CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sümer Holding A.Ş. bünyesinde talan edilen ve kullanılmadığı için harap duruma düşen taşınmazların akıbetini sordu.
Önergeyi yanıtlayan Bakan Lütfi Elvan, Sümer Holding A.Ş.’ye kayıtlı tarla, bağ, bahçe, arsa, bina, depo, dükkân vb. nitelikte toplam 1129 adet ve 8 milyon 241 bin metrekare taşınmaz bulunduğunu açıkladı.
Önerge sahibi Gürer ise 2018 yılı itibariyle 1382 olan taşınmaz sayısının 1129’a, aynı süre içinde 10 milyon 135 bin 904 metrekare olan taşınmazların büyüklüğünün ise 8 milyon 241 bin metrekareye düştüğünü belirterek, “AKP iktidarı kamuya ait kazanımları sata sata bitiremedi” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Sümer Holding AŞ’nin, gerek kendi mülkiyetinde olan, gerek birleştirilmek suretiyle tüzel kişiliği sona erdirilen kuruluşlardan devralınanlar ile daha sonraki yıllarda ÖYK ve ÖİB kararlan ile bedelsiz olarak devredilenler olmak üzere 2018 yılsonu itibariye toplam 1.382 parça halinde 10.135.904 m2 taşınmazının bulunduğunu anımsattı.
Gürer, Sayıştay raporuna göre, bir kısmının devredildikleri tarihte kullanılır durumda olmasına rağmen, aradan geçen süre içinde işgal ve talan edildiği, bir kısmının da kullanılmaması nedeniyle harap duruma geldiği belirlenen Sümer Holding A.Ş.’ye ait taşınmazlarını değerlendirilmeyerek harap olması ve talanına göz yumulmasının nedenlerinin açıklanmasını istedi.
CHP Milletvekili Gürer, ayrıca “2018 yılı sonu itibariyle belirlenen 1382 parça halinde 10 milyon 135 bin 904 metre kare taşınmazların son durumu nedir?” diye sordu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “14 Nisan 2021 tarihi itibarıyla Sümer Holding A.Ş. adına kayıtlı tarla, bağ, bahçe, arsa, bina, depo, dükkan vb. nitelikte olmak üzere toplam 1.129 adet ve 8.241.872,57 m taşınmaz bulunmakta olup söz taşınmazların takibi, bakımı ve korunması sağlanmaktadır” dedi.
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kamuya ait tüm kazanımların AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılından buyana adeta talan edildiğini söyledi.
2018 yılında dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal’a da benzer bir soru önergesi yönelttiğini anımsatan Gürer, “Sayın Ağbal önergemize verdiği yanıtta şu bilgileri vermişti:
“101 kuruluşta bulunan kamu payları ile 10 liman, 90 elektrik santrali, 40 işletme, 11 otel/sosyal tesis, 3 bin 703 taşınmaz, 37 maden sahası, 3 gemi, 6 bin 808 kalem makine-teçhizat, 155 adet isim hakkı/marka ve araç muayene hizmetleri özelleştirilmiştir. Ayrıca, iki kuruluştaki kamu payları ile bir işletme, bin 230 taşınmaz, 95 gemi ve 102 kalem makine-teçhizat da toplam 1 milyar dolar bedelle kamu kurumlarına devredilmiştir."
Dönemin Bakanı Ağbal, söz konusu dönemde toplam satış/devir uygulamalarının tutarının 60.9 milyar dolar olduğunu belirterek, bir bölümü vadeli satış biçiminde gerçekleştirilen bu uygulamalara ilişkin olarak, vade farkları dahil 58.4 milyar dolar tahsilat yapıldığını açıklamıştı” dedi.
Önerge sabihi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2002’den bu yana Türkiye’de özelleştirilen şirketler arasında Türk Telekom, TEDAŞ ve PETKİM gibi önemli kuruluşların bulunduğunu ifade ederek, “TEKEL, SEKA gibi kuruluşlar da özelleştirildikten sonra kapatıldı. Mayıs 2021 tarihinde de şeker fabrikalarının taşınmazları da kısa süre önce satıldı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait 6 ildeki binlerce metrekarelik toplam 18 arazinin de satıldığı açıklandı” ifadelerini kullandı.
Gürer son olarak, özelleştirme ile kamuya ait mülklerin talanının halen devam ettiğini belirtti.