CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in patates üreticilerinin mağduriyetine dikkat çekmek amacıyla verdiği 3 ayrı soru önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, sorunların çözümüne yönelik bir umut vermedi.
Gürer: “Şaka gibi... Bakan, ‘Patateste fazlamız var’ diyor ama Mısır’dan patates ithal ediyoruz”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürününü maliyetinin yarısına bile satamayan patates üreticilerinin yaşadığı mağduriyeti, 3 ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “ Patatesin gerçek değerini bulması için TMO’nun patates alımı yapması düşünülmekte midir?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Bakan Pakdemirli, “TMO’nun patates alımı ile ilgili bir görevi yok” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Ekim ayında kışlık patates sökümü başlayacak, üretici tedirgin, Bakanlık ise seyirci. Üretici tüccara mahkûm edilmemelidir” diye konuştu.
TARIM BAKANINA 3 SORU ÖNERGESİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl ektikleri patatesten kar edemedikleri gibi maliyetinin yarısına bile satamayan üreticilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 3 ayrı soru önergesi yöneltti.
TMO PATATES ALIMI YAPMAYI PALANLAMAKTA MIDIR?
Ömer Fethi Gürer ilk soru önergesinde, Niğde'de yazlık patates hasadında patates üreticilerin yaşadığı soruna dikkat çekti.
Maliyeti 90 kuruş olan patatesin tüccar tarafından, o fiyattan dahi alınmadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, üreticilerin patatesi yola dökerek Bakanlığın bu konuda acil önlem almasını talep ettiklerini hatırlattı.
“ Patates üreticisinin ürününün değer bulması için TMO tarafından alım yapılması düşünülmekte midir?” diye soran Ömer Fethi Gürer, “Patates üreticilerinin bölgedeki sıkıntılarına çözüm üretecek entegre bir tesis kurulması ve katma değerli ürün üretecek işletmeler oluşturulması için çalışma var mıdır?” şeklindeki sorusuna da yanıt istedi.
HAVZA BAZLI DESTEKLEME MODELİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesi yanıtlayan Bakan Pakdemirli, TMO tarafından piyasayı dengelemek için alıma girilmeyeceğini açıklarken, entegre bir tesis kurulması talebini yanıtsız bıraktı. Bakan, sorunun çözümüne yönelik bir yanıt vermezken “Patateste havza bazlı destekleme kapsamında desteklenmektedir” demekle yetindi.
PATATES ALMAK TMO’NUN GÖREVİ DEĞİL
Bakan Pakdemirli, yanıtında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünün hali hazırda patates alımı ile ilgili bir görevinin bulunmadığını da açıkladı. Oysa Toprak Mahsulleri Ofisi patates üreticisi mağduriyetler yaşadığı dönemlerde AKP iktidarından önce patates alımı yaparak piyasayı dengelemiş ve üretici mağduriyetlerini kısmen de olsa gidermişti.
KIŞLIK PATATES ÜRETİCİLERİ DE KARAMSAR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin yaşadığı mağduriyeti anlattığı bir başka soru önergesinde ise “Bakanlık olarak TMO eliyle patates alıp kamu ve askeri kuramlarda tüketimi artırıcı bir çalışma düşünülmekte midir? Kışlık patates için de sorun olacağı görülmektedir Bu konuda bir planlamanız var mı? Patates üretimi azalmasına karşı iç talep de daraldığı halde Mısır’dan ithal patates getirilmesi kararını kim vermiştir? ” şeklinde sorular yöneltti.
PATATESTE ÜRETİM YETERLİLİĞİ YÜZDE 103,3
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Ülkemizin 2018/2019 sezonunda patates ürünü yeterliliğinin de 103,3 seviyesinde olduğunu belirtti ve TMO’nun patates alımıyla ilgili bir görevinin olmadığını yineledi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan yanıtı şaka gibi, eğer patates üretiminde kendi kendimize yeterli haldeysek, Nisan-Mayıs döneminde, Ticaret Bakanlığı neden Büyükelçimiz dahi bulunmayan ve her alanda ilişkilerimizin bozuk durumda olduğu Mısır’dan patates ithal etti? Yoksa Bakanlığın ithal edilen patatesten haberi yok mu? Bakan yanıtında Mısır’dan patates alımına hiç değinmemesi Cumhurbaşkanlığı sisteminde kimin ne yaptığının bilinmemesinden mi kaynaklanıyor“ dedi.
ZİRAAT KATILIM PATATES ALIM YAPMADI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yönelttiği bir soru önergesinde “Ziraat Katılım, Orta Anadolu illerinde patates alımı yaptı mı? Alım gerçekleşti ise miktarı ne kadardır?” sorularına yanıt istedi.
Önergeyi yanıtlayan Bakan Pakdemirli, “Ziraat Bankasının önergede bahsi geçen ürün ile ilgili herhangi bir alımı olmamıştır” açıklamasında bulundu.
GÜRER: “TMO SEYREDECEK GİBİ”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Tarımdaki sorunların bölgelere göre değiştiğini belirterek, “Yazlık patates üreticisi üründen para kazanamadı. Çiftçi mağdur oldu. Ekim ayında kışlık patates sökümü başlayacak. Görünen o ki tüccar alımda fiyatı yine düşük tutacak. Bakanlık gerekli önlemleri almazsa çiftçi bir kez daha tüccara mahkûm kalacak. Yine olan üreticiye olacak.” diye konuştu.
TMO, PATATES ALMALI...
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat ürünleri ile mısır ve çeltik gibi ürünlerin alımını yaptığını belirterek, “TMO’nun kayısı alımı yapacağı duyuruldu. Daha önce kayısı alımı yapmayan ve kayısı alma görevi olmayan TMO, ilk kez kayısı alımı yapacağını bildirdi. Bu durum kayısı üreticileri adına memnuniyet verici bir durumdur. Doğru bir karardır. Üretici mağdur olduğu yerde Kamu devreye girmelidir. Kayısı için verilen olumlu karar patates içinde uygulanmaya konmalıdır. TMO geçmiş dönemlerde bu alımları yapmıştır. Üretici mağdur olmaması için patatesi TMO almalıdır.” diye konuştu.
ÜRETİM YETERLİLİĞİ YÜZDE 103 İSE
NEDEN MISIRDAN PATATES İTHAL ETTİK
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, 2018/2029 sezonunda ülkemizdeki patates yeterlilik oranının yüzde 103,3 seviyesinde olduğu yönündeki açıklamasına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Nisan-Mayıs ayının başında Mısır’dan ithal edilen patatesler, Türkiye’nin en çok patates üretimi olan Niğde’ye getirilmiş ve buradan da çuvallanarak Türkiye’nin farklı bölgelerine dağıtımı yapılmıştı. Yerli üreticinin ürünleri depolarda çürürken, hangi mantıkla Türkiye’ye hem de patatesin başkenti olan Niğde’ye Mısır’dan patates getirilmişti? Ne yazık ki Bakanlık kendini bu konu da savunacak ya da açıklayacak durumda olmadığı görülüyor” ifadelerini kullandı.