DOLAR 35.56 ₺
EURO 36.56 ₺
STERLIN 43.29 ₺
G.ALTIN 3,091.70 ₺
Ç.ALTIN 5,064.89 ₺
BİLEZİK 2,825.19 ₺
BTC 100,785.39 $
ETH 3,366.86 $
BİST 9,977.94

GIDADA DENETİM VAR GİBİ GİBİ …

ULUSAL
Yayınlama: 23 Temmuz 2022 Cumartesi 11:27 Kaynak: Haber Merkezi

CHP Milletvekili Gürer, hazır ve toplu yemek üreten firmaları Meclis gündemine getirdi, Gürer’in önergesini Bakan Kirişçi yanıtladı…

 GIDADA DENETİM VAR GİBİ GİBİ …

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazır yemek üretimi ve işyerlerine yapılan toplu yemek servisleri  ile ilgili denetimleri Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ülkemizde hazır yemek ve tabldot yemek üretimi yapan 5 bin 260 gıda işletmesinin bulunduğunu bildirdi. 

2021 yılında 14 bin 101 denetim yapıldığını belirten Bakan Kirişçi, 491 adet idari para cezası uygulandığını 3 işletme hakkında ise savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hazır gıda ve yemek üretici yapan firmalarla ilgili denetimler ve uygulanan cezaların açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

CHP Milletvekili Gürer önergesinde, şu sorulara yanıt istedi: 

“Ülkemizde toplu yemek üretimi yapılan İşyeri sayısı kaçtır?

İşyerinde yemek üreten ve işçilerine yemek veren işyeri sayısı kaçtır?

Kaç işyerinde Gıda Mühendisi görev yapmaktadır?

Kaç iş yerinde kaç kişi son üç yılda gıda zehirlenmesi ile tedavi altına alınmıştır?

2021 yılında kaç yemek üretim tesisi, kaç fabrika ve işyeri yemek üretim tesisi, kaç restoran ve lokanta yemek üretilen mutfakta denetim yapılmıştır kaç İşyeri uygunsuz üretim nedeni ile ceza verilmiştir?

Sağlık ve hijyen koşullara uygun hizmet vermeyip kapatma cezası verilen İşyeri var mıdır?

Bakanlığınızın ülke genelinde Gıda denetimi ve lokanta, Restoran, yemekhane, İşyeri yemekhanesi, denetlemekle görevli elemanı vardır?

Ortalama günde kaç denetim yapmaktadırlar?

Hiç denetim görmemiş yemek üretim tesisi restoran lokanta yemekhane var mıdır?

Bakanlık olarak Belediyeleri bu yetkilendirme konusunda kanunun verdiği yetkiye dayanarak yazılı denetim için sorumlu kıldığınız son 5 yılda ceza alan bir belediye var mıdır varsa hangi belediyelerdir?

Belediyelere Bakanlığa çekilmiş denetim ve ceza yetkisinin sağlanması için bir çalışma düşünüyor musunuz?”

GIDA İŞLETMELERİNDEKİ GIDA MÜHENDİSİ SAYISI 2 BİN 377

CHP Niğde Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Kirişçi, “Hazır Yemek ve Tabldot Yemek Üretimi” yapan 5.260 adet, işyerinde yemek üreten ve işçilerine yemek veren işyerleri “Yemekhane” olarak değerlendirilmekte olup eğitim ve sağlık kurumu yemekhaneleri dışında kalan “Diğer yemekhaneler” grubunda 8.884 adet gıda işletmesi bulunduğunu bildirdi. Bakan Kirişçi, bahse konu gıda işletmelerinde 2 bin 377 Gıda Mühendisi çalıştığını ifade etti.

HAZIR YEMEK ÜRETİM YERLERİNE 14 BİN 101 DENETİM 

2021 yılı itibariyle hazır yemek, tabldot yemek üreten işletmelere 14.101 adet denetim gerçekleştirildiğini açıklayan Bakan Kirişçi, 491 adet idari para cezası uygulandığını ve 3 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

LOKANTALARA 1456 ADET İDARİ PARA CEZASI 

Bakan Kirişçi, Lokanta ve restoranlara ise 193.264 adet denetim gerçekleştirildiğini belirterek, 1.456 adet idari para cezası uygulandığını ve 13 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti. 

GIDA DENETİMLERE 7 BİN 358 KİŞİYE EMANET 

Ülkemiz genelinde toplu tüketim yeleri dâhil tüm gıda işletmelerinin 7.358 Kontrol Görevlisi tarafından denetlendiğini açıklayan Bakan Kirişçi, “Resmi kontrollerin sayısı ve süresi işletmenin büyüklüğü, kapasitesi, türüne ve çeşidine göre farklılık göstermekle birlikte 2021-2022 yılları arasında bir yıllık süreçte Ülkemiz genelinde üretim, toplu tüketim ve satış yapan işletmelere toplam 1.378.185 denetim gerçekleştirilmiştir” dedi.  

KALİTELİ VE GÜVENLİ YEMEK ÜRETİMİ ŞART

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde toplu yemek yapan çok başarılı iş yerleri var. Keza kurum yemekhanelerinde de kaliteli ürün ve üretimi esas alan  anlayışla yemek üretenler sayısı çoğunlukta. İyi olanın olumsuz örneklerden ayrıştıran denetimlerdir. Bu nedenle denetimler önemsenmelidir. Kamuoyuna, toplu yemek tüketilen yerlerde yaşanan gıda zehirlenmeleri zaman zaman yansımaktadır. İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren bu alanda takibin titizlikle yapılması insan sağlığı için son derece önemlidir. Kaliteli hammadde kullanımı, depolama şartları ve ekipman uygunluğu, işleme ve sunum, eğitimli personelin üretimde yer alması izlenmesi gereken süreçlerdir. Kaliteli ve güvenli yemek üretimi bu şartlar ile sürdürülebilir. Gıda Mühendisleri mutlaka toplu yemek üretim tesislerinde olmalıdır ” diye konuştu. 

 

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4