DOLAR 35.45 ₺
EURO 36.61 ₺
STERLIN 43.40 ₺
G.ALTIN 3,086.38 ₺
Ç.ALTIN 5,047.66 ₺
BİLEZİK 2,815.58 ₺
BTC 100,191.36 $
ETH 3,408.28 $
BİST 9,795.38

Dr. Bekir Pakdemirli Trakya Sektör Buluşma Toplantısına Katıldı

SARAY
Yayınlama: 27 Temmuz 2020 Pazartesi 14:53 Kaynak: Haber Merkezi

Dr. Bekir Pakdemirli Trakya Sektör Buluşma Toplantısına Katıldı

Dr. Bekir Pakdemirli Trakya Sektör Buluşma Toplantısına Katıldı

Tarım ve Orman Bakanımız  Dr. Bekir Pakdemirli, Trakya illerinden gelen üreticilerin ve çiftçilerin katılımıyla Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezinde düzenlenen Trakya Sektör Buluşma Toplantısına katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel bir konuşma yaptı.

Ardından Edirne Milletvekili Fatma Aksal ve Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz bir konuşma yaptılar.

Sonrasında konuşan Vali Yıldırım; Tekirdağ’da nüfusun %23,5 kadarı kırsal mahallelerde yaşamaktadır. Tekirdağ gerek tarım, gerekse hayvancılık bakımından ülkemizde her biri kendi ölçeğinde önemli bir yere ve öneme sahiptir. Tarım ürünleri, bölgemizde kurulan sanayi tesislerinde katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek kendi insanımızın istifadesine sunulmakta ve yurtdışına ihraç edilmektedir.

 Tekirdağ’da 23.900 çiftçi “Çiftçi Kayıt Sistemi”ne kayıtlı olup, 167 adet kooperatif ve 23 adet birlik olmak üzere toplam 190 üretici örgütü vardır.

Tekirdağ’ın 6,22 milyon dekar yüzey alanı bulunmakta olup, bunun %64’sını (3,95 milyon dekarı) işlenen tarım arazisi oluşturmaktadır. 2019 yılı Türkiye durum buğdayı (ekmeklik buğday) üretimi 15.850.000 ton olup, üretimin  857.020 tonu (%5,4)  Tekirdağ’da gerçekleşmiştir ve Tekirdağ ülkemiz ekmeklik buğday üretiminde Konya ve Ankara İllerinden sonra 3. sırada yer almaktadır. Türkiye, yağlık ayçiçeği üretimi toplam 1.950.000 ton olup, üretimin 342.299 tonu (%17,55’i)  Tekirdağ’da gerçekleşmiştir ve Tekirdağ, ülkemiz yağlık ayçiçeği üretiminde 1. sıradadır.

Türkiye çeltik üretimi 1.000.000 ton olup,  38.444 tonu  ( %3,84) ilimizde üretilmektedir ve ülke üretiminde 6. sırada yer almaktadır. Türkiye kanola üretimi toplam 180.000 ton olup, üretimin 60.494 tonu (%33,61’) Tekirdağ’da gerçekleşmiştir ve Tekirdağ ülke üretiminde 1.sıradadır. İlimizde yetiştirilen 3-5 ana ürünün toplamı ekilen alanlarımızın %95’ine ulaşmaktadır. İnşallah son dönemde sulamaya yapılan yatırımlarla sulanan alanlarımız artacak (%13,3 çıkacak) ürün desenimiz genişleyecek, tarımsal hasılamız yükselecektir.

 Tekirdağımız aynı zamanda bir tohum üretim merkezidir, ilimizde 34 tohum firması ki 9 tanesi araştırmacı kuruluştur, yılda 41,5 bin ton sertifikalı tohum üretmektedir. Ayrıca ilimizde bağcılık, zeytin yetiştiriciliği, ceviz ve kiraz yetiştiriciliği yaygın olarak üretimi yapılan diğer tarım ürünleridir.

            Tekirdağ’da 150 bin büyükbaş, 310 bin küçükbaş hayvan varlığımız ile  yılda 230 bin ton kayıtlı-faturalı süt desteklenmektedir. Büyükbaş hayvancılık işletmelerimizin hemen hemen tamamına yakını süt sığırcılığı işletmesidir. İlde bulunan büyükbaş hayvan varlığımızın % 99’u süt verimi yüksek kültür ırklardan oluşmaktadır. Bölgemizin şap hastalığı ve brusella yönünden ari bölge olması ve genotipi yüksek kaliteli damızlık ırklarından oluşması nedeniyle özellikle Malkara ilçemiz “Ülkemizin Damızlık Düve Ambarı” olma ünvanı kazanmıştır.  İlimizde 18 adet Ari İşletme ve 6 adet onaylı mezbahamız bulunmaktadır.

Tekirdağ tarım yönünden oldukça avantajlıdır. Jeopolitik konum, büyükbaş hayvan ırklarımızın %99’nun kültür ırklarından oluşması,  bitkisel ve hayvansal ürün işleme sanayinin gelişmiş olması, sertifikalı tohum üretim ve kullanımının yüksek olması, çiftçinin eğitimli, yeniliklere ve bilgiye açık olması, modern tarım, alet ve makine kullanımının yüksek olması, yıllık yağış miktarı ve dağılımının yeterli olması, Ziraat, Veteriner Fakültesi, Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü ve Bağcılık Araştırma Enstitüsünün bulunması, Türk Akreditasyon Kurumunda TS EN ISO/IEC 17025 kapsamında akredite Gıda Kontrol Laboratuvarımızın olması ilimizde tarımın avantajlı yönleridir.

