Emperyalizmin Tırnakları Sökülüyor!
AFRİKA'NIN YENİ UMUDU
Yüzyıllardır Batı tarafından köleleştirilen ve sömürülen Afrika'da, Çin ve Hindistan'ın yeni girişimleri Afrika halkı için umut oldu. Afrika'da artık çanlar emperyalist sömürü zincirini parçalayan gelişmelerin habercisi olarak çalıyor.
Afrika halkı, emperyalist hegemonya altında yüzyıllarca ezildi, sömürüldü. İnsan yerine konmayarak köle halinde alınıp satıldı ve topraklarından koparılarak tüm varlığı lime lime edildi. Amerika ve Avrupa'ya ucuz emek gücü olarak taşındı. Kendisine mira olarak sadece açlık ve ebola virüsü bırakıldı. Tüm bu iç karartıcı, negatif faktörlere karşın kendisini kaldırmak isteyen aydınlık evlatlarının çabaları ve önderliği ile isyan etmiş, yeniden doğrularak ayağa kalmak istemişti. Efsane Lider Patrice Emery Lumumba, Nkrumah, Ahmed bin Bella, Kenyatta, Nasır, Mandela, Kaddafi ve diğer devrimci önderlerin mücadeleleri tarihin altın sayfalarında yerini aldı ancak bütün bu uyanış çabaları emperyalizmin sömürü çarkını kırmaya yetmemişti. Günümüz Afrika'sı artık, yer altı yerüstü kaynakları tamamen kurutulmuş, açlık savaş yoksulluk ile en acımasız en vahşi sömürünün simgesi haline gelmiş bir kıta görünümünde. Bu sömürü kıskacını kırabilmek için çok kutuplu dünya seçeneğine yönelmek isteyen Fildişi Sahilleri Cumhuriyeti , Gine, Nijerya, Sudan, Somali gibi ülkeler, kurulan tuzaklara düşmekten kurtulamadılar. Ama şimdi Afrika için yeniden umutları yeşerten olumlu gelişmeler yaşanıyor. Bütün bu tuzakların farkında olan Çin ve Hindistan, kıtadaki girişimleri uyguladıkları yeni stratejilerle emperyalist sistemin çarkına çomak sokuyor ve yoksul Afrika halklarına umut oluyor.
ÇİN'İN ARTAN ROLÜ
Çin'in kıtadaki yatırımı ve ticari alandaki rolü 2000 yılından bu yana artarak devam ediyor. Çin, kişi başına maden tüketimi dünya ortalamasının iki katına çıkması üzerine, gereksinimimi Afrika'dan karşılamak durumunda kalmıştır. Ayrıca Afrika'nın altyapısının altı da birini sağlaması kıta ile bağlarını geliştirmiştir. Aynı zamanda tahmini rakamlara göre 2014 yılından bu yana bir milyondan fazla Çinli, Afrika'da çalışma yaşamında yer alıyor. Yatırımlar çeşitlilik kazanmış, hatta güvenlik alanında BM'ye destek amacı ile barış koruma rolüne ortak olmuştur. Yani bir anlamda Afrika'da güvenlik sağlayıcı roller üstlenmiş bulunuyor. Çin'in Afrika'da maden ve enerji yatırımları 100 milyar dolar üzerinde; Güney Sudan'da petrol alanları, Etiyopya ve Ruanda'da tekstil üretimi, Doğu Afrika'da demiryolu yatırımı… Telekomünikasyon alanında en az 20 Afrika ülkesinde etkinlik gösteren Güney Afrikalı MTN şirketi ile Çin'in en büyük telekom şirketleri ortaklık kurmuş bulunuyorlar. Çin 200 milyar dolarlık yatırımlar Afrika'da ilk sıralarda yer alan ticari ortak konumundadır. İşlenmiş ürün ihraç edip, mal ithal ediyor.
MODİ'DEN 19 ANLAŞMA
Rajiv Gandhi'den sonra Afrika içlerine kadar giren Hinli lider MODİ, bu gelişmelerde önemli bir görev üstlenmiş konumda. Hindistan 70 milyar dolarlık potansiyelle, Afrika'nın en büyük 4. ticari ortağı durumuna yükselmiştir. DELHİ'de düzenlenen üçüncü "HİNDİSTAN AFRİKA FORUM ZİRVESİ" önceki zirvelerden fazlasıyla heyecanlı geçmiş ve yarattığı ivme umut verici olmuştur. MODİ'nin sahra altı ülkeleri Güney Afrika, Mozambik, Kenya ve Tanzanya ziyaretleri "Hint Okyanusu" diplomasi atağı olarak nitelenmiş gelişme ortamı hazırlamıştır. Aynı zamanda "MAVİ EKONOMİ" diye de anılmaktadır. Çin'in Cibuti'deki yeni donanma üssü "MAVİ EKONOMİ"yi güvenli bir işbirliğine taşıyor. MODİ'nin Afrika'ya ilk ziyaretinde savunma, sanat ve kültür, bilgi teknolojileri, küçük endüstri, spor su kaynaklarının yönetimi ve işlenmiş ürün sanayi, gıda güvenliği, ve sağlık hizmetleri alanlarında 19 anlaşma imzalaması büyük bir başarı sayılmaktadır. Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'nin Gana, Naibya ve Fildişi Sahilleri'ne yardımcısı Hamid Ansari'nin Fas ve Tunus'u ziyaretleri sağlam temeller atılmasını sağlıyor. Fildişi Sahilleri ve Nijerya Büyükelçilerinin "Bu ziyaretler Hindistan'ın Afrika'yı büyük bir dost olarak gördüklerini ortaya koyuyor" demesi ayrı bir özgüven sağlamakta. Artık Hindistan, Afrika'da yoksul halkların en yakın dostu olarak karşılıksız desteklerin yatırımların önemli bir temsilcisi olarak görülmektedir. Çin ve Hindistan Afrika'da ABD ve İşbirlikçilerinin ayağına takılan bir duruma gelmiştir.
Hindistan'da 25 bin Afrikalı öğrenci vardır. Böyle iken, bu sayı gerçekleşen anlaşmalar çerçevesinde iki katına çıkartılıyor. Cibuti Devlet Başkanı İsmail Omar Guelleh'in Çin'e büyük bir askeri donanma üssüne izin vermesi Cezayir, Güney Afrika, Tunus ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin ve diğerlerinin bağımsız dış politika uygulamaları hep emperyalizmin önüne çıkan engelleridir. Afrika'da çanların çalıyor olması, emperyalizmin kıta topraklarına geçirdiği tırnaklarının sökülmekte olduğunun habercisi olarak görülebilir.
Bu da; tünelin sonundaki ışık, sömürülen insanların umudu demektir.
Tekrar, tekrar okuyun.
Sevgiler saygılar size sevgili Saray'lılar… Saray'ı ve sizleri çok seviyorum hiç karşılıksız olarak seviyorum…