DOLAR 35.48 ₺
EURO 36.70 ₺
STERLIN 43.65 ₺
G.ALTIN 3,074.84 ₺
Ç.ALTIN 5,028.78 ₺
BİLEZİK 2,805.05 ₺
BTC 97,283.35 $
ETH 3,243.16 $
BİST 9,739.72

Dr. Yüceer'den kanun teklifi

SARAY
Yayınlama: 4 Ekim 2012 Perşembe 21:34 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Dr. Yüceer'den kanun teklifi

7 Nisan 1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununda değişiklik yapılması için TBMM’ye Kanun Teklifi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, ilgili maddede verilen arsalara 5 yıl içerisinde bina yapılması zorunluluğunun getirilmesinin zaten güç koşullarda geçinen köylülerin mağduriyetine neden olduğuna dikkat çekerek sürenin uzatılmasını talep etti


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 7 Nisan 1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Kanun Teklifi verdi. Gerekçe olarak, köyde yaşanan vatandaşların mevcut durumda bir çok sorunu olduğunu gösteren Yüceer, ilgili maddede verilen arsalara 5 yıl içerisinde bina yapılması zorunluluğunun getirilmesinin zaten güç koşullarda geçinen köylülerin mağduriyetine neden olduğuna dikkat çekerek sürenin uzatılmasını talep etti.

KÖYLERDE YAŞAYAN VATANDAŞLARIN ZATEN SORUNU VAR
İlk olarak kanunda değişiklik yapılması teklifinin gerekçesi ile ilgili bilgi veren Candan Yüceer, köylerde yaşayan, geçimini tarım ve hayvancılıkla uğraşarak sağlayan yurttaşların çok sayıda sorunu olduğuna dikkat çekerek, "Her geçen gün artan mazot, gübre ve tohum fiyatlarına karşın üreticimize yeteri kadar tarım desteklemesi verilmemektedir. Bu da üretimin yapılamamasına neden olmaktadır. Son noktada, kendi kendine yeten birkaç ülkeden biriyken samanı dahi ithal eden bir ülke konumuna geldik" diye konuştu.

BU KONUDA BÜR ENGEL OLMAMALI
Yüceer, çok sayıda sorunla karşı karşıya olan çiftçilerin ev sahibi olması konusunda önünde hiçbir engel olmaması gerektiğine de dikkat çekerek, "Bu sosyal devlet ilkesinin en temel gereklerinden biridir. Ve devlet bu konuda yurttaşlarına gereken desteği sağlamalıdır" dedi.

İLGİLİ MADDEDE SÜRE 5 YIL
7 Nisan 1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanunu’nun Ek 13’üncü maddesinin bu konuda köyde yaşayan vatandaşlara kolaylık sağlamakta olduğunu hatırlatan Yüceer, "Ancak ilgili maddede verilen arsalara 5 yıl içerisinde bina yapılması zorunluluğunun getirilmesi zaten güç koşullarda geçinen köylülerin mağduriyetine neden olmaktadır. Yeterli desteklemeyi alamayan ve bu nedenle bankalardan aldığı krediyi dahi ödeyemeyen köylülerin 5 yıl içerisinde aldıkları arsalara bina yapabilmeleri bu şartlarda gerçekle bağdaşmamaktadır. Bu konuda köylüye yardımcı olunması ve yol gösterilmesi gerekmektedir. Değerli taşlardan vergi almayan, lüks yat sahiplerinin mazotlarını vergilendirmeyen anlayıştan köylüye sahip çıkan anlayışa yol almak gerekmektedir.

YASA DEĞİŞİRSE MAĞDURİYETLERİ ORTADAN KALKACAK
Bu nedenlerden ötürü 7 Nisan 1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanunu’nun Ek 13’üncü maddesinde bir değişiklik yapılarak üreticiye evlerini yapmak için verilen sürenin uzatılması amaçlanmaktadır. Sürenin uzaması ile 5 yıl içerisinde ev yapamadıkları için arazilerinin ellerinden alınması neticesinde yaşayacakları mağduriyet giderilmiş olacak ve köylünün aldığı araziye ev yapabilmesi için yeterli süre tanınmış olacaktır. Bu da üretici olarak zaten birçok sorunla ve mağduriyetle karşı karşıya kalan köylünün bir nebze de olsa rahatlamasına yardımcı olacaktır" ifadelerine yer verdi.
 
YÜCEER NE DEĞİŞİKLİK İSTEDİ
Candan Yüceer’in köy kanununda değişiklik yapılması hakkında verdiği kanun teklifi ise şöyle:
"MADDE 1- 07/04/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanunu’nun Ek 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.    
"Ek Madde 13- Köy tüzel kişiliği adına, köy yerleşme planına göre en çok 2000 m olmak üzere tescil edilen parseller köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine ihtiyar meclisi kararı ile rayiç bedel üzerinden satılır. Satış bedeli peşin veya en çok 5 yılda ve 5 eşit taksitle tahsil edilerek, o köyün imar işlerinde kullanılmak üzere köy sandığına yatırılır. Köy ihtiyar meclisince satılan parseller üzerine satış tarihinden itibaren en geç 15 yıl içinde bina yapılması zorunludur. Hak sahipleri bu yerleri 20 yıl müddetle başkalarına devir ve temlik edemezler. Bina yapımı konusunda devlet gerekli önlemleri alır. Yoksul köylüye uygun banka kredileri, teknik destek sağlanması konusunda düzenlemeler yapar. Bu kanunun ayrıntıları yönetmelikle belirlenir."
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."
BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4