21 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilen açılış töreni Saray Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisi ile başladı. Halk oyunları gösterilerinin ardından Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Tekirdağ Milletvekilleri Emre Köprülü ile Candan Yüceer ve Saray Kaymakamı Alp Arslan'ın konuşmaları ile devam etti. Konuşmaların ardından protokol üyeleri festival meşalesini yaktı.
VATANDAŞLAR AÇILIŞA İLGİ GÖSTERMEDİ
Saray Belediyesi tarafından konser ve eğlencelerin iptal edilmesinin ardından festival alanı pazar yerinden Atatürk meydanına kaydırılmıştı. 21 Ağustos Cuma günü Atatürk meydanında gerçekleştirilen açılış töreni ve kortej yürüyüşü Saraylı vatandaşlar tarafından pek ilgi görmedi. Misafir ülke temsilcileri, yaz spor okulu öğrencileri, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri ve az sayıda vatandaşın katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Saray Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisinin arından siyasi konuşmalara geçildi.
BAŞKAN ÇOBAN'IN KONUŞMASI İNGİLİZYE ÇEVİRİLDİ
Saray Belediyesi halk oyunları ekinin gösterisinin ardından geçilen konuşmalar bölümünde kürsüye ilk olarak Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban geldi. Atatürk'ün Saray'ı ziyaret edişinin yıl dönümünde yapılan Türkçe konuşmaları anlamayarak uzun süre konuşmaların bitmesini bekleyen misafir öğrenciler için Başkan Çoban'ın açılış konuşması İngilizce'ye çevirtildi.
"EN BÜYÜK MİSYONUMUZ BARIŞ"
Konuşmasına Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünya da Barış" sözüne vurgu yaparak başlayan Başkan Çoban konuşmasında, "Sevgili Saraylılar biz bu festivalde M. Kemal Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünyada Barış" ve barış kültürümüz olsun teması ile yola çıktık. En büyük misyonumuz barış. Yaşadığımız şu günlerde ülkemizin en büyük ihtiyacı barış. Barış ve kardeşlik duyguları Saray'ın genlerinde var. Saray'ın geçmişinde hoşgörü kültürü var. Saray'da barışı, kardeşliği ve huzuru yarınlara taşımak istiyoruz. Cumhuriyet'in değerlerini kaybetmeden bizlere yüksek insanlık yolunu göstermiş M.Kemal'in ışını yitirmeden, bizi biz yapan değerleri yitirmeden kültürü, sanatı, işi ve aşı bir arada yaşatalım. Saray aydınlıklara kucak açmış, varacağı yerin aydınlıklar limanı olacağı bir yer. 1 Eylül Dünya Barış gününe yaklaştığımız bu günlerde, Saray karşılaştığı yeni bir insan kardeşim denildiği yerdir. Buğdayı, ayçiçeği güller yüklenmiş, geleceğe doğru yol alan çağdaş bir trendir. Festivaller birlikte yaşama kültürümüzü geliştiriyor. Festival süresince Saray'dan bölgeye mutluluk diliyoruz" ifadelerine yer verdi.
BAŞKAN ALBAYRAK, "BİR ÇAKIL TAŞINI DAHİ KİMSEYE VERMEYECEĞİZ"
Başkan Çoban'ın ardından kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Türkiye'yi bölmeye çalışanların başarıya ulaşmayacağını ve ülkenin bir çakıl taşını dahi kimseye vermeyeceklerine vurgu yaptı. Son iki aylık dönemde yaşanan çatışmalar ve verilen şehitlerin herkesin içini yaktığını belirten Albayrak, "Şunu herkes bilsin ki biz bir çakıl taşını dahi kimseye vermeyeceğiz. Biz bu ülkeyi kolay kazanmadık. Bu birlik ve beraberlik içerisinde herkes haddini bilecek. Anarşistler ve bölücüler amaçlarına ulaşamayacak. Güneydoğu'da ki vatandaşlarımızda bu bölücü örgütün eylemlerine karşılar, ülkemizi bölmeyi başaramayacaklar. Biz Çanakkale'de yedi düvele beraber meydan okuduk.
BAŞKAN ALBAYRAK SARAYLILARA DOĞALGAZ MÜJDESİ VERDİ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarından Saray'da üstüne düşeni alıyor. Saraylıların yıllardır beklediği doğalgaz için Mayıs 2016 da kazılar başlıyor. Saray'ın altyapısı ve su hattı yenileniyor. Saray Belediyesi'nin yetişemediği yerlede Büyükşehir Belediyesi olarak arkasındayız. Festivaliniz hayırlı olsun" dedi.
KAYMAKAM ARSLAN,"FESTİVALİN SARAY BÜYÜK KATKILARI OLACAK"
Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekillerinin ardından kürsüye gelen Saray Kaymakamı Alp Arslan yaptığı konuşmada, "İlçemizde düzenlenen 3. Uluslararası 10. Geleneksek Bahar ve Kültür Festivalinin hayırlı olmasını diliyorum. Bu sene sadece kültürel alanda devam eden festivalin Saray'a büyük katkıları olacağına inanıyorum ve hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
FESTİVAL ATEŞİ YAKILDI
Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri tarafından 3. Uluslararası 10. Geleneksek Bahar ve Kültür Festivali meşalesi yakıldı. Festival ateşinin yakılmasının ardından festival korteji yürüyüşe geçti.
MİSAFİR EKİPLER RENKLİ GÖRÜNTÜLER SAHNELEDİLER
Atatürk anıtının önünden başlayan festival korteji Çarşı Caddesi, Çerkezköy Caddesi ve Gürselpaşa Caddesi'ni kullanrak yeniden Atatürk anıtının önüne geldi. Kortejde yer alan misafir ülke temsilciler yerel kıyafetleri ve çalgıları ile kortejin en ilgi çeken bölümünü oluşturdular. Misafir ülke ekipleri gerçekleştirdikleri şovlarla büyük ilgi topladılar. açılış töreni kortejin Atatürk alanına varmasının ardından sona erdi