Saray İlçe Emniyet Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde besicileri hayvan hırsızlıklarına karşı uyardı. Hayvan hırsızlığı olaylarına karşı alınacak tedbirleri tek tek sıralayan polis, besicilerin de sorularını cevapladı.Saray İlçe Emniyet Müdürlüğü Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte hayvan hırsızlıklarına karşı tedbirleri artırdı.
Bu kapsamda besicilere yönelik İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde bir toplantı düzenlenirken, muhtemel hayvan hırsızlığı karşısında alınması gereken tedbirler anlatıldı. Kurban Bayramı süresince kurban alım, satımlarında yaşanabilecek sahte para ve hayvan hırsızlığı olaylarına ilişkin broşürler dağıtıldı.
HAYVAN HIRSIZLIĞINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapılan "Hayvan hırsızlığı ve sahte para olaylarına karşı alınacak tedbirler" konulu toplantıya İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogab, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Tabak, Asayiş Büro Amiri Başkomiser Ekrem Çiçek, TDP Polisi Bülent Sağdıç ve kurbanlık hayvan sahipleri katıldı. Toplantının açılışını yapan Emniyet Müdürü Murat Ogan, "Yıl içerisinde zaman zaman hayvan hırsızlığı ile karşılaşıyoruz. Ancak Kurban Bayramı yaklaşıyor. Hayvan hareketliliğinin daha fazla olduğu bir zaman. Buna paralel olarak da hırsızlık olaylarının artacağı bir dönem. Biz önceden tedbirimizi almalıyız. Şimdi size hayvan hırsızlığına karşı alınacak tedbirlerle ilgili bazı bilgiler vereceğiz" dedi.
HAYVANLARI SİGORTALATIN
Saray İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Ekrem Çiçek hayvan hırsızlığına karşı besicilerin alması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: "Özellikle hayvanların sigortası yapılmalıdır. Hırsızlığın ardından çalan kişiler yakalansalar dahi çalınan hayvanlar kesimhanelere veya başkalarına satılmış olduğundan maddi zararın tazmininde sıkıntılar yaşanmaktadır.
ALARM SİSTEMİ VE GÜVENLİK
Mümkünse ikaz ve alarm sistemi kurulmalıdır. Ahır duvarları yüksek ve kilit sistemleri bulundurulmalı ve etrafın sağlam çitlerle çevrilmelidir. Ayrıca hayvanların muhafaza edildiği yerlerde yeterli aydınlatma sağlanmalı; giriş ve çıkışları kontrol altında tutmalıdır. Hayvan barınakları için özel güvenlik görevlisi ve bekçiler güvenilir kişilerden seçilmelidir.
HAVYANLARI İŞARETLEYİN
Küçükbaş hayvanlar silinmeyecek şekilde işaretlenmeli, büyükbaş hayvanların ise tescil işlemleri yaptırılarak kulak küpeleri taktırılmalıdır. Kaynağı belli olmayan işaretleri silinmiş, menşe şahadetnamesiz ve kaydı yapılmamış hayvanlar satın alınmamalıdır. Yapılacak hayvan nakillerinde mutlaka menşe şahadetnamesi veya veteriner sağlık raporu alınmalıdır.
HIRSIZLARIN SEVDİĞİ ZAMANLAR!
Hırsızlık olayları genellikle 24.00-06.00 saatleri arasında ve görüş şartlarının zayıf olduğu günlerde olduğu bilindiğinden bu saatlerde tedbirler artırılmalıdır. Milli maç, düğün şenlik gibi zamanlarda hırsızların fırsat kolladığı unutmamalıdır. Hayvanlarınızın çalındığını tespit edildiğinde olay mahallinde hiçbir şeye dokunmamalı; araç ve ayak izlerinin bozulmamasına ve görevlilere gelene kadar kimsenin yaklaşmamasına dikkat edilmelidir. Hırsızlar köylere, pazarlamacı, avcı, tüccar, yolcu, seyyar satıcı, hayvan alıcısı kılığında gelerek köylerdeki hayvan ve ağıl sayısını öğrenip, keşif yapmaktadırlar. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında şahısların kontrol edilmesi bakımından 155 polis imdat telefonuna bilgi verilmelidir. Hayvan hırsızlığı olaylarına erken müdahale edilmesi çok önemlidir."
OGAN SAHTE PARAYA KARŞIDA UYARDI
Asayiş Büro Amiri Ekrem Çiçek’in alınacak tedbirleri açıklamasının ardından Emniyet Müdürü Murat Ogan, besicilerin sorularını cevaplandırdı. Besicilere, meydana gelebilecek hırsızlık olaylarının ardından vakit geçirilmeden 155 Polis İmdat'ın aranmasını vurgulayarak ayrıca İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün 0 282 768 10 28 ve 0505 318 59 50 numaralı telefonunu verdi.
Emniyet Müdürü Ogan, kurbanlık satacak olan besicileri kalpazanlara karşıda uyardı. Hayvan satışını aceleye getirmemelerini isteyen Ogan, "Bayram üzeri sahte para olayı çok meydana geliyor. Özellikle dövizlere dikkat edin" dedi.
Ogan ayrıca sahte evrak düzenlenmesine karşıda, "Birde hayvana karşı senet alabilirsiniz. Geçmişte yaşanan olaylardan biri de senetlerin üzerine 30 Şubat yazılması gibi sahtekârlıklar olabilir. Sizin satış heyecanıyla dikkatinizden kaçabilir. Bakmazsınız ama maalesef böyle olaylar oluyor. Biliyorsunuz şubat ayı 28 çekiyor. Sonra adliyede bir şey ispat edemezsiniz." uyarısında bulundu.
ADRESİ TAM OLARAK VERİN
Toplantıda besiciler ise emniyetin özellikle Güneşkaya ve Kiremithane Mevkii'nde devriye polisi bulundurmalarını istedi. Müdür Ogan, imkanlar ölçüsünde devriye yapan polis ekiplerinin bulunduğunu, bunun sayısının ilerde artırılacağını belirtti. Bazı besiciler ise asayiş olaylarından şikayet ederken, Müdür Ogan bu tür olaylarında görüldüğünde polise ihbar edilmesini istedi ve ekledi: "Sadece hırsızlık olaylarını değil, Asayişi bozan olaylarda da bizi arayabilirsiniz. Yardım istenen ya da ihbarda bulunan adresi tam ve doğru olarak Polise bildirirseniz daha az süre içinde ekibimizin geleceğini ve anında yardım edilebileceğini söyledi.