DOLAR 35.44 ₺
EURO 36.65 ₺
STERLIN 43.44 ₺
G.ALTIN 3,093.61 ₺
Ç.ALTIN 5,057.82 ₺
BİLEZİK 2,821.24 ₺
BTC 100,214.26 $
ETH 3,409.06 $
BİST 9,866.73

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer: “Emeklinin hali duman”

ULUSAL
Yayınlama: 12 Mayıs 2022 Perşembe 11:35 Kaynak: Haber Merkezi

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer: “Emeklinin hali duman”

CHP’li Vekil  Ömer Fethi Gürer: “Emeklinin hali duman”

Gürer: “Emekli et ve süt mamullerini artık rafta görmektedir” 

Gürer: “ Emekli eski günleri arıyor”

 Gürer: “Emekli çarşı- pazara çıkamaz  durumda”

Gürer: “Emekli maaşlarına acil artış sağlanmalıdır”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, emeklilerin çarşı –pazara çıkamaz duruma düşürüldüğünü belirterek, en az emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini söyledi. 

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, enflasyon karşısında eriyen emekli maaşlarına dikkat çekti ve emeklilere seyyanen zam yapılması gerektiğini belirtti. 

NEREDEN NEREYE? 

2003 yılındaki emekli maaşları ve o dönmedeki asgari ücret ile günümüzdeki emekli maaşları ve asgari ücret arasında kıyaslama yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2003 yılı net asgari ücret 226 lirayken asgari emekli aylığı 332 lira idi. 2022 yılında net asgari ücret 4.253 lira, asgari emekli maaşı ise 2.500 liradır. AKP iktidarı emeklilerin maaşlarını budaya budaya emekliyi açlık sınırı altında gelirle yaşamaya mecbur etmiştir” dedi.

AKP’NiN UYGULAMASI EMEKLİ MAAŞLARINI ERİTTİ 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2008 yılında AK Parti iktidarı tarafından hayata geçirilen ve emekli maaşlarını asgari ücret karşısında erimesine neden uygulamadan da bahsederek, “2008 yılında AKP iktidarının değiştirdiği aylık bağlama oranıyla emekli maaşları erimiştir. 2000 yılından önceki dönemde uygulanan alt sınır emekli aylığı bağlama oranının yüzde 70'ten yüzde 35'e düşürülmesi özellikle asgari ücretle çalışanların emekli aylıklarında önemli hak kayıplarına neden olmuştur” diye konuştu. 

GÜNCELLEME  KATSAYISI İYİLEŞTİRİLMELİ 

Güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranının iyileştirilmesinin şart olduğuna da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekli aylıklarına seyyanen zamla birlikte refahtan pay verilmesi gerektiğini ifade etti.

EMEKLİLER İÇİN ACİL DÜZENLEME ŞART 

Gürer, en az emekli maaşının da asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini de ifade ederek, “Emekli çarşı pazara çıkamaz duruma düşürülmüştür, et ve süt mamullerini artık rafta görmektedir. Emeklilerle ilgili acil düzenlemeler sıralanmalıdır” şeklinde konuştu. 

ÇARŞI PAZARA ÇIKAMAZ DURUMDALAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mecliste yaptığı konuşmadan  sonra yaptığı açıklama da emeklilerin içine düşürüldüğü açlık sınırı ve asgari ücret altında yaşama mücadelesinin alanda yansımasını anlattı. Niğde il merkezi ile  beş ilçe merkezinde emeklilerle kahvelerde, çarşı ve pazarda son on beş günde yaptığı görüşmelerde  izlenimleri anlattı. Emekliler ciddi geçim sıkıntısı içinde olduğunu, kahveye dâhi gidemez hale geldiğini, en düşük emekli maaşının aylık yalnız gıda giderine dâhi yetmediğini ifade ederek, emeklilerin hiç bir dönem enflasyon karşısında bu kadar   ezdirilip, sahipsiz bırakılmadığına işaret etti. Gürer, “Emeklinin hali duman, acil ve acele maaşlarında iyileştirmeye gidilmelidir. Temmuz ayı beklenmeden  maaş artışı sağlanmalıdır. AKP iktidarlarında 2008 yılında yapılan düzenleme olan ABO (Aylık Bağlama Oranı)ile elinden alınan hakları iade edilmelidir” diye konuştu.

Gürer, emekliler için intibak düzenlemesi yapılması, emekli maaşı en düşük asgari ücret olması, emekli ilaç katkı payının kaldırılması, emeklilere sosyal yardım ve kira yardımı verilmesi, emekli bayram  ikramiyelerinin de asgari ücrete eşitlenmesi ve oda, borsa ve banka emeklilerine de bayram ikramiyesi verilmesi için verdiği kanun tekliflerinin de mecliste acilen görüşülüp emeklinin açlığa mahkum edilmesinin önüne geçilmesini istedi.

 

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4