DOLAR 35.56 ₺
EURO 36.56 ₺
STERLIN 43.29 ₺
G.ALTIN 3,091.70 ₺
Ç.ALTIN 5,064.89 ₺
BİLEZİK 2,825.19 ₺
BTC 103,926.50 $
ETH 3,449.02 $
BİST 9,977.94

Gürer “ TMO’ya ulaşamayan ve hasat yapan çiftçi hububatını sokakta bekletiyor”

ULUSAL
Yayınlama: 22 Temmuz 2023 Cumartesi 10:38 Kaynak: Haber Merkezi

Gürer “ TMO’ya ulaşamayan ve hasat yapan çiftçi hububatını sokakta bekletiyor” Gürer: “ TMO ürün almamak için her zorluğu çıkarıyor” CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun ‘randevulu alım sistemi’ çalışmadığı için, hasat ettiği hububatı köy içlerindeki boş alanlara dökmek zorunda kalan üreticileri ziyaret ederek, sorun ve taleplerini dinledi.

Gürer “ TMO’ya ulaşamayan ve hasat yapan çiftçi hububatını sokakta bekletiyor”

TMO’nun Randevu sistemindeki tıkanıklığı bir an önce çözerek, hasat edilen arpayı satın almaya başlaması gerektiğini söyleyen Gürer, “Çiftçiler TMO bile bile zorluk çıkardığını düşünüyor. Tüccarın önüne çiftçinin atıldığını belirtiyorlar” diye konuştu.

 

 

 

İktidarın dağı taşı ekin çağrısına uyan çiftçiler hasat döneminde ortada bırakıldılar. Çiftçiler TMO’ya ulaşamadığı için hasat ettiği arpayı ve buğdayı köy yolları ile ev önlerinde bekletmeye başladılar.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, buğday ve arpa hasadı devam eden Güney köyünü  ziyaret ederek, üreticilerin yaşadığı sorunları yerinde tespit etti. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları mağduriyetle ilgili bilgi veren üreticileri, “TMO’nun randevulu alım sistemi tıkalı olduğu için TMO’ya ‘Toprak Mahsulleri Ofisi) ulaşamıyoruz, tüccar da çok düşük fiyat veriyor. Arpa taban fiyatı primle birlikte 7 bin 500 lira olmasına rağmen, tüccar 5 bin lira fiyat veriyor. Bu rakam maliyetin çok altında bir rakamdır” dedi. 

200 dönüm tarlaya bu yıl arpa ektiğini ve ürünü hasat ettiklerini anlatan çiftçi Süleyman Güney , “Alım olmadığı için ürünümüzü  hasat edip mecbur ev önünde   yola döktük. Yağmur yağsa döktüğümüz ürünü sel alır. TMO’yu defalarca kez aradık. Ama randevulu alım sistemi çalışmıyor. Tüccar maliyetin altında bir fiyatla teklif veriyor. Köye gelip almıyor. Ayağına istiyor. Hiç olmazsa ürünü TMO’ya verelim, masrafı kurtaralım dedik ama bir türlü ulaşamıyoruz. Hasat zamanı başladı. Bize sahip çıkan yok ” ifadelerini kullandı. 

Güney, “Köyümüz Ulukışla’nın en geniş arazilerine sahip ve kuru tarım yapıyoruz. Bir gölet istiyoruz. Yıllardır yapılmadı. Kuru tarım verimi düşük. Arazi var. Ekiyoruz. Atadan beri bu topraklarda yaşıyoruz. Bırakıp gidilmiyor. Bizim kuru tarım olduğu için ektiğimiz üründen gelirimizde başa baş noktasında. Birde ürün satamadığımızda dert katlıyor. Ürünü korunaklı depolar olmadığı için hasat sonrası ya yolda ürünü bekletiyor. Ya da köy meydanında. Akaryakıt fiyat  artışı da  anında biçerdöver fiyatına da  yansıdı. Zamlarda devam edince hasat zamanı bir an önce  tüm köy hasat yaparak ürününü satmak istiyor. TMO randevu vermiyor. Tüccar ölü fiyat veriyor. TMO vermek için ürünü bekletiyoruz. Meydana yola bir yıllık emeğimizi döktük. TMO’yu bekliyoruz” diye konuştu

ÜRETİCİ ÜRÜNÜ EVİNİN ÖNÜNE YIĞDI

Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise TMO’nun yanlış tarım politikasının çiftçiyi mağdur ettiğini belirtti. İthal buğday ile hasat öncesi depoları dolduran TMO yılın ilk beş ayı yalnız 6,5 milyon ton buğday ithal ettiğini ve ürün alacak yeri sınırlı olunca çiftçiyi tüccarın eline ittiğini, tüccarda TMO durumunu bildiği için fiyat düşürüp ürün almaya yöneldiğini söyledi.

