Saray hayvan yetiştiricilerinin merakla beklediği mezbaha projesinde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ÇED dosyasını Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim ederek ÇED sürecini resmen başlattı. Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü çed sürecinin başladığını internet sitesinden duyururken üreticiler resmi sürecin bitirilip inşaatın başlamasını bekliyorlar.
Tekirdağ’da Malkara ile birlikte en çok et üretiminin yapıldığı ilçeler arasında yer alan Saray’da yaşanan mezbaha krizi sonrası eski mezbaha uygun şartları sağlamadığı için kapatılmış ve yeni mezbaha için çalışmalara başlanmıştı. Uzunca bir süre yer sıkıntısı yaşanılan projede son olarak ÇED süreci başlatıldı. Tekirdağ Çevre ve Şehircilik il müdürlüğüne sunulan ÇED dosyası ile birlikte yapılacak tesisin özellikleri ortaya çıktı. ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından tesisin inşaası için ihaleye çıkılması bekleniyor.
30 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 5D Tarım Hayvancılık Üretim ve Tic. A.Ş. ye hazırlatılan ÇED dosyasına göre Tekirdağ İli, Saray İlçesi, Kavacık Mah. Söğüt Mevkii 180 No‟lu 21.700 metrekare alana sahip parselde,8.397 metrekare kapalı alanda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, günlük 50 büyükbaş ve 100 küçükbaş kapasiteli, mezbaha tesisinde 30 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulan dosyada projenin bu bölgeye yapılmasındaki amaç, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine ait olması, bölgenin sosyal imkânlarının iyi oluşu, bölgede eğitilmiş, kalifiye işçi bulunabilmesi olanakları değerlendirilerek proje açısından en uygun yer olarak seçilmiştir. İstihdam açısından değerlendirildiğinde Kavacık ve Edirköy mahallelerine uzak olmaması, geçim kaynaklarından olan tarım, hayvancılık sektöründe yer alması da önemli etkenlerdendir. Et ürünleri sektörü ve teknolojisi hızla gelişip her geçen gün daha geniş bir yelpazeye hitap etmektedir. Günümüzde giderek artan dünya nüfusuna paralel olarak artma gösteren temel gıda maddelerine olan talebin karşılanmasında dengeli beslenme konusu önem arz etmektedir” gerekçeleri ile ifade edildi.
SON TEKNOLOJİ EKİPMANLAR SEÇİLDİ
Mezbaha tesisinde makine-ekipman seçiminde günümüzde geçerli olan en son teknoloji ekipmanlar seçildiğinin belirtildiği ÇED dosyasında yapılması planlanan tesiste kesim öncesi, kesim ve sonrası uygulanacak aşamalar şu şekilde anlatıldı;
“Tesisteki iş büyükbaş ve küçükbaş hayvanların padoklara indirilmesi ile başlar. Veteriner Hekim tarafından kimlik kontrolü ve muayenesi burada yapılarak kesim onayı verilirse hayvanların kayıtları yapıldıktan sonra kesim alanına alınırlar. Kesim alanı büyükbaş ve küçükbaş olmak üzere iki kısımdan oluşur. İlk olarak kelle kesimi ile başlanır ve devamında sırayla paça açma, deri sıyırma, döş açma, işkembe çıkarma, sakatat çıkarma, karkas bölme ile hayvanın kesim işlemi biter. Bu işlem bitene kadar Veteriner Hekimin muayene işlemi devam eder. Tartılır ve mühürlenerek soğuk hava depolarına alınır. Kesim için temin edilen hayvanlar kesimhaneye getirilir. Kesimden önce hayvanlar padoklara alınır. Kesime girmeden önce hayvanlar Veteriner Hekim tarafından canlı muayeneye tabi tutulur. Canlı muayene sonucu kesime elverişli olmayan, hastalık belirtisi gösteren hayvanlar ayıklanır. Kesilecek hayvanlar taşıma aşamasında oluşan verim kaybını ve stresi önlemek için 8-12 saat bekletilir. Hayvanlar kesimhaneye alınır. Kesim hücresine alınan hayvanlar, hayvan refahına uygun bir şekilde kesimi yapılır. Kesimi yapılan hayvanların ortalama 8 dakika kanı akıtılır. Boyun ve ayak derisi yüzülür. Arka ayaklar ve meme kesilerek uzaklaştırılır. Karın ve göğüs derisinin ön yüzülmesi gerçekleştirilir. Derinin mekanik olarak yüzümü gerçekleştirilir. Baş uzaklaştırılarak döş açılır. Başın muayenesi gerçekleştirilir. Soğutmaya alınır, ihtiyaç durumuna göre ürün sevk edilir. Karın yarılarak iç organlar çıkartılır. İç organların çıkarılmasıyla sakatatlar çıkartılır. Sakatatlar muayeneye tabi tutulur. İç organların çıkarılmasından sonra karkas ikiye ayrılır. İkiye bölünen karkas Veteriner Hekim tarafından muayeneye tabi tutulur. Arka ve ön çeyrekler trimming edilir. Karkaslar duşlanır, tartılır. Karkaslar ön soğutmaya (24-48 saat) alınır. Karkaslar soğutmaya (0, +4 C‟) alınır. Sevkiyat öncesi karkaslar çeyreklere ayrılır ve sevk edilir.”
KOKU OLUŞUMU ÖNLENECEK
Hazırlanan raporda tesiste koku oluşumuna karşı alınabilecek önlemler şu şekilde sıralandı;
“Artıklar tesiste günü birlik depolanacaktır. Yan ürün ve atıkların depolandığı tesiste, koku oluşumunun azaltılması için günlük olarak oluşan atıkların deponi sahasına gönderilmesi sağlanacaktır. Atıkların biriktirildiği ekipmanlar kireçlenerek sahada bekletilecektir. Aynı zamanda sahanın etrafına ıhlamur iğde gibi güzel koku yayan ağaçlar ekilecektir. Çevreyi rahatsız edici koku ve sinek problemine karşı düzenli olarak haftada bir periyotlarda uzun etkili ilaçlar ile ilaçlama yapılacaktır. Mezbaha tesisine ait tüm alanlar günlük olarak temizlenecektir. Tesis günlük olarak temizlenecek, tatil günlerinde atık biriktirilmeyecek veyahut ek personelle takviye yapılacaktır. Koku oluşumunu engellemek amacıyla; gübreler tesisten kapalı ve sızdırmasız tanklar ile günlük olarak uzaklaştırılacak. Ayrıca, tesiste kokuyu engellemek amacıyla ağaçlandırma yapılacaktır.”