CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer PIKTES öğretmenlerin kadro talebini Meclis gündemine taşıdı. Bakan Selçuk’tan gelen yanıt, öğretmenleri hayal kırıklığına uğrattı
Gürer: ”Mültecilere eğitim veren öğretmenlere kadro verilmelidir. Mevzuatta, öğretmenler lehine düzenleme yapılmalıdır”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki mültecilere eğitim veren sözleşmeli öğretmenlerin kadro talebini, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle, Meclis gündemine getirdi.
Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkemizde Suriyeli çocukların eğitimiyle ilgili AB destekli proje kapsamında görevli sözleşmeli öğretmenlerin, mevcut mevzuat hükümleri doğrultusunda kadroya alınmasının mümkün görünmediğini açıkladı.
PROJE BİTİNCE ÖĞRETMENLERİN DURUMU NE OLACAK?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında görevli sözleşmeli öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadrolu öğretmen olarak atanması yönünde bir çalışma yapılıp yapılmadığının açıklanması için Bakan Ziya Selçuk’a yazılı soru önergesi yöneltti. Gürer, kadro verilmez ise proje tamamlandığında bu öğretmenlerin durumunun ne olacağının da açıklanmasını istedi.
PROJENİN FİNANSMANI AB
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, PIKTES projesinin Millî Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında "Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkân" (FRIT) anlaşması çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda, Millî Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan bir proje olduğunu belirtti.
ÖĞRETMEN İHTİYAÇLARI SÖZLEŞMELİ
ÖĞRETMEN İSTİHDAMI İLE KARŞILANIYOR
PIKTES kapsamında Suriyeli öğrencilere proje illerindeki okul ve kuramlarda (geçici eğitim merkezleri, halk eğitimi merkezleri vb.) Türkçe öğretmek ve rehberlik hizmetlerini yürütmek amacıyla geçici süreli eğitim personeli istihdam edildiğini anlatan Bakan Selçuk, “2016 yılından itibaren Bakanlığımızın öğretmen ihtiyacı, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 üncü maddesine göre sözleşmeli öğretmen istihdamı ile karşılanmaktadır. Bu nedenle PIKTES kapsamında görevlendirilen öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak atanması bugün itibarıyla mevcut mevzuat hükümleri doğrultusunda mümkün olamamaktadır” açıklamasında bulundu.
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise PIKTES bütçesinin tamamının, Avrupa Birliği tarafından, “Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT)” anlaşması çerçevesinde doğrudan hibe yöntemiyle karşılandığının bilindiğini ifade etti.
GÜRER: “MEVZUATTA DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR”
26 ilde 03.10.2016 tarihinde başlatılan Projenin, Kovid -19 salgını nedeniyle aksaklığa uğrasa da devam ettiğini vurgulayan Gürer, 2018 yılı Aralık ayında 2. fazına başlayan PIKTES Projesi’nin 2021 yılı Aralık ayına kadar devam edeceğini anımsattı.
Proje kapsamında görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı’nda kadrolu olarak görev almaları yönünde çok sayıda talep başvurusu bulunduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “PIKTES’li öğretmenlerimiz, proje tamamlandığında ne yazık ki işsiz kalacaklar. Mevcut şartlarda AB desteği ile maaşlarını alabilen bu öğretmenlerimizin, Milli Eğitim Bakanlığı’nda kadroya alınması için gerekirse mevzuat hükümlerinde değişikliğe gidilerek bir düzenleme yapılmalıdır.4 yıldır başarı ile görevlerini yapıyorlar. Öğretmen olabilme koşullarına sahip oldukları için projede yer aldılar ve süreçte tecrübeli öğretmen olarak başarı da sağladılar. Proje sonu bu yetişmiş öğretmenler işsiz kalmamalıdır. Mevzuat değişikliği ile öğretmenlerin kadroya alım sorunları giderilip MEB kadrosuna alınmaları sağlanmalıdır” dedi.