Kırsalda yaşayan çiftçilerimizin bulundukları yerde üretmeye ve yaşamaya devamlılığının sağlanması için ülkesel düzeyde uygulanan projelere ilimizde de devam edilmektedir. Bu kapsamda verilen hibe ve desteklere yönelik teknik bilgi ve destek çalışmaları sürdürülmektedir.  Ayrıca Ceviz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projesi, bağların modernizasyonu projesi, tarımda dijital dönüşüm projesi, siyez buğdayı üretim projesi, zeytin bahçelerinin geliştirilmesi projesi gibi projelerle Tekirdağ’da tarımın gelişmesi için çalışmalar yürütüyoruz.

Tarımla ilgili yapılan tüm çalışmalarda amacımız, İlimiz çiftçilerine yeni gelir kapıları açmak, refah düzeylerini yükseltmek ve yaşadıkları yerde hayatlarını mutlu ve huzurlu bir şekilde sürdürmelerini sağlamaktır.

Bu vesileyle Tekirdağ’da tarımın gelişmesi, Tekirdağ’ın tarımda önemli üretim merkezlerinden biri olması için emeği geçen başta Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli olmak üzere işverenlerimize ve çiftçilerimize teşekkür ediyor, bol ve bereketli hasatlar diliyorum.

İlimizde 14 tane Organize Sanayi Bölgemiz var, Trakya’da İstanbul’a en yakın bölge biziz. 14 tane sanayi bölgemizde 2800 civarında işletmemiz var. Burada çevre büyük sorun ama bu büyük sorunu inşallah sizlerin de yardım ve destekleriyle, sizlerin de projeleriyle aşacağımıza inanıyorum. Tarımsal üretimle sanayi üretimini birbirini destekler nitelikte yürütebiliceğimize olan inancımı burada sizlerin huzurunda bir defa daha ifade etmek isterim. “ dedi.

Ardından konuşan Bakan Pakdemirli; "Her ilimizin kendine göre problemi var. Bizler de ziyaret ederek, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Tabii ki pandemi dönemiyle gidemedik. Şimdi normalleşmeyle birlikte çıktık. Burada da herkes kurallara uyuyor, maske takıyor. Sizleri tebrik ediyorum. Türkiye'de bir problem yaşadık. Bakanlık olarak çok hazırlıklıydık. Çiftçimizin moralini en yüksek şekilde tutacak şekilde çalışmalar yaptık. Eve kapatılmasına mani olmayı sağladık. Her ne olursa olsun, kırsal alanda hastalık riski çok düşük, bizler de çiftçilerimize böyle imkan sağladık. Muhalefet partisi milletvekillerimize bakıyorum. 'Çiftçimiz bitti, üretim bitti, şu bitti, bu bitti' Şimdi rakamlarla bir şeyi konuşmamız gerekiyor. Bir eleştiri varsa bu işin içinde rakam olması lazım" İki yılda üretim yüzde 45 arttı. Son 2 yılda üretimde ciddi artışlar olduğuna dikkat çeken Pakdemirli, "İki yılda üretim yüzde 45 arttı. Sadece geçen yılla bu yıl arasındaki fark yüzde 26. Biz çok özel bir şey yaptık mı? Sadece size doğru motivasyon ve doğru çalışma gerçekleştirdik. Çiftçimizin moralini bozmaya gerek yok. Üretici dostu politikalar geliştirmeye devam edeceğiz. Döviz fiyatları çok arttı ve girdi fiyatlarımız çok arttı. Ben burada Bakanlığın kalın duvarları arasında kalabilirdim. Ama ben ne yaptım. Dışarı çıktım. Üreticiye en uygun fiyattan alım yapacağız. Hasattan önce fiyatları açıklayacağız ve sizleri memnun edeceğiz. 2019 yılında üreticimizin zarar ediyorum dediği ürün bırakmadık. Çaydan tutun da pancardan kuru üzüme, ete her konuda üretici dostu politika izlemeye devam edeceğiz dedik, sözümüzü tuttuk. Üretici lehine her türlü insiyatifi alıyoruz, almaya da devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi

Sözleşmeli tarımdan bahseden Pakdemirli, "Sözleşmeli tarım. Nedir sözleşmeli tarım. Sözleşmeli tarım üreticiyi ve sanayiciyi koruyan bir şey. Önümüzdeki yılda bunu çıkartacağız. Türkiye genelinde birçok üründe sözleşmeli tarım var. Sistem işliyor. Fakat her üründe işliyor mu? Birçok üründe işlemiyor. Sözleşmeli tarımı işler hale getirmek için dijital platform oluşturacağız. Nasıl telefondan ürünlere bakıyorsunuz, burada da inceleyebileceksiniz. Bu platform kimseyi dışlamıyor. Mevlana gibi herkese 'Gel' diyor. Üreticiye sorsam ben bunu istediğim fiyata satamıyorum, tüketiciyi sorsam 'İstediğim fiyata alamıyorum' diyor. İşte üreticiyle tüketiciyi bir araya getirecek bir sistem. Eğer sizler dijital tarımı kullanırsanız, burası derinleşirse ürünlerinizi pazara çıkartabilirsiniz. Bu platformu kullanın. Bunu kullanalım birkaç senede önemli bir mesafe kat etmiş olacağız" diye konuştu. Pakdemirli, konuşmasının sonunda yağlık ayçiçeği desteğini de 40 kuruştan 50 kuruşa çıkardıklarını söyledi.  

Ardından soru-cevap bölümünde Trakya illerinden gelen çiftçi ve üreticiler taleplerini  ve sorularını Bakan Pakdemirli’ye ilettiler.

Toplantı, hediye taktiminin ardından sona erdi.

 Toplantıya Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra Valimiz Sayın Aziz Yıldırım, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, il protokolü, üreticilerimiz ve çiftçilerimiz katıldı.

 


BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4