DOLAR 35.47 ₺
EURO 36.53 ₺
STERLIN 43.42 ₺
G.ALTIN 3,072.84 ₺
Ç.ALTIN 5,028.78 ₺
BİLEZİK 2,805.05 ₺
BTC 97,299.53 $
ETH 3,243.70 $
BİST 9,739.72

Koyunculuğu Geliştirme Projesi Devam Ediyor

SARAY
Yayınlama: 15 Mart 2017 Çarşamba 18:10 Kaynak: Haber Merkezi

Koyunculuğu Geliştirme Projesi Devam Ediyor

Koyunculuğu Geliştirme Projesi Devam Ediyor

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen "Koyunculuğu Geliştirme Projesi'nin" 2. etabı Süleymanpaşa İlçesinde gerçekleşti. Süleymanpaşa ilçesinde gerçekleştirilen koyu dağıtım programında aralarında Saraylı yetiştiricilerinin de bulunduğu vatandaşlara koyunları teslim edildi.

103 HAYVAN NOTER HUZURUNDA TESLİM EDİLDİ

Gerçekleşen programda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın yanı sıra; Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr Tamer Dodurka, Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı,Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca,Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan ve birçok davetlide yer aldı.

 "Koyunculuğu Geliştirme Projesi'nin" 2. etabı kapsamında Süleymanpaşa ilçesinde 103 adet damızlık koç, noter huzurunda çekilen kura sonucu belirlenen  vatandaşlara dağıtıldı.

 

Programda konuşan Başkan Albayrak;"Tekirdağ'da tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli bir yeri olduğu aşikar. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarımıza gereken her türlü alanda destek olmaya özen gösteriyoruz. Geçen yıl manda dağıtımı olduğu gibi, bu yıl da damızlık koç dağıtımlarımızı gerçekleştiriyoruz.Sözünü verdiğimiz gibi gelecek yıl itibariyle de bu projelerimiz aynı hassasiyetle devam edecek. Bugün gerçekleşen projemizde ne kadar doğru kararlar verdiğimizi vatandaşlarımızın güler yüzünden anlıyorum ve mutlu oluyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu projenin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyor hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum" dedi.

TARIM VE HAYVANCILIK DESTEKLERİ ANLATILDI

Büyükşehir Belediyemiz; hayvancılığın geliştirilmesine yönelik olarak "Manda Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında 168 baş manda dağıtmış, Mera Yönetimi Projesi ile de 2015-2017 yıllarında 61 mahallenin 80.930 dekar alanında 2.096.350 kg gübre atılarak bu alanlar iyileştirilmiştir. Baklagil Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarının Geliştirilmesi Projesi ile de İl genelinde 8918 dekar alan için yem tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

 Bu projelerin dışında, hayvancılığı bir bütün olarak ele alan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile "Koyunculuğu Geliştirme ve Damızlık Koç Dağıtım Projesi'' kapsamında 300 damızlık koç ilimiz küçükbaş yetiştiricilerine dağıtılmaktadır.

İlimizde 302.400 küçükbaş (240.090 Koyun, 62.310 Keçi) mevcut olup 240.090 baş koyunun 93.963 başı Merinos ırkıdır.

İlimizde yaygınlaşmaya başlayan ve desteklenen merinos ırkı koyunların yaşama gücü ve kuzularının büyüme hızı yüksek, sürü içgüdüsü oldukça iyidir. Ayrıca sağım ve kırkıma olumsuz tepki vermeyen bölge şartlarına uyumlu ve hastalıklara dirençli oldukları içinde tercih sebebi olmaktadır.

 Trakya bölgesi hastalıktan ari bölge ilan edildiğinden yıllardır dışarıdan hayvan girişi yasak veya belli koşullara bağlı olarak sınırlandırılmıştır. Islah amaçlı da olsa damızlık materyale getirilen bu sınırlama yıllardır sürü içi döllenmelere sebebiyet vermiş, bu da artan kan akrabalığı oranı yüzünden koyunculukta başta verim azlığı gibi bazı olumsuzluklara neden olmuştur. Uzun yıllardır yaşanılan et açığı nedeniyle dışarıdan et ithal etmekte olan ülkemizde söz konusu sıkıntının giderilmesi yanında üreticilerimizin gelir düzeyini arttırmak, hem var olan imkanlarımızı kullanmak hem de verimliliği yükseltebilmek için koyunculuğun geliştirilmesi kaçınılmaz olarak görülmektedir.

Koyunculuğun istihdam yaratmada sağladığı kolaylık ve kırsal kesim insanın önemli geçim kaynaklarından olması yanında sosyo-ekonomik nedenlerle de mutlaka korunup geliştirilmesi gerekmektedir.

 YÜZDE 70 BELEDİYEDEN YÜZDE 30 YETİŞTİRİCİDEN

Küçükbaş yetiştiriciliğinde önceleri, yapağı/tiftik verimi ve kalitesi çok önem taşırken son yıllarda et verimi en önemli verim özelliği olmuştur. Bölgemizdeki mevcut yetiştiriciliği yapılan ırklar göz önüne alındığında Merinos ırkının seçilmesindeki önemli sebep daha fazla et verimine sahip olması olmuştur.

Belediye Başkanlığı olarak alınan 300 baş damızlık koça ait tutarın % 70'i,  canlı hayvan bedelinin % 30 ile diğer masrafların tümü Birlik Üye Yetiştiricileri tarafından karşılanmıştır.

Başvuru sürecinde, Tekirdağ İl genelinde 398 başvuru alınmıştır. Başvuran kişilerin arasından proje yararlanıcıları noter huzurunda belirlenmiştir. Oluşturulan seçim komisyonu ile damızlık koçların seçimi için Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu, Edirne ili Enez ve Keşan ilçelerinde yapılan çalışmalar sonucunda 300 baş damızlık seçimi tamamlanmıştır. Bu sürülerden elde edilecek koçlar ise ilimizdeki diğer sürülerin damızlık ihtiyacında kullanılacaktır.

 SARAY’INDA ARALARINDA 6 İLÇE ÜRETİCİLERİNE KOYUN DAĞITILDI

Uygulamaya konulan bu proje ile ilimiz hayvancılığına önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.

Projeden 201 işletme faydalanacak olup Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın desteği ortalama 200.000 TL civarında olacaktır. Malkara Kültür Sarayında 26.01.2017 yapılan dağıtım töreni ile 197 baş damızlık koç 135 yetiştiricimize verilmişti. Çorlu , Saray, Muratlı, Marmaraereğlisi, Ergene ve Süleymanpaşa ilçelerimizde başvuru şartlarını taşıyan 66 yetiştiricimize 103 baş damızlık koç dağıtılarak toplamda 201 yetiştiricimize 300 damızlık koç dağıtımını tamamlayacağız.

Biz proje ortakları olarak; bu projenin, başta koyun yetiştiricilerimiz olmak üzere ilimiz tarımına ve ülkemiz ekonomisine hayırlı olmasını diliyoruz

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4