19 Eylül 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanın vermesinin ardından Gaziler Günü olarak ilan edilen 19 Eylül’de her yıl olduğu gibi bu yılda yapılan törenlerle Gaziler Günü büyük bir coşkuyla kutlandı. Atatürk Alanı’nda saat 10.30’da başlayan törende ilk olarak saray Kaymakamı Alp Arslan, Saray Garnizon Komutan V. Binbaşı Sedat Doğan, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilcisi Abdurrahim Yorulmaz çelenk sunumu gerçekleştirdiler. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla birlikte ilk olarak Saray Garnizon Komutanlığı’ndan Topçu Üsteğmen İbrahim Kapan günün anlam ve önemi hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasına Gaziler Günü hakkında bilgi vererek başlayan Kapan,
Topçu Üsteğmen İbrahim Kapan: “Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına müteakip Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, TBMM tarafından 19 Eylül 1921 günü Mareşallik ve Gazilik unvanı aldı ve bu vesileyle bugün Gaziler Günü olarak addedilmiştir. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir Türk milleti. Bu uğurda kendisini çepeçevre sarmış düşmanlarına karşı, üç kıtada kılıç sallamış zaferden zafere atlamış ecdadını örnek olarak Anadolu’da, Kore’de, Kıbrıs’ta canlarını hiçe sayarak vatan ve millet bayrak aşkıyla tarihinde birçok savaşa girerek yüzünün akıyla çıkmıştır. Türk milletinin her ferdi sürdürdüğü hayatın geçmişte edinilen bu tecrübelerin bir sonucu olduğunu bilerek, onu bugünlere ulaştıran şehit ve gazilerimizin yazdığı bu büyük destanları övünerek anlatmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“GAZİ VE ŞEHİTLERİMİZİN HATIRLARINI YÜCELTMEK EN BÜYÜK GÖREVİMİZDİR”
Üsteğmen Kapan konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün gazilik unvanı hakkında söylediği sözlere de atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı; “Gaziliğin devlet millet nezdindeki önemini Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk; ‘Kahraman Türk Ordusu sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferi millet tarafından takdim ve dalalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek, bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım’ diyerek anlatmaktadır. Öyle ki milli bağımsızlığımızı vatanın milletiyle bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla, vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk Tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara minnet şükran duygularımızı ifade etmek milletimizin en büyük görevidir. Ey şeref abidesi bir an bile tereddüt etmeden bizler rahat edelim diye nefesini veren şehidim, verecek olan gazim unutmayın kalbimizdeki yeriniz apayrı. Sizlere imrenen gözlerle bakıyoruz. Gözlerinizdeki ışıltı bizleri tarihimizin derin destanlarına götürüyor. Ve yine unutmayınız emanetiniz, emanetimizdir. Gözünüz arkada kalmasın sizlerin sahip çıktığı gibi bizlerde sahip çıkacağız bu namerdin elini değdirmeyeceğiz bu cennet vatana.”
“DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE ÜLKEMİZ İÇİN CANIMIZI FEDA ETMEYE HAZIRIZ”
Üsteğmen İbrahim Kapan’ın ardından söz alan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilcisi Abdurrahim Yorulmaz ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasına müteakip Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü 153 sayılı kanunla Mareşallik Rütbesi ve Gazilik unvanın verilmesinin 96. Yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Kore Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varoluş mücadelesinde ve güvenlik harekatı sonucunda kazanılan gazilerimizi onurlandırdığımız gündür. Gaziler Günü canlarını bu aziz ulusa adayan tüm gazilere kutlu olsun. Bizi bu mutlu günle onurlandıran herkese şükranlarımızı sunarız. Dün olduğu gibi bugünde aynı inançla bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine ve ulusal değerlerine saldıranlara karşı her zaman kanımızı akıtmaya, canımızı feda etmeye hazırız. Bizim için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmıştır. Gaziliğin devlet ve millet nezdinde en büyük önemi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1921’de TBMM tarafından gazilik unvanının tevcih edilmesi üzerine söylediği şu ifadelerde yer almaktadır; “Kahraman Türk Ordusu sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeye ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı vatanın milletiyle bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara minnet şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir.” Gazi Atatürk’ün bu sözleri gazilerimizin teskin etmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Aynı zamanda Atatürk’ün bir vasiyeti olarak kabul edilmektedir. Bugünde bizlerle beraber olarak mutluluğumuzu paylaşan sizlere tüm gaziler adına teşekkür ederim.”
Çelenk Suma törenine Saray Kaymakamı Alp Arslan, Saray Garnizon Komutan V. Binbaşı Sedat Doğan, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Saray İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Bulut, Saray İlçe Emniyet Müdürü Cemal Bahadır Murat, Saray Belediyesi Meclis Üyeleri, Ak Parti Tekirdağ İl Başkan Yardımcıları Hakan Özgül, Ümit Süthan, CHP Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Abdül Taşyasan, Ak Parti Saray İlçe Teşkilatı, CHP Saray İlçe Teşkilatı, MHP Saray İlçe Teşkilatı, kurum amir ve müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.