Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ediz Ün 2024 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulunda Edirne’de bir türlü tamamlanmayan sulama yatırımlarını gündeme getirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığıyla bağlı kuruluşlarının bütçelerinin görüşüldüğü oturumda CHP Grubu adına konuşan Ün Edirne için çok önemli olan sulama yatırımlarının bir türlü bitirilmediğini vurguladı.
CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün konuşmasında şunları söyledi:
Su kaynaklarının korunması, kontrollü ve verimli kullanılması çok önemli
“Dünyada yeni bir bakış gelişti. Bu bakış doğayı, suyu, çevreyi koruyan tarım yapmayı, insanların gıda güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Burada su kaynaklarının korunması, suyun kontrollü ve verimli kullanılması çok önemli ama ne yazık ki bizde bunun tam tersi uygulamalar yapılıyor.
Konunun bir uzmanı olarak söylüyorum: Türkiye'nin su kaynakları kısıtlı ve günden güne azalıyor. Bunu verimli kullanmak ve korumak mecburiyetindeyiz. Peki, AKP ne yapıyor? Türkiye'nin su kaynaklarını -madencilik başta olmak üzere- yandaşlarına rant sağlayacak her iş için heba ediyor. Benim seçim bölgem Edirne'de de özellikle taş ocakları için su kaynakları yok ediliyor, ortadan kaldırılıyor. Ama Akbelen'de olduğu gibi yok ettiğiniz her ağacın vebali boynunuzdadır. Suyun yönetimini, sulama projelerinin tamamlanmasını beceremediğiniz için ne yazık ki ülkeyi tarımda ithalat cenneti hâline çevirdiniz.
Edirne, çeltik ve kanola üretiminde 1'inci, ayçiçeği üretiminde Türkiye 2'ncisi
Seçim bölgem Edirne tam bir tarım kenti. Edirne, çeltik ve kanola üretiminde 1'inci, ayçiçeği üretiminde Türkiye 2'ncisi; dediğim gibi tam bir tarım kenti. Ama gelin görün ki sulama yatırımları bir türlü bitirilemiyor hatta şunu iddialı bir şekilde söylüyorum: 2002 yılından beri, iktidara geldiğiniz günden beri Edirne'de başlayıp bitirdiğiniz bir tane projeniz yok, bir tane sulama projeniz yok. Çıkarın, ispatlayın.
15 yıldır Çakmak’ı bitiremediniz
Bakın, bölgenin en önemli sulama projesi Uzunköprü'de bulunan Çakmak Barajı. Üzülerek söylüyorum Sayın Bakan, tam on beş yıldır bitiremediniz. Sadece 1.400 metre olan iletim hattını tamamlayamadığınız için baraj dolmuyor; su akıyor, sizler bakıyorsunuz. Tam on yıldır Edirne üreticisi, Uzunköprü üreticisi size yalvarıyor. Bakın, Türkiye'nin GAP'ı varsa Trakya'nın da Çakmak Barajı var. Tam 520 bin dekar arazi suyla kavuşmayı bekliyor. Kabaca bir hesap yapın: 520 dönüm arazide ikinci ürün mısır ekseniz tam 2 milyon büyükbaş hayvanın bir yıllık silaj ihtiyacını karşılarsınız. Hadi, tarımdan anlamıyorsunuz, matematikten de anlamıyorsunuz; bu hesabı da mı yapamıyorsunuz?
Sadece Çakmak Barajı mı? Yıllardır bitiremediğiniz barajları, göletleri, sulama yatırımlarını, biraz sayayım: Hamzadere Barajı'nın bağlantıları, İpsala Korucuköy Barajı, Çömlekköy Barajı, Suakacağı Barajı, Gölbaba Barajı, Kemalköy Sulama Projesi, hatta ihale aşamasına bile gelemediğiniz Büyüköğünlü Göleti ve Doğanköy Barajı, hatta Lalapaşa'da bir göletiniz var; bir türlü sızıntıyı durduramadınız, durduramıyorsunuz. Tıpkı bütçeniz gibi, delik deşik olmuş durumda, hâlâ toparlayamadınız.
Daha saymaya devam edeyim bitiremediğiniz projeleri: Meriç Subaşı ve Umurca, Keşan Sazlıdere, Altıntaş ve Lalacık, Uzunköprü Salarlı Göleti, İpsala Karaağaç Göleti, bitiremediğiniz projelere örnek, sulama yatırımlarına örnek. Sizin parayı nereye harcadığınızı hepimiz gayet iyi biliyoruz. Yandaşın kazanacağı bir rant projesi olduğunda hemen derhâl işin içine giriyorsunuz ama vatandaşın kazanacağı bir proje olursa ‘Para yok, para yok.’ diye bağırıyorsunuz.
Yapılması gereken tarlalara suyu götürmek
Bakın, Meriç Nehri'nde fiyaskoyla sonuçlanan bir Arşimet türbini skandalı var, milyonlarca para heba oldu gitti. Meriç Nehri kıyılarına beton setler çektiniz, fore kazık uygulaması yaptınız, hepsini yıktınız, milyonlarca parayı heba ettiniz. Kent ormanını millet bahçesine çevirmeye çalıştınız, milyonlarca lirayı yine heba ettiniz. Bakın, bu sulama yatırımlarını yapmazsanız ne olur hep birlikte acı bir şekilde görüyoruz. Pazar, market yangın yeri, her şey ateş pahası. Sulama yatırımlarına önem vermezseniz dünyanın dört bir yanında kapı kapı gezip hayvan ithalatı yapmak zorunda kalırsınız, tüm tarım ürünlerini de ithal etmek zorunda kalırsınız.
Yapmanız gereken şey çok basit: Suları tarlalara akıtmaktır. Bunun için kaynak ayırmaktır. Sulama yatırımlarını hızla artırmaktır ama maalesef yapacak iktidar göremiyoruz ama yapacak kişiler var; işte, ana muhalefet lideri, ana muhalefet grubu burada. 2028 son gününüz, 2028'den sonra Türkiye'de, Edirne'de yarım kalmış ne kadar sulama yatırımı varsa Cumhuriyet Halk Partililer olarak bitirmeye söz veriyoruz.”