Gürer: “3 ay süreyle vatandaştan elektrik ve doğalgaz ücreti talep edilmesin. Elektrik ve doğalgaz tüketiminde fedakârlık bekleyen tüketici şokta…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), sayaçların okunamadığı bölgelerde elektrik ve doğalgaz faturalarının geçmiş tüketim ortalamalarına göre gönderilmesine öngören kararını eleştirdi.
Gürer, korona virüs salgınıyla mücadele sürecinde tüm kesimler daralmaya giderken, elektrik ve doğalgaz şirketlerinden fedakârlık beklendiği bir dönemde, EPDK’nin “kıyasen fatura düzenlemesini” hayata geçirmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.
CHP Milletvekili Gürer, korona virüs salgını nedeniyle milyonlarca insanın işini kaybettiğini, çok sayıda yurttaşın evine ekmek bile götüremediğine dikkat çekerek, “Yapılması gereken, vatandaşa 3 ay süreyle doğalgaz ve elektrik faturası gönderilmemesi, 3 ayın sonunda da faturalardaki vergilerin bir yıl süre ile tamamen kaldırılmasıdır” dedi.
KIYASEN FATURA DÜZENLEMESİNE TEPKİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, EPDK’nin korona virüs salgını nedeniyle elektrik ve doğal gaz sayaçlarının okunamadığı yerlerde 3 ay boyunca faturalar geçmiş tüketim ortalamalarına göre gönderilecek olmasını öngören düzenlemesini tepki gösterdi.
YENİ DÜZENLEME NE GETİRİYOR?
Yeni düzenlemeye göre, korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında, sektör çalışanlarının ve tüketicilerin sağlığının korunması amacıyla elektrik ve doğal gazda kıyasen fatura uygulamasının hayata geçirildiğini anımsatan Gürer, “Bu düzenlemeye göre sayaç okunamayan tüketiciler için mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son 2 yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden veya tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması durumunda kendi beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacak” dedi.
TOPLUMDA HAYAL KIRIKLIĞI
Gürer, şirketlerin böyle bir dönemde fedakârlık yaparak, vatandaşlara elektrik ve doğalgaz faturası göndermemesinin umut edildiği bir dönemde, EPDK’nin; işini kaybeden, evine ekmek götüremeyen milyonlarca vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturalarının peşine düşüp, şirketlerin alacağını garanti altına alacak bir uygulamayı hayata geçirmesinin, toplumun tüm kesimlerinde büyük bir hayal kırıklığı yaşattığını anlattı.
3 AY BOYUNCA ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ÜCRETİ TALEP EDİLMEMELİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında, 250 bine yakın işletme ve esnafın kepenk kapattığını, bu nedenle işsizler ordusuna milyonlarca yeni işsizin eklediğini hatırlatarak, “Böyle bir ortamda yapılması gereken, vatandaşlardan 3 ay süreyle elektrik ve doğalgaz ücreti talep etmemek olmalıydı” diye konuştu.
2 YILDA YÜZDE 70 ORANINDA ZAM GELDİ
EPDK’nin aldığı kararın yeniden gözden geçirilmesi ve en azından önümüzdeki 3 ay için vatandaşlardan elektrik ve doğalgaz ücretlerinin alınmamasının önünün açılması gerektiğini vurgu yapan Gürer, “Şayet bu kararda ısrar ediliyorsa bile son iki yılın ilgili aylarına ait ortalamalar yerine, iki yıl önceki elektrik ve doğalgaz tüketim fiyatları baz alınarak faturalandırma yapılmalıdır. Çünkü son 2 yılda doğalgaz tüketim bedelleri iki katına çıktı, elektrik fiyatlarına yalnız meskende yüzde yetmiş Tarımda kullanılan enerji içinde daha yüksek oranda zam geldi” şeklinde konuştu.
CHP Milletvekili Gürer, elektrik faturalarında yüzde 1 oranında Enerji Fonu, yüzde 2 oranında TRT Payı ve Yüzde 18 oranında KDV uygulandığını da anımsatarak, “Bizim önerimiz ve vatandaşın beklentisi şudur; korona virüs salgınıyla topyekûn bir mücadeleye girilen şu günlerde, şirketlerin fedakârlık yaparak 3 ay boyunca vatandaşa elektrik ve doğalgaz faturası göndermemesi ve bu üç ayın sonunda da faturalara yer alan vergilerin kaldırılmasıdır” ifadelerini kullandı.
CANLAR GİDİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kimi ne zaman nerede bulacağı belli olmayan, görünmeyen tehlike her gün onlarca can alıyor. Bu koşullarda rant hesabı yapılamaz. Evde kal dediğiniz kişi kullandığı elektrik ve doğal gazdan ödeme koşulları dahi düşünülmeden halen fatura ücreti talep edilmesi kabul edilemez. En az üç ay fedakârlık şirketlerin kârından fedakârlıktır. Bu koşullarda özel sektör hala gelir peşinde koşma yerine gelirsiz kalan yurttaşın yanında olmalıdır. İktidar bu konuda gerekeni yapmalıdır. Fakir fukara yanında işsiz kalan milyonların bu fatura ödemeye takati yoktur. Bir kez daha bu karar gözden geçirilmelidir” diye konuştu.