Saray halkı kaloriferlerde nelerin yakıldığını merak ederken, sis gibi oluşan kirli havadan şikayetçi. Bu konuda denetim varsa neden yapılmadığını söyleyen vatandaşlar bu konuda bir açıklama yapılmasını istedi. Şehir Plancıları Odası Tekirdağ Temsilcisi İbrahim Özbay'dan imar planın 1982'den beri değiştirilmediğini belirtirken ve hava kirliliğini hafifletecek şehir planlaması için kuruma bir talepte bulunulmadığını söyledi.
DENETİM YOK MU?
Saraylı vatandaşlar özellikle sabah ve akşam saatleri bacalardan çıkan kara dumanına neyin neden olduğunu sorguluyor. Kömürden böyle bir dumanın çıkmayacağını düşünen Saraylılar, "Kaloriferin içine kömürden başka neler atılıyor? Plastik gibi hava kalitesini iyice düşüren malzemeler yakılıyorsa bu yasal mı? Bu durum yasal değilse denetimi kim yapıyor?" gibi sorularla ilgililerin problemleri açıklığa kavuşturulmasını bekliyor. Sanayi olmadan bu kadar kirli havaya maruz kalmanın zorluklarını çeken Saraylılar sorunun nereden kaynaklandığını merak ediyor.
İMAR PLANI 1982'DEN KALMA
Saray'ın etrafında sanayi kuruluşlarının olmamasına rağmen artan hava kirliliğinin önüne geçilememesi şehir planını tartışmaya açtı. Konu hakkında Şehir Plancıları Odası Tekirdağ Temsilcisi İbrahim Özbay'dan aldığımız bilgilere göre; Saray'ın imar plan 1982'den beri aynı, o yıllarda bahsedilen durum göz edilmiştir. Saray'da sanayi kuruluşlarının olmamasına rağmen hava kirliliğinin oluşması yüksek oranda kömür yakılmasından kaynaklanıyor. İmar planı hakkında İller Bankası bir çalışma yapıyor, ama çok bir değişiklik olacağı düşünülmüyor. Bu konuda Şehir Plancıları Odasına bir talepte bulunulmamış.
Özbay ayrıca son çıkan kanun ile Çerkezköy ile Vize'ye kömürlü termik santral yapılmasının önünün açıldığını, buralara termik santral yapılması durumunda iki ilçe arasında kalan Saray'ın bu durumdan çok etkileneceğini ve hava kirliliğini arttıracağını bu durumunda ciddi sıkıntıların yaşatacağını hatırlattı.