Trakya’nın can damarlarından Ergene Nehri’ndeki akıl almaz boyutlara varmış olan kirliliğin bir an önce önlenmesi ve kirletenlerin yargılanması talebiyle, Çorlu’nun Sağlık Mahallesi’ndeki Çorlu Deresi Köprüsü yanında “Ergene Hayata Dönsün” isimli bir basın açıklaması yapıldı.Silivri Çevre Derneği’nin de destek olmak üzere Yönetim Kurulu ve Üyeleriyle alanda yer aldığı basın açıklamasına Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okan Gaytancıoğlu, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilir, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur başta olmak üzere Ergene Platformu, Uzunköprü Kent Konseyi, Atatürkçü Düşünce Derneği Çorlu Şubesi, Türkiye Gençlik Birliği Çorlu Şubesi, İşçi Partisi, Trakyalı Bisikletçiler Topluluğu gibi parti ve sivil toplum örgütleri katıldı. Çorlu’dan ve Trakya’nın kimi ilçelerinden gelen halkın da destek verdiği “Ergene Hayata Dönsün” isimli basın açıklamasına Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan’ın veya Belediye’den başka bir yetkilinin katılmaması bölge halkı tarafından tepkiyle karşılandı.
Çorlu Kent Konseyi-Ergene Platformu koordinatörlüğünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının anayasal bir hak olduğu, devletin çevre sağlığını koruma ve çevre kirlenmesini önleme görevlerinin bir anayasal sorumluluk olduğu vurgulanarak, son 40 yılda yaşanan çarpık sanayileşme ve kentleşmenin toprağımızı, suyumuzu ve havamızı yaşanabilir değerlerden uzaklaştırdığı belirtildi.
VURDUMDUYMAZLIK
Ergene Nehri’ndeki kirliliğin önlenebilmesi için ortaya atılan vaatlerin, oluşturulan planların ve geliştirilen projelerin, üzerinden geçen yıllara rağmen hayata geçirilmediği vurgulandığı basın açıklamasında, Ergene Nehri havzasında kurulan tekstil, deri, kâğıt, boya ve birçok kimya fabrikasının; varlığımızın kaynağı olan bu topraklardan ve üzerinde yaşayanlardan ne götüreceği hiç düşünülmeden, sorgusuz sualsiz, sırf “Yatırım olsun da ne olursa olsun” şeklindeki bir vurdumduymazlık politikası ile kurulduğu anlatıldı.
Yapılan ortak basın açıklamasında şöyle denildi:
TEMEL SORUN ÇARPIK SANAYİLEŞME
“Bu topraklar üzerinde yaşayanların en temel ihtiyaçları olan temiz su, temiz gıda ve temiz hava ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına yakın gelecek için yapılan planlarla sorun daha da kronik hale getirilmek istenmektedir. Temel mesele kalabalıklaşma ve çarpık sanayileşmedir.
AKILCI PROJELERE İHTİYAÇ VAR
Çözüm, sadece metropollerin görüntüsünü güzelleştirme derdi ile yapılan ‘Kentsel Dönüşüm’ hamleleri ile gerçekleştirilemez! Trakya gibi hem sanayi, hem de tarımı bir arada yaşayan bir bölgede sineklerle mücadele projelerinin yerine, bataklığı kurutacak akılcı ve sürdürülebilir projelere ihtiyaç vardır.
HANGİ SEKTÖRLER DEVRE DIŞI BIRAKILMALI
Endüstriyel kaynaklı kirlilikle mücadelenin ilk aşaması ‘Endüstriyel Dönüşüm’dür.Hiç zaman kaybetmeden, sanayi kuruluşlarının üretim süreçlerine müdahale edilmeli, ölümcül atıklar üretmesi engellenemeyen sektörler devre dışı bırakılmalı ve her işletme için ürün-zarar endeksleri yapılmalıdır.
İDARİ YAPTIRIM UYGULANMALI
Ayrıca, terk edilen maden ocağı sahaları, bir an önce ıslah edilerek doğaya yeniden kazandırılmalıdır. Taahhütlerini yerine getirmeden terk eden işletmelere etkin idari yaptırımlar uygulanmalıdır. Bu sorun, herkesten önce Trakya Belediyelerinin, Çiftçi ve Üretici Birliklerinin, Ziraat Odalarının, Kooperatiflerin, TOBB’nin, esnaf örgütlerinin, meslek odalarının sorunudur.
SUSMAK KATLİAMA ORTAK OLMAKTIR
Trakya’da bize yaşatılan ve insanımıza, toprağımıza, suyumuza, bitkilerimize, hayvanlarımıza kasteden bu vahşiliğe dur demek için yetkisi olan herkes sorumludur. Yetkilerini kullanmayanlara, yetkili ve sorumlu olduğu halde susanlara karşı sesimizi yükseltmek ve harekete geçmeleri için her tür girişimi yapmak zorundayız. Çünkü susmak bu insanlık suçuna, katliama ortak olmaktır! Doğamızı ve yaşamımızı savunmak için, kirletenlerin ve göz yumanların yargılanması gerçekleşene kadar mücadelemiz devam edecektir.”
Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan da çevre duyarlılığının arttığı şu günlerde, Ergene Nehri’nin rehabilite edilmesi için devlet yetkililerinin verdikleri sözleri bir an önce yerine getirmeleri gerektiğini belirterek, aksi halde Ergene Nehri nedeniyle halkta oluşan umutsuzluğun daha da derinleşeceğinin altını çizdi.
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin varoş mahallelerinden olan Sağlık Mahallesi’nde gerçekleştirilen eylem, Ergene Nehri’nin kurtarılma planlarının hayata geçirilmesi taleplerini içeren sloganlar atılmasının ardından sona erdi.