güzel bir dünya diliyorum. Depreme hazırlık, deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler ve Trakya geneli ile Tekirdağ özelinde bir durum değerlendirmesinin yapılacağı konferansın son derece faydalı olacağını düşünüyorum.” dedi.

PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY: “TEKİRDAĞ YAKININDA BULUNAN FAYLARIN BÜYÜK ÖLÇEKTE DEPREM OLUŞTURMA KAPASİTESİ ZAYIF”

Açılış konuşmalarının ardından ‘Trakya’da Deprem Riski’ konferansı çerçevesinde Tekirdağlılara sunum eşliğinde ayrıntılı bilgiler veren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Tekirdağ’ın yakınından geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın 1912 yılında meydana gelen depremde kırıldığını belirterek, “Daha önce de birçok kez gündeme gelen ve Tekirdağ’da büyük ölçekli deprem olacak tezlerinin temeline oturtulan Kuzey Anadolu Fayı 1766 depreminin ardından 1912 yılında meydana gelen depremde de kırılmış ve barındırdığı stresi boşaltmıştır. Aynı zamanda burada krip söz konusudur. Dolayısıyla bu fayın mevcut durumda bir aktivitesi söz konusu değildir. Tekirdağ’a yakın kesimde, Marmara Ereğlisi çukurunda bir iki fayın deprem oluşturma riski vardır ancak bu depremler çok yüksek ölçekli olmayacaktır. Marmara denizinde yer alan faylar üzerinde çok ayrıntılı çalışmalar gerçekleştirdik. Fayların, kırılmaların, çökmelerin ve gerilmelerin haritasını çıkardık. Artık tüm otoritelerde eski tezlerini çöpe atmış durumdalar. Tekirdağ özelinde bahse konu olan fay 1912 yılında meydana gelen depremde üzerindeki stresi boşaltmıştır.” Dedi.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy detaylı açıklamalarının ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Tekirdağ ve Trakya ile ilgili değerli açıklamalarından dolayı Prof. Üşümezsoy’a teşekkür eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, konferans sonunda Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’a günün anısına çiçek ve hediye takdiminde bulundu.

 

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4