Bu yıl da çiftçilerimiz, çiftçiler gününü ağız tadıyla kutlayamıyor. Alın terinin karşılığını alamayan çiftçilerimiz girdi fiyatlarıyla ürün fiyatları arasında eziliyor. Çiftçi toprağına küsüyor.
Çiftçi fahiş girdi maliyetlerinin altında ne yapacağını düşünürken, kanuni hakları da gasbediliyor. Tarım Kanunu’na göre her yıl milli gelirin en az yüzde 1’inin tarımsal destek olarak çiftçilerimize ödenmesi gerekirken, bugüne kadar yapılan ödeme bunun yarısını bile bulmuyor. 2007’den bu yana çiftçilerimizin birikmiş kanuni alacağı 272 milyar liraya ulaşmış vaziyette. Devletten destek alamayan çiftçimiz bankaların insafına terk ediliyor. Diğer taraftan, mevcut iktidar döneminde izlenen ithalat politikaları çiftçimizin belini iyice büktü. Ürettiği üründen hakkını alamayan, ithalatla sıkıştırılan, devlet tarafından da yeterince desteklenmeyen çiftçilerimiz toprağını ekmekten vazgeçiyor. İki Trakya’dan büyük arazi artık ekilmiyor.
Tüm bu şartlar altında tarımın başladığı bu topraklarda, artık yoksulluğu değil açlığı konuşuyoruz. Tarladaki yangın sönmeden mutfaktaki yangının sönmeyeceğini bilmeyen, tarladan sofraya uzanan zincirdeki sorunlar çözülmeden sofraya ucuz ekmeğin, meyvenin, sebzenin, etin gelmeyeceğini bilmeyen bir Hükümet elinde milletimiz her geçen gün daha fazla eziliyor. Üreten kazanmıyor, tüketen pahalıya tüketiyor.
Sorunlar ne kadar büyük olsa da sosyal demokrat bir anlayışla çözüm mümkündür. Çözüm üretimdir. Üretim için çiftçiyi desteklemek, emeğinin karşılığını almasını sağlamaktır. Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında, CHP iktidarında, çiftçimizin borç altında ezilmediği, tarlada emek verenin sofrada refaha ulaştığı bir ülkeyi hep birlikte kuracağız.
Gıdada arz güvenliğini sağlayacağız. Planlama ve çiftçiye destek önlemlerini alacağız. Çiftçiye elektrik, gübre, yem gibi girdileri ucuza vereceğiz. Taban fiyatı, maliyet ve makul kârı karşılayacak şekilde önceden açıklayacağız. Çiftçinin kullandığı elektrikte, tüm vergi ve ek kalemleri kaldıracağız. Kuracağımız güneş enerjisi tesislerinin üreteceği enerjiyi, Çiftçi Kooperatiflerine ücretsiz vereceğiz. Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde takibe düşmüş çiftçi borçlarına gelen faizleri derhal sileceğiz. Kredilerin geri ödemelerini 6 ay erteleyeceğiz. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV almayacağız. Belediyelerin kooperatiflerle iş birliğini destekleyerek, yurttaşlarımızın ucuz ve kaliteli gıdaya erişim imkânlarını artıracağız. Atacağımız adımlarda tarım alanındaki meslek örgütleri ve odalarla sürekli iletişim içerisinde olacağız.
Bu düşüncelerle tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Faik Öztrak
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü
Tekirdağ Milletvekili