Gürer: “Çiğ sütün üreticiden alındığı fiyat da, alınması da sorun”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatlarına her ay zam gelmesiyle beraber çiğ süt besicisinin sorunlarının her geçen gün artarak devam ettiğini belirtti.
Süt tavsiye fiyatının 2 lira 90 kuruşa çıkarılmasına karşın sütün üreticiden alım fiyatını fabrikaların içerik bahanesi ile düşük tutuğunu ancak yem fiyatlarının 70-80 lira aralığından 130-150 lira bandına ulaştığını belirten Gürer, “Yem fiyatı bir yılda neredeyse 2 kat zamlanırken aynı dönemde süte sınırlı fiyat ayarlaması yapılması ciddi şekilde mağduriyet yaratıyor ” dedi.
SÜT ÜRETİCİLERİNİN YEM MAĞDURİYETİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerin, önlenemeyen yem fiyatları nedeniyle yaşadığı mağduriyete dikkat çekti.
1 LİTRE SÜTLE 1.5 KİLO YEM ALINABİLMELİ
Süt üretiminde, 1 litre süte karşılık 1.5 litre yem alınabilmesinin makul bir parite olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ancak yem fiyatlarına her ay zam gelirken, çiğ süt tavsiye fiyatının düşük tutulması, bu pariteden gittikçe uzaklaşmaya neden olduğuna vurgu yaptı. İthal yem fiyatlarının döviz bahanesi ile artırılmasına karşın döviz durağan olduğu süreçte de ithal yemin fiyatının arttığını ve yeniden kamunun yem üreten fabrikalar kurmasıyla piyasayı dengeleyebileceğini ifade etti.
SÜTE YÜZDE 25, YEME YÜZDE 100 ZAM
Ulusal Süt Konseyi’nin geçen yıl 2 lira 30 kuruş olan çiğ süt tavsiye fiyatını 2 lira 90 kuruşa çıkardığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak süt 2 lira 30 kuruş iken yem fiyatları da 70-80 lira aralığındaydı. Çiğ Süt 2 lira 90 kuruşa oldu. Yem fiyatları 130-150 lira bandına yükseldi. Bu durum çiğ süt üreticisini ciddi şekilde mağdur etti. Maliyetlerin 2 katına çıktığı bir ortamda ürün fiyatlarının enflasyon dikkate alındığında yerinde sayması hiçbir besici için sürdürülebilir bir ortam sağlamaz” şeklinde konuştu.
İNEKLER KESİME GİDİYOR
Süt üreticilerin artan maliyetleri karşılamak için süt ineklerini kesime göndermek zorunda kaldığına da sürekli vurguladıklarını bunun buzağı verecek hayvanların kesimi anlamına geldiğine de vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Böyle giderse, süt ineklerinin çoğunluğu kesime gidecek ve önümüzdeki dönümlerde ülkemizde süt krizi yanında yine ithal hayvan getirilmesi neden olacaktır “ifadelerini kullandı. Gürer, sütten mamül ürünlerde ciddi fiyat artışına karşın besicinin çiğ süt fiyatının baskılamanın enflasyonu engellemediği de görülmelidir” dedi.
YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞA MÜDAHALE EDİLMELİ
Süt üreticilerinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için yem fiyatlarına müdahale edilmesi gerektiğine de işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yem fiyatları hangi oranda artıyorsa, süt tavsiye fiyatları da aynı oranda artırılmalı. Ya da süt tavsiye fiyatları, 3’er aylık periyotlarla belirlenmeli” diye konuştu. Gürer,17 günlük kapanma sürecinde alımlarda yaşanan aksamaların çiğ süt üreticisini zora soktuğunu belirtti.
MEVCUT FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının süt üreticilerinin yaşadığı mağduriyeti giderme gibi bir niyeti varsa, işe güncel olarak süt tavsiye fiyatını revize ederek başlaması gerektiğine de belirterek, “ 2 lira 90 kuruş olarak belirlenen süt tavsiye fiyatı zaten çoğu bölgede uygulanmıyor. Süt toplayıcıları, farklı gerekçeleri ortaya koyarak bu fiyatın da altında fiyatlarla süt topluyor. En azından mevcut fiyatlar revize edilmeli ve son 1 yıl içinde yeme gelen zam oranı kadar bir artış sağlanmalı” ifadelerini kullandı. Gürer, ekonomik buhran nedeniyle hayvan bakımında kullanılan yem fiyatlarının artış göstermesi sonucunda patates gibi ürünlerin hayvan yemi olarak kullanıldığı ve bu sebeple yeterli yem verilmemesinden kaynaklı çiğ süt ile et veriminde kayıplar yaşandığını da ifade etti.