Öncelikle okulların güvenli bir yüz yüze eğitim ortamının sağlanabilmesi için okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim kurumlarının ihtiyaçları ile orantılı olarak maddi destek sağlanmalıdır.
Öte yandan yüz yüze eğitime hazırlık kapsamında tüm seviyelerdeki öğretim kurumlarında ateş ölçer, maske, dezenfektan, sterilizasyon ekipmanı, dezenfeksiyon ekipmanı gibi malzemeleri içeren sağlık destek kitlerinin alımının yanı sıra her sınıf ortamı için de hijyen ve temizlik koşullarının üst düzeye çıkarılması, kişisel temizlik için kullanılan tuvalet, lavabo sayıları artırılarak hijyen ve temizliklerinin düzenli olarak yapılması sağlanmalıdır.
Öğretim kurumlarında fiziksel mesafe kurallarının uygulanmasını teminen alınacak tedbirlerin yanı sıra okul servislerinde de fiziksel mesafe, maske, dezenfeksiyon tedbirlerinin uygulanması mutlaka sağlanmalı, denetimler için ekipler görevlendirilmelidir.
Öğrenciler, eğiticiler ve eğitim çalışanları için düzenli test uygulaması gerçekleştirilmelidir. Bu testler sonucunda pozitif çıkan ve evde izolasyonuna karar verilen öğrencilerin öğrenme sürecinin devamı için de destekleyici uzaktan eğitim tedbirleri alınmalıdır.
Uzaktan eğitim sürecinin öğrenme kaybına yol açmasını önlemek amacıyla öğrencilerin uzaktan eğitime erişimini sağlayacak altyapıya ve donanıma yatırım yapılmalı, öğrencilerin internet üzerinden eğitimlerini destekleyici tedbirler alınmalıdır.
Öncelikle ilköğretim düzeyindeki öğrencilerin eğitimlerine evden devam edebilmelerini teminen ebeveynlerden en az birinin uzaktan eğitim sırasında öğrenciye evinde eşlik etmesi için gerektiği göze alınarak düzenlemeler yapılmalıdır.
0-7 yaş arasında çocukların edindiği bilgilerin tüm yaşamlarını etkileyecek öğrenmeyi içerdiği ve bu dönemde yaşanacak öğrenme kaybının ileriki yaşlarda telafi edilemeyeceği de dikkate almak suretiyle uzaktan eğitim yoluyla verilecek okul öncesi eğitim-anaokulu müfredatını desteklemek üzere ailelere rehberlik edecek ve destek olacak eğitim destek materyallerinin evlere ulaştırılması sağlanmalıdır.
Ortaokul düzeyinde ise özellikle matematik, fen bilgisi ve yabancı dil bilgisi eğitiminde uzaktan eğitimi tamamlayıcı eğitim destek materyalleri ile öğrencilerin kendi kendilerine öğrenme süreçleri teşvik edilmeli ve öğrenme kayıpları en aza indirilmelidir.
Lise düzeyinde öğrencilerin bilgi, birikim ve becerilerini destekleyici, ilerideki meslek seçimleri için de rehberlik edecek eğitim destek programları geliştirilmeli ve öğrencilerin kullanımına sunulmalıdır.
DEVA Partisi olarak “Çocuklarımız Geleceğimiz, Eğitim Önceliğimiz” diyoruz. Eğitimin önemini ve sağlığın değerini tartışamayız. Ama eğitimin sürdürülebilir olmasını, her çocuğumuz için eğitimin erişilebilir olmasını sağlayacak yol ve yöntemleri tartışmalı ve belirlemeliyiz. Her şeyden fedakârlık edebiliriz ama çocuklarımız ve onların eğitiminden, sağlığından ve geleceğinden fedakarlık edemeyiz.
Bu kapsamda uzaktan eğitimin öğrenme üzerindeki etkilerinin iyi analiz edilmesi, yüz yüze eğitime geçilmesi için toplum olarak gereken çabanın gösterilmesi, yüz yüze eğitime geçildiği dönemde ise öğrencilerin mutlaka telafi eğitimine alınması gerektiği hususundaki düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşırız.