DOLAR 35.48 ₺
EURO 36.71 ₺
STERLIN 43.66 ₺
G.ALTIN 3,073.02 ₺
Ç.ALTIN 5,025.88 ₺
BİLEZİK 2,803.42 ₺
BTC 97,290.47 $
ETH 3,243.40 $
BİST 9,677.98

Engellilere ağız ve diş bakımı

SARAY
Yayınlama: 22 Temmuz 2013 Pazartesi 23:29 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Engellilere ağız ve diş bakımı

Özel Saray Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Saray Engelliler Derneği, Saray Kent Konseyi iş birliği ile engelli bireylere ağız bakımı ve diş taraması yapıldı.
20.07.2013 tarihinde diş hekimi Özge Yılbaş ve Tuğba Çetintaş tarafından engelli bireylere ağız bakımı ve diş taraması yapıldı. Yapılan bu çalışmaya 40’a yakın öğrenci katıldı. Yapılan muayene sonucunda tedavi uygulanması gereken bireyler hastaneye yönlendirildi. Dış fırçalama yöntemleri ve diş ipinin kullanımı ailelere ve çocuklara anlatıldı. Öğrencilere diş macunu ve diş fırçası hediye edildi.

ÜLKEMİZDE DE BÜYÜK SORUN
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de halen engelliler birçok sosyal ve sağlık sorunları yaşamaktadır. Özellikle ağız ve diş sağlığı konusunda yaşanan sıkıntılar bu sorunlarının başında gelmektedir.
Yapılan araştırmalar, engellilerde ağız-diş sağlığı sorunlarının görülme sıklığı, normal bireylerden oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Engelli hastalar, kendi kendine ağız bakımlarını yapamadıklarından, yapılan tedavilerden belli dönem sonra yeni diş çürüklerin ve dişeti hastalıkların oluştuğunu görmekteyiz. Yapılan tedavilerin kalıcılığı, etkili ve bilinçli yapılan ağız bakımları ile mümkündür. Bu konuda hastaların ebeveynlerine büyük sorumluluk düşmektedir. Hastaların günlük ağız ve diş bakımları, aileleri ya da bakıcıları tarafından ve özel bir çaba gösterilmelidir. Günde en az iki defa dişlerin fırçalanması. Özel gargaralarla ağız bakımlarının yapılması gerekmektedir.

AĞIZ TEMİZLİĞİ DÜZENLİ YAPILMALIDIR
Eğer hasta günlük bakıma müsaade ediyorsa ağız temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bakıma izin vermiyorsa parmak üzerine takılan aparatlarla hasta uyurken diş temizliği yapılmalıdır. Bu tip parmak üzerine takılan fırçaları eczanelerden temin edinebilirler. Hareket kısıtlığı olan ancak ellerini kullanabilen hastalar için elektrikli diş fırçaları büyük bir konfor sağlar.

GÜNLÜK AĞIZ BAKIMI YAPILMALIDIR
Engelli veya mental retardasyonlu bireylerin, kendi başlarına ağız bakımlarını yapamamaları ve bu konuda başkalarına bağımlı olmaları, sürekli kullandıkları ilaçlar, özel diyetlerle beslenmeleri ya da günlük ağız bakımının yetersizliği nedeniyle sağlıklı kişilere göre daha kötü bir ağız hijyenine sahiptirler. Kötü ağız hijyeni ve bunun sonucunda çürük oluşumu, diş etlerinde kanama, kötü ağız kokusu bu tip hastalarda sıklıkla karşılaşırlar. Dişlerden kaynaklanan apse ve enfeksiyonların kalp, böbrek gibi organlara zarar vermemesi için enfeksiyon odakları oluşturan çürük dişlerin ve diş eti hastalıklarının tedavisinin yapılması gerekir.

ZİHİNSEL UYUM YETERSİZLİĞİ
Bu hastaların diş tedavileri, fiziksel ya da zihinsel uyum yetersizliği nedeniyle, hem hasta hem de hekim yönüyle çeşitli zorluklar içermektedir. Bu zorluklar, hasta tipine göre değişmekle birlikte bir kısım uyum sağlayabilen hastaların tedavileri lokal anestezi altında ya da sedasyon desteği ile yapılabilirken, ağır zihinsel ya da fiziksel engellilerin tedavilerini lokal anesteziyle yapmak mümkün olmamaktadır. Lokal anestezi ile diş tedavilerinin yapılmadığı durumlarda genel anestezi ile bu tedavilerin yapılması zorunlu hale gelmektedir. Genel anestezi altında, tedavisi mümkün olmayan dişlerin çekimi, varsa dişeti problemlerinin tedavisi aynı seansta yapılır.

ZAMANINDA YAPILAN TEDAVİLERLE MÜMKÜNDÜR
Bilinçli yapılan ağız ve diş bakımı, zamanında yapılan tedavilerle mümkündür. Engellilerin aileleri ve biz sağlıkçılar olarak bunun sorumluluğunu taşımalıyız. Unutmayalım ki, bedensel veya zihinsel engelli olmak bir kayıp olmak değildir; asıl kayıp, bu insanlara karşı duyarsızlık ve bakış açısının darlığıdır ki, bu çok daha ciddi bir özürlülük durumudur.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4