DOLAR 35.44 ₺
EURO 36.65 ₺
STERLIN 43.51 ₺
G.ALTIN 3,097.44 ₺
Ç.ALTIN 5,057.82 ₺
BİLEZİK 2,821.24 ₺
BTC 100,206.34 $
ETH 3,408.79 $
BİST 9,866.73

GÜRER: “KALSİT ÜRETİCİLERİ, BOŞ KONTEYNER BULAMADIĞI İÇİN İHRACAT YAPAMIYOR”

SARAY
Yayınlama: 26 Mart 2021 Cuma 23:17 Kaynak: Haber Merkezi

GÜRER: “KALSİT ÜRETİCİLERİ, BOŞ KONTEYNER BULAMADIĞI İÇİN İHRACAT YAPAMIYOR”

GÜRER: “KALSİT ÜRETİCİLERİ, BOŞ KONTEYNER BULAMADIĞI İÇİN İHRACAT YAPAMIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kalsit ihracatçılarının konteyner sorununu Meclis gündemine taşıdı.
Bakan Demiryolu ile ihracatı önerdi. Kalsit üreticisi soruyor: “Afrika’ya demiryolu var mı ?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kalsit ihracatı yapan firmaların, Mersin Limanı’nda yaşadığı konteyner sorununu, Ticaret Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Gürer, sipariş aldıkları halde boş konteyner olmadığı için sevkiyat yapamayan kalsit üreticilerinin yaşadığı mağduriyete dikkat çektiği soru önergesinde, bu sorunun aşılması için Ticaret Bakanlığında herhangi bir çalışma yürütülüp yürütülmediğini sordu.

PANDEMİ SEFER İPTALLERİNE NEDEN OLDU

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan,
Covid-19 pandemisi döneminde yoğun olarak yaşanan sefer iptalleri, Çin Limanlarından dünyaya yayılmakta olan konteynerlerdeki akışın bozulması, ABD’nin Batı Yakasına kaydırılan çok sayıdaki konteynerin boşaltılması sonrasında geri dönüşlerinin sağlanamaması ve Çin’de yaşanan toparlanma sonucu boş konteynerlerin Çin Limanlarına pozisyonlandırılmaları neticesinde ticaret hatlarında büyük açıklar oluştuğunu belirtti.  Pekcan, Doğu-Batı ekseninde yaşanan bu sorunların, ihtiyaç duyulan bölgelere konteyner sevkiyatının sağlanamamasına ve deniz navlun fiyatlarında artışlar yaşanmasına sebep olduğunu vurguladı.

İHRACATÇILAR DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINA YÖNLENDİRİLİYOR

Sorunların bertaraf edilmesi noktasında Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalardan bahseden Bakan Ruhsar Pekcan, “Türkiye’nin coğrafi avantajından en iyi şekilde faydalanarak demiryollarımız özelinde modlar arası (intermodal) ve çok modlu (multimodal) uygulamaların geliştirilmesi, ihracatımızda demiryolu taşıma payının artırılması, ülkemizde hızlı, esnek, emniyetli, güvenilir ve entegre bir demiryolu ulaştırma sisteminin tesis edilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Hazar Koridoru’nun etkin kullanımının sağlanmasına yönelik olarak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı kullanıma açılmış olup anılan hattın diğer demiryolu hatları ve diğer taşımacılık modlarıyla entegre edilmesi, kapasite ve kullanılabilirliğinin artırılması, ülkemiz ekonomisi, dış ticareti ve lojistik sektörünün azami fayda sağlaması bakımından büyük önem taşımaktadır” dedi. Pekcan açıklamalarında demiryolunun özendirilmesini çözüm olarak göstermesini kalsit firmalarına ilettiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Firmalar Afrika’ya da ürün sevk ettiklerini ifade ederek, “Afrika’ya demiryolu var mı?” sorusunu yönelttiler. Gürer ayrıca sorunun çözümünde daha ciddi önlemler alınması gerektiğini belirtti.

RO-RO TAŞIMACILIĞI İÇİN ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU

Ticaret Bakanı Pekcan, başta Ro-Ro taşımacılığının geliştirilmesi olmak üzere alternatif lojistik güzergâhlarının oluşturulmasına ilişkin olarak ilgili kurum ve sektör temsilcilerimizin katılımı ile çalışma gruplarının oluşturulduğuna da  ifade ederek , “ Çalışma grupları aracılığı ile ihraç güzergâhlarımızda yaşanan sorunların çözümlenmesi yönünde aksiyon planlarının oluşturulması ve firmalarımızdan alınan bilgiler kapsamında navlun maliyet faktörlerinin detaylı analizleri yapılarak navlun maliyetlerimizin yönetilebilir seviyelere çekilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, ülkemizin Karasu Limanı ile Romanya’nın Köstence Limanı arasında kurulan Ro-Ro Hattında 3 Şubat 2021 tarihi itibarıyla seferlere başlanmıştır. Bahse konu hat kapsamında ilk aşamada, iki haftada yedi sefer yapılması öngörülmektedir” diye konuştu.

YERLİ KONTEYNER ÜRETİMİ DESTEKLENECEK

Konteyner tedariği ve navlun fiyat artışlarıyla ilgili sorunlara da değinen Bakan Pekcan, “Kısa vadede rezervasyon yapamayan ihracatçı firmalarımızın yüklerinin konteyner dışı dökme yük şeklinde Türk armatörlerin gemileri ile taşınmasına ilişkin Bakanlığımız koordinasyonunda ve TİM aracılığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İMEAK, DEİK Lojistik Konseyi, UTİKAD ve Hizmet İhracatçıları Birliği ile birlikte bir çalışma gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, uzun vadede denizyolu taşımacılığında sorunun devamı halinde, ülkemiz tarafından yerli konteyner üretiminin gerçekleştirilmesi ve ihraç yüklerimizin kendi konteynerlerimiz ile taşınmasının kalıcı bir çözüm olacağı düşünülmektedir. Bu çerçevede, yerli konteyner üretiminin desteklenmesine yönelik olarak Bakanlığımızca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte çalışmalar yürütülmektedir” açıklamasında bulundu.

GÜRER: “TALEP ÇOK AMA İHRACAT YAPILAMIYOR”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğde’de kalsit ihracatının önemli ölçüde yavaşladığını belirterek, “ Niğde’deki ihracatçılar Mersin limanından konteyner ve gemi sıkıntıları yüzünden boş konteyner alıp onun içini doldurup ihraç edemiyorlar. Sipariş var ama tek sorun boş konteyner bulunamıyor. Niğde’de yaklaşık 2000 kişiye yakın çalışan var. Üretim de devam ediyor, fakat üretilen mallar sevkiyat yapılmayınca haliyle üreticilerin ve satıcıların elinde kalıyor. Olmayan, gelmeyen konteynerler için de sürekli bir Navlun artışı, boş konteyner tedarik etme ücreti gibi çeşitli kalemlerde artış var ama konteyner yok.  Demiryolu taşımacılığı için üretici firmalar, ‘Afrika’da  tren olsa gönderiz lakin yok’ diyorlar. Firma yetkilileri, Bakanlığın gemi firmaları üzerinde yetkisi ve baskısının olmamasının soruna neden olduğunu, tedbirler alınması için öncelikle gemi firmaları ile  görüşmelerin yapılmasını gerektiğini, Bakan’ın yanıtında ise sorunun çözümüne yönelik herhangi bir ifadenin yer almadığını belirttiler. Görünen o ki yakın zamanda soruna  çözüm  üretilmesi olası görülmüyor.” dedi.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4