DOLAR 35.56 ₺
EURO 36.65 ₺
STERLIN 43.54 ₺
G.ALTIN 3,101.67 ₺
Ç.ALTIN 5,057.82 ₺
BİLEZİK 2,821.24 ₺
BTC 99,870.19 $
ETH 3,397.35 $
BİST 9,866.73

PLANSIZ SAĞLIK POLİTİKALARI İLAÇLARA DA YANSIDI

ULUSAL
Yayınlama: 7 Ocak 2019 Pazartesi 12:03 Kaynak: Haber Merkezi

PLANSIZ SAĞLIK POLİTİKALARI İLAÇLARA DA YANSIDI

PLANSIZ SAĞLIK POLİTİKALARI İLAÇLARA DA YANSIDI

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, sağlık hizmetlerinin yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyulan nitelikli ve ucuz ilacın sağlanmasında ortaya çıkan sorunların araştırılması için TBMM’ye bir Meclis Araştırması Önergesi sundu.

Meclise sunduğu araştırma önergesinde vatandaşların maddi ve manevi varlıklarını geliştirebilmelerinin başlıca şartının, ihtiyaç duyduklarında sağlık hizmetine ulaşabilmeleri olduğuna değinen Yüceer, “Sağlık hizmetine kolayca ulaşılabilmesi için nitelikli ve ucuz ilaç, yeterli tıbbi cihaz ve malzeme ile birlikte alanında uzman hekimler olmalıdır.” dedi.

Araştırma önergesinde son 16 yıldır sağlıkta uygulanan neoliberal politikalar ve plansızlık sonucunda nitelikli ve ucuz ilaca erişimin zorlaştığını belirten Yüceer, vatandaşların sağlığının korunması görevinin kaliteli şekilde yerine getirilemediğini ifade etti.

DÜNYA İLAÇ PAZARINDA PAYIMIZ YÜZDE 1, AR-GE’YE YÖNELMEK GEREKİYOR

Önergesinde izlenen politikaları eleştiren Yüceer, “İktidar son 16 yıldır yerli ilaç ve tıbbi malzeme üreticilerinin güçlenmesi için gereken önlemleri almamış bu sektörleri ithalata bağımlı kılmıştır.  Buna bağlı olarak artan döviz kurları ilaçların teminini güçleştirmiştir. Bu sorunlar hastaların tedaviye erişimini olumsuz etkilemiştir.” dedi.

Sektörün dünyadaki gelişimine de dikkat çeken Yüceer, Dünyada oluşan ilaç piyasası 1 trilyon dolar olduğunu ve Türkiye’nin bu pazardan yüzde 1 civarı bir pay aldığını belirtti. Bunun yanı sıra Yüceer önergesinde üretilen ilaçların genelde muadil ilaçlar olması sebebiyle ilaç sanayinin katma değeri düşük üretim yaptığını bildirdi. Yüceer, İthal ilaçların ortalama fiyatının 28 tl iken yerli üretim ilaçların ortalama fiyatı 6 tl düzeyinde olduğunun altını çizdi.

YERLİ ÜRETİMDE KULLANILAN HAM MADDELERİN YÜZDE 80’Nİ İTHAL

Üretimi yapılan ilaçların referans ilaç olmamasının katma değer bağlamında önemli bir sorun yarattığını ifade eden Yüceer, Yerli üretimde kullanılan ham maddelerin yüzde 80 oranında ithal olduğu göz önüne alındığında yerli kaynaklara ve Ar-Ge’ye yönelmenin daha önemli hale geldiğini belirtti.

Önergesinde bağımsız bir ilaç sanayisinin olmasının önemine değinen Yüceer “  İlaç sektörünün stratejik bir sektör olması hasebiyle kıtlık, savaş gibi hayati önemde olan hadiselerde dışa bağımlılık önemli bir dezavantaj oluşturacaktır. Son 16 yılda yerli aşı ve serum üretiminin durdurulması ile aşı ve serum sanayinde de ülkemiz dışa bağımlı kılınmıştır.” dedi.

DEVLET 143 İLACIN ÖDEMESİNİ YAPMIYOR

Aşı ve serum üretiminin sona ermesinin yanında bazı ilaçların SGK tarafından karşılanmamaları da önergede yer aldı. Konuyla ilgili Yüceer önergesinde şu satırlara yer verdi:

 “Bu sorunların yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu 2019 yılında yüzde 10 oranında tasarruf yapılacağını belirtmiştir. Mevcut durumda SGK aralarında prostat, sinir sistemini ilaçları ve antibiyotiklerin de bulunduğu 143 ilaca ödeme yapmayı kesmiştir. Bu ilaçların eşdeğerine ulaşımda da zorluklar yaşandığı halde tasarruf adı altına kısıtlamalara gitmek yeni sorunların ortaya çıkacağını düşündürmektedir.”

HALK SAĞLIĞININ KORUNMASI DEVLETİN ASLİ GÖREVİDİR

Devletin asli görevinin halk sağlığının korunması olduğunu ifade eden Yüceer, herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartların sağlanmasının gerektiğini vurguladı. Candan Yüceer Meclis başkanlığına sunduğu Meclis Araştırması önergesinde, Halk sağlığının korunması ve sosyal devlet ilkesi gereğince sağlık sisteminin aksayan bir yönü olan ilaç sektörünün sorunları çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4