Çevreye, doğaya ve toplum sağlığına zarar veren tarihi geçmiş ilaçların ayrıştırılması ve diğer atıklardan ayrı bir şekilde toplanıp, doğru şekilde bertaraf edilebilmesi için Malkara Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, “Sıfır Atık Projesi” kapsamında atık ilaçların toplanması için yeni bir çalışma başlattı.
Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi sürecinde doğanın ve çevrenin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu kapsamda Malkara’da başlayan bu proje sayesinde atıklar doğaya karışmayarak hem doğa ve çevre korunacak hem de temiz bir gelecek için mücadele edilecek.
Proje kapsamında Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından, ilçemizde bulunan eczanelere atık ilaç toplama kutuları dağıtılmaya başlandı. Böylece vatandaşlar ilçemizdeki eczanelere, evlerinde bulunan kullanmadıkları ve tarihi geçmiş atık ilaçlarını bırakabilecek.
Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri belirli aralıklarla eczaneleri dolaşarak toplanan atık ilaçları alacak. Atık ilaçlar toplandıktan sonra Malkara Belediyesi tarafından bertaraf işlemine gönderilmesi sağlanacak.
Proje hakkında bilgiler veren Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul: “Sıfır Atık Projesi kapsamında Malkara Belediyesi olarak, atık ilaçların çöpe atılması ya da lavabolara dökülmesini engellemek için kontrollü bir şekilde atık ilaçların toplaması için çalışmaları başlatıyoruz. Atık ilaçların bilinçsizce atılması, lavabolara dökülmesi çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilediğini biliyoruz. Tuvaletlere dökülen ilaçlar da şehir kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla arıtma tesislerinden bir yolla toprağa, yeraltı sularına ve denize karıştığı için zarar veriyor. Atık ilaçlar çevre ve tüm canlılar için ciddi bir tehlikedir. O yüzden doğru bir şekilde toplanması ve bertaraf edilmesi gerekiyor. Biz Malkara Belediyesi olarak üzerimize düşen sorumluluğu alarak, eczanelerimizin ve vatandaşlarımızın destekleriyle örnek bir çalışma gerçekleştireceğimizi ümit ediyorum.
Hayata geçirdiğimiz projeyle ilaçların çevre ve insan sağlığına doğrudan etkilerinin en aza indirgenmesi, ilaçların yasal mevzuata uygun olarak çevreye zarar vermeyecek şekilde imha edilmesi ve tüketicilerin bilinçlendirilmesini hedefliyoruz. Bundan böyle evlerde kullanılmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar, vatandaşlarımızca ilçemizdeki eczanelerde bulunan atık ilaç toplama kutularına bırakabilecek. Eczanelerden toplanan atık ilaçlar ise, belirli aralıklarla toplanarak, bertaraf edilmek üzere yetkili olan bertaraf tesislerine nakli gerçekleştirilecek.” dedi.