Randevu sistemi tıkandığı için ürününü TMO’ya veremeyen çiftçiye tüccarlar da yok pahasına teklifle geldiğini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici ürününü evinin önüne yığmış, TMO’dan gelecek bir haberi bekliyor. TMO ise alacağız açıklamalarına rağmen daha sistem düzenli  bir şekilde işlemiyor. TMO ayrıca teslim alma, kota ve ödemede de sorun yaratıyor. Çiftçi deyişi ile Ofis buğdayı almamak için her zorluğu çıkarıyor. Çoğu yerde randevu sisteminde sorun yaşandığı için  randevu günü gelene kadar  hasat edilen ürün  muhafaza da sorun yaşıyor  ” dedi.

RANDEVU SİSTEMİ NEDEN ÇALIŞMIYOR?

Tohum, ilaç, gübre, mazot gibi giderleri sürekli zam geldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üreticiye ‘her yeri ekin dediler’, Bu nedenle üreticilerin olanakları  ölçüsünde ekim yaptı. Ancak şimdi de randevulu sistem tıkandığı için üretici ürününü satamıyor ve evlerinin önüne, yola,  boş arazilere ürünü döktüler. Bu da ek bir masrafla satış demek. Harmanda doğrudan satış noktasına gitmeyen ürün zayiat ve işçilik giderleri de artıyor ” diye konuştu. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde de yaşanan sorun farklı illerde de olduğunu belirtti. TMO lisanlı depoculuk yapılan bölgelerde  42 il içinde çiftçiyi  lisanlı depolara yöneltilmesi rağmen o noktalarda da sorun olduğuna da dikkat çekti. Yozgat ili Yerköy ilçesinde çiftçi Sancak Yılmaz’la görüştüğünü ifade eden Gürer  Yılmaz’ın . “Buğday arpa için lisanslı depolar doldu, randevuya kapalı. TMO dan şu anda en erken bu bölge için  randevu 1 Eylül de alınabiliyor  .Buğday için düşük  fiyat veriyorlar. Randevu alamayan çiftçi taban fiyat tonu  8.250 olan buğdayı tüccara 6 bin liraya vermek zorunda kalıyor. Tüccarda 6 bine aldığı  buğdayı  bir kaç ay sonra TMO  8.250 satacak olan  kırsalda küçük çiftçi ye oluyor. Geçen sene TMO ya ürün satma kotası 100 ton iken 200 ton primle  satıla biliyor idi . Bu sene hem tonaj düştü hemde  TMO tonaj fazlasına pirim vermiyor “ diye durumu  anlattı.

İTHAL BUĞDAYA MUHTAÇ OLABİLİRİZ

TMO’nun alım sistemindeki belirsizliğin devam etmesi gelecek ekim döneminde üreticilerin ekim yapmayabileceğini yol açma ihtimalini kaygı  verici olduğunu  söyleyen Ö.Fethi Gürer, “Üretici üretimi bırakırsa, o zaman feryat figan olur. Rusya ve Ukrayna  gibi ülkelerden buğday, arpa ithal ederken Tahıl koridor krizi ile bir anda Hububatta dünya başka bir noktaya savrulacağı da unutulmamalıdır. Kriz dünyayı da ülkemizi de etkiler yurt dışından gidip ürün alamaz hale düşebiliriz. O nedenle kendi Çiftçimize sorun yaşatmadan hasat edilen ürün TMO bir an önce almalıdır” dedi.

ÇÖZÜM BELLİ 

Siyasi iktidara seslenerek sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını isteyen Ömer Fethi Gürer, “Bizim çiftçimizi mağdur etmeyin. Çiftçilerimizin içinde bulunduğu durumu biliniyor. Çözüm şu; TMO Bir an önce randevulu alım sistemindeki tıkanıklığı çözecek ve çitçinin arpasını buğdayını alacak. Sokakta hasat edilen ürünü bırakmayacak. TMO bu dönem aldığı üründen belki de ilk kez zarar etmeden kazanabilecekte yeter ki çiftçiyi tüccara ezdirmesin” şeklinde konuştu.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4