à à Dr. Hülya Becerir, “Meme kanseri hakkında bilinçlenmek ve düzenli taramalarla önlem almak, hayat kurtarıcı olabilir. Bu nedenle, düzenli tarama kadınlar için hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Hayatının büyük bir bölümünü “Kanser farkındalığı” konusunda ciddi çalışmalar yaparak geçiren Tekirdağ Kanserle Mücadele ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hülya Becerir, meme kanseri farkındalığına dikkat çekmek ve erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla açıklamalarda bulundu
Dernek olarak kanser farkındalığı konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Becerir; “Kanserle Mücadele ve Dayanışma Derneği olarak kanser hastalığına, etkenlerine, hastalığın erken teşhisine ve koruyucu önleyici çalışmalara katkılar, farkındalıklar yaparak kanser hastaları ve yakınlarına yönelik rehberlik ve psiko-sosyal destek sağlayarak toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesine katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.” dedi.
-ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Bir yıl içinde Türkiye'de yaklaşık 18 bin kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu açıklayan Becerir, erkeklerde, kadınlara oranla çok daha az sıklıkla görülen meme kanseri, dünyada ve Türkiye'de en sık izlenen ilk 10 kanser arasında bulunduğunu kaydetti. Meme kanserinde erken teşhis ve tedaviyle başarı oranının artırılabileceğini belirten Dr. Becerir, “Düzenli tarama ve kendi kendine meme muayenesi, kadınlar için hayati önem taşıyor. Tüm kadınların 40 yaşından itibaren düzenli mamografi taramasına başlamaları gereklidir.” dedi.
-DÜZENLİ TARAMA İLE HAYATTA KAL
Meme kanserinde erken teşhisin tedavi başarısını yüzde 90’a kadar çıkardığını vurgulayan Dr. Becerir açıklamasını şöyle sürdürdü: '' Meme kanserine neden olan faktörleri bilmek ve bunlardan kaçınmak çok önemlidir. Yani biz bu faktörleri bilir ve bunlardan kaçınabilirsek meme kanserinin % 90 kadarını önleyebiliriz. Önleyemediğimiz kısma da erken tanı koyarak, tamamen ve meme kaybına yol açmadan tedavi edebiliriz. Bunlar arasında, sağlıklı beslenme, alkol ve sigaradan kaçınma, ideal kiloyu koruma, 30 yaş öncesi çocuk sahibi olma, yeterli emzirme, hormon ilaçlarını dikkatle kullanma, düzenli spor yapma, her ay kendi kendine meme muayenesi, yılda bir bu konuda uzman hekime meme muayenesi olma, meme taraması filmini 40 yaşından sonra, 50 yaşına kadar bir veya 2 yılda bir yaptırma, 50 yaş sonrası her yıl yaptırma, ailesinde ve akrabalarında meme veya diğer kanser varsa mutlaka hekime giderek gerekli incelemelerin yapılması gibi önlemler alınarak meme kanseri önlenebilir ve çok erken safhada tanı konulabilir'' şeklinde konuştu.