Desteklediği projeler ile bölgenin kalkınmasına destek olan Trakya Kalkınma Ajansı kurulduğu günden bu güne kadar Saray’dan 5 projeye destek verdi. 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Trakya Kalkınma Ajansı’nın 7 yılda sadece 5 projeye destek vermesi Saray’daki kurumlar ve STK’lar kalkınma ajansı desteklemelerini kullanmıyor mu sorusunu gündeme getirdi.
Trakya Kalkınma Ajansı desteklediği projeler ile bölgenin tarihi değerlerinin ortaya çıkarılması ve bölgenin turizm potansiyelinin yükseltilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. 2009 yılında faaliyete başlayan Trakya Kalkınma Ajansı Kıyıköy, Vize, Malkara ve Süleymanpaşa’da belediyeler ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan projelere destek vererek bölgenin kalkınması destek oluyor.
7 YILDA 5 PROJE DESTEKLENDİ
Kurulduğu günden bu yana Saray’daki kurumlar tarafından başvurulan ve destekleme almaya hak kazanın projeler hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Kalkınma Ajansı yönetimi, Saray’dan 5 yılda 7 projenin desteklendiğini açıkladı. Bu süreç içerisinde Saray Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Metal Teknolojisinde Sınır Yok”projesi, Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “Bize Yakışır” projesi, Küçükyoncalı İlköğretim Okulu Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Minik Eller” projesi, Saray Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Kültür ve Turizm Envanterlerinin Hazırlanması” projesi ve Saray İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Eğitimde Koçluk ve Fasilitasyon” projesi Trakya Kalkınma Ajansı’ndan destek almaya hak kazandı.
BELEDİYELER VE STK’LARDAN ÖRNEK BAŞVURULAR
Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının projelerine verdiği destekler ile bölgenin tarihi değerlerinin ortaya çıkarılması ve yaşatılması çerçevesinde Uzunköprü Belediyesi’nin hazırladığı proje eski asker şubesi restore edilerek Uzunköprü Tarihi Değerleri Koruma ve Yaşatma Evi olarak hizmet vermeye başladı. Demirköy Doğayı Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği (DEKAT), köy muhtarlıkları ve Demirköy Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde hazırlanan proje kapsamında eko-turizm açısından oldukça önemli olan Demirköy’e bağlı Hamdibey ve Sislioba köylerimize ziyaretçi merkezi kazandırıldı. Kıyıköy Belediyesi tarafından hazırlanan proje kapsamında Kıyıköy Sur İçerisi Meydan Düzenleme Projesi’ hazırlandı. Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hazırlanan “Süleymanpaşa İlçesi Modern Serada Çiçekçilik Örnek Uygulama Alanı” projesi bölgedeki çiftçilerin sınırlı olan gelir kapılarını arttırmak için serada çiçekçilik yatırımı konusunda bilgilendirildiler. Yukarıda örnekleri gibi tarım, turizm ve tarih ile ilgili birçok proje kalkınma ajansı tarafından desteklendi.
SARAY DESTELEMELERDEN NEDEN FAYDALANAMIYOR?
Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerinde birçok belediye ve sivil toplum kuruluşu bölgelerin yönelik projeler ile kalkınma ajansında destek alırken, Saray’dan az sayıda projenin desteklenmesi dikkat çekti. Saray’dan destek almaya hak kazanan projelerin hepsi eğitim camiasından çıkarken, diğer kurumların desteklemekten faydalanmak için başvurup başvurmadıkları merak konusu.
KALKINMA AJANSLARI NİÇİN KURULMAKTADIR?
Kalkınma Ajansları, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmaktadır.