DOLAR 35.44 ₺
EURO 36.64 ₺
STERLIN 43.48 ₺
G.ALTIN 3,092.90 ₺
Ç.ALTIN 5,057.82 ₺
BİLEZİK 2,821.24 ₺
BTC 100,202.95 $
ETH 3,408.67 $
BİST 9,866.73

Oryantasyon eğitimi verildi

SARAY
Yayınlama: 14 Ekim 2015 Çarşamba 21:14 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Oryantasyon eğitimi verildi

Saray Meslek Yüksekokulu’na 2015-2016 Akademik Yılında ilk defa kayıt yaptıran ve öğretime başlayan öğrencilere, Yüksekokulu konferans salonunda “Oryantasyon” eğitimi verildi. Eğitim, Dış Ticaret, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ile İşletme Yönetimi birinci sınıf öğrencilerinin yanı sıra yüksekokul idareci ve öğretim görevlilerinin sunumları eşliğinde gerçekleştirildi.

Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayıp, Üniversitenin tanıtım filmiyle birlikte, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ve Saray Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zeki Ünal Yümün’ün mesajlarının okunmasıyla başladı.

ORYANTASYON EĞİTİMİN ÖNEMİ
Oryantasyon sürecinin önemine değinen insan kaynakları yöneticisi Nilüfer Özdemir,
"İşe yeni alınan bir personeli işe başlatmak duyarlılık gösterilmesi gereken önemli bir konudur. Pratikte ise pek çok çalışan maalesef unutulmayan ilk iş gününü boş boş oturarak, yöneticiyi merak ederek, öğle yemeğine çıkmak için davet bekleyerek ya da tuvaletin yerini öğrenmek için herhangi bir çalışandan daha sıcak bir bakışla karşılaşmak umuduyla geçiriyor. Hatta haftalarca masası ve sandalyesi olsun diye bekleyen mağdur çalışanlar da olabiliyor." diye aktardı.

PERSONEL HIZI YÜKSELEBİLİR
Boş pozisyonlara ne kadar iyi adaylar yerleştirilmiş olursa olsun yeni çalışan kurumun kendisine değer verdiğini hissedemiyor, sosyal kaynaşma sağlanamıyor, kısacası çalışan kurumun bir parçası haline getirilemiyorsa işe alım sonrasında bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu sorunların en büyük sebebi ise ilgili kurumda başarılı bir oryantasyon programı uygulanamıyor olmasıdır. Oryantasyon eğitiminin önemini kavrayamayan pek çok işletmede, başarılı bir işe alım sürecine rağmen yeni çalışan kısa zamanda işten ayrılıyor ve işletme de boşalan pozisyonu doldurmak için tekrar zaman, para ve emek maliyetine katlanmak zorunda kalıyor. Ayrıca personel devir hızı da yükseliyor.

ORYANTASYONUN KELİME ANLAMI NEDİR?
Yönlendirme, kılavuzluk etme anlamlarını taşıyan ve Fransızca orientation kelimesinin Türkçe söylenişi olan oryantasyon ile işe yeni başlayan çalışanların işin gerektirdiği tutum ve bilgileri edinmeleri, düşünsel ve/veya bedensel becerileri kazanmaları, bu şekilde en kısa zamanda kendilerini önemli hissederek kuruma aidiyet hissinin oluşması, işe ve kuruma uyumlarının sağlanması amaçlanır. Aynı zamanda çalışanın aktarılan bilgilere uyup uymadığı denetlenerek, sorular sorularak, hataları düzeltilerek hem işi öğrenmesi hem de eğitilmesi amaçlanır. İşletmelerde mevcut düzenin devamı, kurumsal hafızanın korunması ve gelişim için oryantasyon eğitimleri büyük önem taşır.

ORYANTASYON EĞİTİMİNİN İÇERİĞİ NE OLMALI?
Oryantasyon programının kapsamı ve içeriği işletmenin ölçeğine göre farklılık gösterebilir. Küçük ölçekli işletmeler genelde daha az sayıda ve nadir işe alım yaptıklarından dar kapsamlı programlar uygulayabilirler. Bu tarz işletmelerde yeni personeli işe alıştırma görevini de genelde ilk yönetici veya görevli uzman yerine getirir. Sık ve geniş ölçüde işe alım yapan büyük ölçekli işletmelerde ise kapsamlı ve biçimsel oryantasyon programlarının uygulanması daha isabetli olur. Her iki durumda da önemli olan oryantasyon kapsamındaki tüm uygulamaların ilk yöneticiler ve İnsan Kaynakları Bölümü ile paylaşılmasıdır. Oryantasyon programlarında yeni çalışanın işletmeye alıştırılması aşamasını büyük ölçüde İnsan Kaynakları Bölümü, işe ve çalışma arkadaşlarına alıştırılması aşamasını ise belli kriterlere göre belirlenen oryantasyon sorumlusu veya yeni çalışanın ilk yöneticisi gerçekleştirir. Başarılı bir oryantasyon programı yeni çalışanın ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri içermelidir, oryantasyon prosedürü de bu bilinçle hazırlanmalıdır.

ORYANTASYON TEMEL KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLİR
Oryantasyon eğitimi temel ve mesleki oryantasyon olmak üzere ikiye ayrılabilir. Temel oryantasyonda yeni çalışana işletmenin geçmişi ve bugünü, marka değeri,  örgütsel yapısı, üst yönetim pozisyonları ve bu görevleri yürüten yöneticilerin isimleri, organizasyon yapısı, bölümler, üretilen mal ve hizmetler, üretim hattı, üretim süreci, işletme kural ve politikaları, kalite uygulaması,  güvenlik uygulamaları, hedefleri, misyonu, vizyonu,  işletmenin geçmiş ve mevcut performansı, işletmenin fiziki yapısı gibi konularda bilgi verilerek işletme tanıtımı yapılırken, deneme süresi, ücret ödeme şekli, ödeme günleri, fazla mesai, resmi tatil ve izinler, çalışma ve ara tatili saatleri, yemek ihtiyacının sağlanma durumu, eğitim olanakları, servis olanağı ve güzergahları, sigorta düzenlemeleri, personele sağlanan diğer olanaklar ve hizmetler, iş yeri hekimi çalışma gün ve saatleri, rapor uygulamaları, emeklilik sistemi, disiplin kuralları ve yönetmeliği, personel yönetmeliğinde yer alan bilgiler, nakil, harcırah, sosyal haklar gibi konuların aktarılması ile de özlük haklarıyla ilgili bilgilendirme yapılır. Yeni çalışanın yöneticilerle, çalışma arkadaşlarıyla, İnsan Kaynakları Bölümü çalışanlarıyla, iş yeri hekimiyle, eğitmenlerle, pozisyonu gereği çok fazla iletişimde olabileceği bölüm çalışanlarıyla tanıştırılması da temel oryantasyon kapsamında gerçekleştirilir.

KİMLER KATILDI
Yüksekokul Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Cem Kolukırık, Öğr. Gör. Hüseyin Aydın Öğr. Gör. Salim Kıstırak ve Öğr. Gör. Dr. Kaan Gaytancıoğlu, öğrencilere, Saray Meslek Yüksekokulu hakkında genel bilgi, programların tanıtımı, derslere devam mecburiyeti, okulda sunulan imkanlar, sportif ve sosyal etkinlikler ile disiplin yönetmeliği konusunda kapsamlı bir eğitim verdiler. Eğitim, öğrencilerin sordukları soruların cevaplandırılmasından sonra sona erdi.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4