Geçtiğimiz Yıl, Trakya Bölgesi’nin sanayi devi Çorlu, yurtdışından ithal edilen Anguslar’ın merkez üssü olmuştu. Çorlu’ya bağlı 7 bin nüfuslu Ulaş Beldesi, Urugay’dan getirtilen 21 bin Angus’u ağırlarken, Kara Mehmet Köyü yolu üzerinde bulunan ‘’Angus Çiftliği’’ adeta ‘Teksas’ı andırındırıyordu.
Ulaş Beldesi’nin yeni konukları sadece Anguslar da değil idi... Büyükbaş hayvanları Türkiye’ye getiren Ürdünlü Ghoshe Grup’un besicilik alanında çalışan elemanları da Çorlu’yu mesken tutmuş olup, bölgede kendine bir pazar payı çıkarmıştı.
Geçtiğimiz yıl bunlar böyle devam ederken, bu yıl yaşanan olaylar bölge halkını tehdirgin etmiş ve ölen angusların leşleri ise, ortalıkta pis kokuların yanı sıra ölen angusların da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde satıldığı gelen iddialar arasında.
Her yıl olduğu gibi bu yılda yine aynı manzara seyirci kalan yetkililer, kimlerin hesabına çalıştıkları belli değil. Kimin umrunda vatandaşın ne yediği veya neyi tükettiği.
"ANGUSLARIN LEŞLERİ KİMLERE SATILDI?"
Tekirdağ ve Trakya Hayvan hastalıklarından arındırılmış bölge ilan edildi. Bu mutlulukla karşılaşabileceğimiz, Trakya ve ülkemiz hayvancılığı için çok sevindirici bir olay. Ne yazık ki; başta Çorlu Ulaş ve Şahbaz köyleri olmak üzere bu yolları kullanan vatandaşlarımız ve orada oturan halkımızın pis koku şikayetleri üzerine Ulaş Belediyesi bazı çalışmalar başlattı. Bin canlı Hayvanın barınacağı bir yere 22 bin Angus sığırının ite kaka bir araya konması, alınan ve bilgilere göre pis koku ve hastalık yayması ölen hayvanların akibetinin ne olduğu, (şartlara uygun imha edilip edilmedeği, yada cesedin nasıl kullanıldığı) Hastalıklarla mücadelenin nasıl ve hangi şartlarda yapıldığı, su ve yem verilmesinin nasıl yapıldığı akıllarda hep şüpheyle kalmıştır. Yapılan gözlemde traktör arkasına monte edilen yem tankından hayvan dışkılarından oluşan yere hayvanlara yem verilmektedir. Bu hatanın da hayvan hastalıklarına ve ölümlerine neden olduğu müşaade edilmiştir. İl Tarım Müdürlüğümüzden komuoyunu yanıltmayacak yapılan çalışmaları içeren bilgileri olduğu gibi komuoyunu bilgilendirmesi faydalı olacaktır. Bu çiftliğe ithal gelen Angus sayısı, küpelenmenin nasıl ve ne şekilde yapıldığı, ölen Angus sayısını ölenlerin akibetinin ne olduğu gibi bilgilerin halkımıza sunulması halinde; en azından şimdiden sonra alınacak tedbirlere ışık tutacaktır. Ve vatandaşın ve halkımızın sağlığını tehlikeye sokmayacaktır.
Tekirdağ Damızlık Sığır Yetişticileri Birliği, Anguslarla ilgili ne gibi çalışma yapmaktadır. Ve çevreye yayılan hastalıklarla ilgili ne gibi çalışma yapılmıştır? Bu konu da kamuoyu bilgi beklemektedir.