DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde tutmaya devam ediyor. Genelge kapsamına giren bakanlara sorular yönelten Ekmen, İçişçileri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Ekmen, İçişleri Bakanlığı’nın söz konusu genelge konusunda yürüttüğü çalışmaların son durumunu sordu.
Geçmişte bazı adımlar atıldı
Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının bütüncül bir şekilde ele alınması noktasında geçmişte bazı adımların atıldığını hatırlatarak, “2010/6 ve 2017/6 Başbakanlık genelgeleri ile düzenlenmiş ve bu düzenlemeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 27 Nisan tarihinde yayınlanan 2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yeni sistemde güncellenmiştir. Bu genelge ile mevsimlik işçilerin seyahat, eğitim, sağlık, yaşam şartları gibi birçok konudaki sorunlarına ciddi çözümler getirilmiştir” ifadelerini kullandı.
Kamuoyunda ciddi soru işaretleri var
Söz konusu genelgenin uygulanmadığı konusunda eleştirilerin olduğunu söyleyen Ekmen, şöyle devam etti:
“Genelgede yer alan geçici yerleşim alanları, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, ulaşım ve güvenlik hizmetleri, istihdam ve sosyal güvenlik hizmetleri, sosyal hizmetler ve mevsimlik tarım işçileri bilgi sistemi gibi başlıklar, mevsimlik işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik geniş kapsamlı düzenlemeler içermektedir. Ancak, bu düzenlemelerin sahada ne ölçüde uygulandığı ve mevsimlik işçilerin bu haklardan yeterince yararlanıp yararlanmadığı konusunda kamuoyunda ciddi soru işaretleri bulunmaktadır.”
DEVA Partili Ekmen Bakan Yerlikaya’ya 8 soru yöneltti
Soru önergesinde Ekmen, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya bakanlığın alanına giren konularla ilgili şu soruları yöneltti:
1. Genelgenin 4. Maddesi gereğince, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde çalışacakları alanlara taşınması ve bu alanlarda güvenliğin sağlanması noktasında Bakanlığınızca hangi düzenlemeler yapılmıştır?
2. Mevsimlik tarım işçilerinin çalışacakları alanlara güvenli bir şekilde ulaşımını sağlamak için Bakanlığınızın Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli olarak yaptığı çalışmalar nelerdir?
3. Mevsimlik tarım işçilerinin bulunduğu bölgelerde asayişin sağlanması adına Bakanlığınızca yürütülen denetimler nelerdir? Bu denetimlerde karşılaşılan zorluklar ve alınan önlemler nelerdir?
4. Genelgenin 7. Maddesi gereğince, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı tarafından e-METİP projesine veri aktarımı yapılmış mıdır? Yapılmışsa, şu ana kadar hangi illerden bu veriler yüklenmiştir?
5. Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatları, muhtarlar, ziraat odaları birlikleri ve işverenler tarafından tespit edilen/çalışan tarım işçilerinin kolluk kuvvetlerine bildirilmesi konusunda Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılmıştır?
6. Genelgenin 13. Maddesi ile oluşturulan Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısına kurumunuzu temsilen katılacak Bakan Yardımcısı belirlenmiş midir? Kurul ilk toplantısını yapmış mıdır? Yapmış ise alınan izleme ve değerlendirme kararlarından Bakanlığınızı ilgilendiren kararlar nelerdir?
7. Genelgenin 12. Maddesi ile oluşturulması gereken Mevsim Tarım İşçiliği İzleme Kurullarına Bakanlığınız şu ana kadar hangi il ve ilçelerde üye vermiştir? Üye verilen kurulların çalışmaları nelerdir?
8. Genelge bakanlık yetkililerinizce incelenip genelgeye göre bakanlığınızı ilgilendiren diğer konularda hangi adımlar atılmıştır?