2009-2010 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde yaklaşık 8 bin 650 öğrenci ile 420 öğretmen ders başı yaptı.
Yaz tatilinin Ramazan Bayramı tatili ile birleştirilmesiyle yaklaşık üç ay tatil yapan öğrenci ve öğretmenler ders başı yaptı. İlköğretim ve liselerde eğitim gören ve okula yeni başlayan yaklaşık 8 bin 650 öğrenci için geçtiğimiz perşembe günü ders zili çalarken, 28.09.2009 Pazartesi günü sabah saat 09.30'da Atatürk Anıtı'na Milli Eğitim Müdürü Kemal Aydoğan tarafından çelenk sunuldu.
Günler öncesinden hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler, yeni üniformaları ve yeni çantalarıyla okulun yolunu tuttu. Okula bu yıl başlayan öğrenciler ise anneleri veya babaları ile okula gitti. Kimi öğrenciler sınıflarına ve arkadaşlarına alışmak için anne veya babalarıyla birlikte bir süre sıralarda birlikte oturdular.
Perşembe günü başlayan okullarda, öğrenciler sınıflarında yerini alırken, kimilerinin masalarında kitapları hazırdı. Kimilerinin de okul yöneticileri tarafından kitapları dağıtıldı.
İlçemizin en köşe ve fakir okulu olarak bilinen 75. Yıl İlköğretim Okulu 2009-2010 eğitim öğretim yılının birinci döneminde ders başı yaparken, 7 yıldan beri zihinsel engelli öğrenciler için oluşturulan gurupta 9 öğrenci de aynı gün ders başı yaptı.
2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı
Tatil bitti. Geçtiğimiz perşembe günü ilk ders zili çaldı. Yeni eğitim yılına başlayan öğrenciler 25 Ocak’ta yarıyıl molası verecek.
Üç ay süren yaz tatilinin ardından yaklaşık 8 bin 650 öğrenci ile 420 öğretmen yeni ders yılına ‘Merhaba’ dedi. 2009- 2010 eğitim öğretim yılında, tüm Türkiye'de olduğu gibi Saray'da da çocuklar okul öncesi eğitime bir hafta önce alındı.
2009-2010 eğitim öğretim yılı nedeniyle ilk program, Pazartesi günü saat 09.30'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Aydoğan tarafından çelenk sunuldu.
Atatürk İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni İnci Kaya tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapılırken, yine Atatürk İlköğretim Okulu’ndan bir öğrenci de şiir okudu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'n okunmasıyla program devam ederken, çelenk sunma törenine Kaymakam Zeki Kaya, Belediye Başkanı Nazmi Çoban, İlçe Emniyet Müdürü Doğan Çakar, okul müdürleri ve öğretmenlerin yanı sıra emekli öğretmenler ve her okuldan bir grup öğrenci katıldı.
Yarıyıl tatili 25 Ocak- 5 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönem, 8 Şubat pazartesi günü başlayacak ve 18 Haziran’da öğrenciler yaz tatiline girilecek.
PROGRAM, OKULDA DEVAM ETTİ
2009-2010 eğitim öğretim yılı programı Mehmet Uygun İlköğretim Okulu'nda devam etti.
Saat 10.30'da başlayan program ilk olarak Başöğretmen Atatürk ve Şehitlerimiz ile ebediyete intikal eden öğretmenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'n okunmasıyla başladı.
Öğrenciler tarafından, öğrenci andı, şiirler, 8. sınıf öğrencileri tarafından 1. sınıf öğrencilerine "Hoşgeldiniz" çiçeği verilirken, bir grup öğrenci tarafından hazırlanan bir piyes de sunuldu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Aydoğan, “Türkiye genelinde 24 Eylül'de başlayan yeni eğitim ve öğretim yılı kapsamında Saray'da da yaklaşık 8650 öğrenci ders başı yaptı.
2009-2010 öğretim yılı 24 Eylül Perşembe günü açıldı. İlk ve orta öğretimde yeni öğretim yılı Ramazan Bayramı'nın ardından 24 Eylül Perşembe günü başladı . Okul öncesi ve ilköğretim 1. sınıf öğrencileri ise 14 Eylül'de öğretime başladı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da anasınıfı ve ilköğretime başlayacak öğrenciler, "okula uyum programı" çerçevesinde 14 Eylül 'de bir hafta erken okula giderek öğrenime başlamış oldular.
2008-2009 öğretim yılı , 12 Haziran 2009 Cuma günü sona ermişti. Öğrencilerin 12 Haziran Cuma gününden bu yana sürdürdükleri üç aylık yaz tatili de , okulların açılmasıyla sona ermiş oldu.
Bakanlar Kurulu, "Türkiye'nin coğrafi konumu ve bölgeler arası iklim farklılıkları ile turizm sezonunun değişkenlik göstermesi nedeniyle öğrencilerin ve velilerin olumsuz etkilenmemesi için" okulların açılış tarihini 24 Eylül Perşembe günü olarak kararlaştırmıştı.
2009-2010 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi, 22 Ocak 2010 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 25 Ocak-5 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönem, 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve 18 Haziran'da yaz tatiline girilecek. Çalışma takvimi, bu tarihler dikkate alınarak, "Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumlarının Çalışma Takvimi" örneği esaslarına göre, valiliklerce düzenlenecek.
2010-2011 eğitim-öğretim yılının da 13 Eylül 2010 Pazartesi günü başlaması kararlaştırıldı.
Saray ilçemizde 8650 öğrenci , 420 öğretmen , 23 adet ilk ve orta öğretim kurumunda ders başı yaptı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilköğretime başlayacak öğrenciler için" okula uyum programı" çerçevesinde okullar, 14-18 Eylül 2009 günü kapılarını açtı. Bu yıl ilköğretime 657, anaokulu ve anasınıflarına 345 Öğrenci başladı” dedi.
Saray İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal AYDOĞAN , Saray’da 18 ilkokul , 4 Ortaöğretim ( Lise , Anadolu Lisesi ÇPL , METEM ) , bir Halk Eğitimi Merkezi , bir müstakil Anaokulu ; Yaklaşık 420 kişilik eğitim kadrosu ve 8650 öğrenci ile yeni eğitim ve öğretim yılına hazır olduklarını söyledi.
İlçe merkezinde İlköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 28 iken
Ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 29’ dur.
Saray'da bir ilköğretim okulu ve müstakil anaokulu ‘nun öğrencilere kapılarını ilk kez açacağını belirten Kemal AYDOĞAN, bu yıl yapılan bir anaokulu binasıyla birlikte kentte okul öncesi eğitim alan öğrenci sayısının 445 'e ulaştığını kaydetti.
Bu yıl yaklaşık 657 yeni öğrencinin birinci sınıfa kayıt yaptırdığını belirten Aydoğan,Veli Eğitimi Projesi ile bir hafta önce eğitime başlayan ana sınıfı ve ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin velilerinin de eğitime alındığını, çocuğun okula başlarken ve okul hayatı boyunca yaşayabileceği sorunlar ve diğer konular hakkında yaklaşık 800 veliye bir hafta boyunca 15 saat eğitim verildiğini ifade etti.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ATAĞI
Ana sınıfı kayıtlarının devam ettiğini söyleyen Aydoğan, okullarda ana sınıflarının açılmasına da hızla devam edildiğini vurguladı. Pilot uygulamayla Türkiye'nin 32 ilinde zorunlu hale getirilen okul öncesi eğitimin çok büyük önemi olduğunu ifade eden Aydoğan, ''Bu eğitimi almış çocuklar okula diğerlerinden daha önde başlıyor. Muhtemelen gelecek sene okul öncesi eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı zorunlu hale getirecek'' dedi.
Okullar açılıyor yeni bir dünyaya merhaba
Yeni öğretim yılında okula ilk defa 'merhaba' diyecek öğrenciler kadar öğrenci velileri de heyecanlı. Veliler çocuklarının okul korkusunu yenmenin ve iyi bir şekilde okula hazırlamanın heyecanını yaşarken, öğrenciler de aile ortamından kopmanın endişesini yaşıyor.
Okula başlama konusunda her çocuğun tepkisi farklı olmakla birlikte, bu her öğrenci için kritik bir dönemdir. Çünkü okula hazır olarak başlamak, öğrencinin sonraki yıllardaki akademik başarısını, sosyal gelişimini, okula, öğretmenlere ve derslere yönelik tutumunu da etkiliyor.
Bu önemli süreci rahat atlatmak, gerilim yaşayan çocuklara yardımcı olmak ve okula geçişi kolaylaştırmak için Milli Eğitim Bakanlığı , öğrenci ve velilerin okullar açılırken yaşaması muhtemel sorunlara , okula Uyum Programı yardımıyla çözümler öneriyor.
Okul , çocuğun duygusal, sosyal ve akademik becerileri edindiği, hayatında tanıdığı ilk ve en önemli toplumsal kurumdur.
Okula başlarken çocuğun gösterdiği tepkiler ailesi ve çevresi ile 0-5 yaş döneminde geliştirdiği ilişki biçimine göre şekillenir. Duygusal anlamda sağlıklı bir aile ortamında büyüyen, bağımlı kişilik yapısına sahip olmayan, kendine güvenen, girdiği ortamlarda kendini ifade edebilen ve yeni ilişkiler kurabilen çocukların okula uyum süreçleri hızlı olmaktadır.
Ancak anne babaya bağımlı, kendi başına hareket etmek için cesaretlendirilmemiş, koruyucu ve kollayıcı tutumu benimseyen ebeveynlerin çocukları okula başlama ve uyum sürecinde çeşitli güçlükler yaşayabilmektedir.
Oysa çocuğun ailesi ve yakın çevresi dışında kendine uygun arkadaşlar edinebilmesi, farklı sosyal çevrelere girmesi, yaşamsal deneyimler elde etmesi, akademik, sosyal ve duygusal olarak her yönden gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu becerilerin gelişmesindeki en önemli etken ise aile eğitiminin yanı sıra nitelikli bir okul öncesi eğitim yaşantısıdır.
LİSELERDE DERS PROGRAMLARI DEĞİŞTİ
Liselerde değişen ders programları hakkında da bilgi veren Kına, ''Meslek liselerine kültürel içerikli dersler konuldu. Ders saatleri değişti. Örneğin meslek lisesi birinci sınıflarda ders sayısı 34'ten 30'a düştü, 2, 3 ve 4. sınıflarda 40'a çıktı” dedi .
Yeni eğitim ve öğretim yılına ait “ İlköğretim Haftası “ kutlama programı 28 Eylül Pazartesi günü Mehmet Uygun İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törenle kutlandı.