CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü’ndeki toplam engelli personel sayısının 820 olduğunu açıkladı. Bakan Turhan, engelli personellerin 373’ünün taşeron firması personeli olarak görev yaptığını bildirdi.
SAYIŞTAY RAPORLARINA YANSIYAN PTT’DEKİ ENGELLİ PERSONEL İSTİHDAMINDAKİ EKSİKLİK…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde, Sayıştay raporlarına da yansıyan engelli personel istihdamındaki eksikliği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
2020’DE ENGELLİ PERSONEL İSTİHDAMI OLACAK MI?
Gürer, ilgili Kanun hükümleri kapsamında kamu kurumlarında en az yüzde 3 oranında uygulanması gereken engelli personel istihdamının PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde neden uygulanmadığını sordu. Gürer, 2020 yılında kaç engelli personel alımının gerçekleştirileceğinin da açıklanmasını istedi.
CHP Milletvekili Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Bakan Cahit Turhan, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğuyla ilgili hükümlerin yer aldığını belirtti.
PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü işyerlerinde ellinin üzerinde işçinin sadece Ankara PTT Başmüdürlüğünde çalıştığını açıklayan Bakan Turhan, “Kanunun öngördüğü zorunluluk kapsamında 2 engelli işçi çalıştırılması gerekmekte iken, yasal zorunluluğun üzerinde halen 9’u Ankara PTT Başmüdürlüğü olmak üzere ülke genelinde 24 engelli işçi çalıştırılmaktadır” dedi.
Bakan Turhan, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü Engelli Personel sayısının toplamda 820 olduğunu ifade ederek, “327 kişi 399 sayılı KHK kapsamında, 96 kişi İdari Hizmet Sözleşmeli Personel kapsamında, 24 kişi İşçi kadrosunda ve 373 de kişi Taşeron firma personeli olarak görev yapmaktadırlar. Ayrıca, engelli istihdamına gerekli hassasiyet gösterilmekte olup bundan sonraki süreçte de bu husus göz önünde bulundurulacaktır” açıklamasında bulundu.
GÜRER: ENGELLİ PERSONEL ORANI, BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALINMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde engelli personel istihdam oranının, genel müdürlüğe ait işyerlerinin peyderpey değil, bir bütün olarak ele alınması suretiyle belirlenmesi gerektiğini belirtti. Gürer, “Genel müdürlüğe ait her bir işyerinde belki engelli istihdamı için yeterli işçi sayısı olmayabilir ama Genel Müdürlüğün tamamındaki personel sayısı baz alındığında, şu anda olması gerektiğinin çok daha fazlası istihdam yapılması gerekir” dedi.
Gürer ayrıca, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde halen taşeron firmada çalıştırılan işçilerin de daimi kadroya alınması için çalışma başlatılmasının şart olduğunu vurguladı.