DOLAR 35.69 ₺
EURO 37.49 ₺
STERLIN 44.59 ₺
G.ALTIN 3,181.09 ₺
Ç.ALTIN 5,218.07 ₺
BİLEZİK 2,910.63 ₺
BTC 103,406.72 $
ETH 3,317.48 $
BİST 10,104.85

BÜYÜKŞEHİR'DEN ARI YETİŞTİRİCİSİNE KIŞ AYINDA CAN SUYU

TEKİRDAĞ
Yayınlama: 24 Ocak 2025 Cuma 21:42 Güncelleme: 24 Ocak 2025 Cuma 21:47 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Caner Han

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılıkta önemli bir destek adımı attı. Süleymanpaşa Sebze ve Meyve Hali’nde düzenlenen törenle, Arı Yaşam Gücü Projesi kapsamında üreticilere arı keki desteği sağlanmaya başlandı. Törene, kadın üreticilerin katılımı dikkat çekti.

BÜYÜKŞEHİR'DEN ARI YETİŞTİRİCİSİNE KIŞ AYINDA CAN SUYU

Projekapsamında, 680 üreticiyetoplam 4 milyon 200 bin TL değerinde, kışaylarındaarılarınbeslenmesiiçinkullanılan 80 ton arıkekidağıtılacak.

ARICI SADECE KENDİNE DEĞİL BÜTÜN ÇİFTÇİLERE GELİR SAĞLAMAKTADIR”

Düzenlenen törende konuşan Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selman Aslantürk, arıcılığın önemine dikkat çekerek, proje için teşekkürlerini iletti. Aslantürk konuşmasında, “Bilindiği gibi arıcılık diğer çiftçilik dalları gibi değildir. Arıcılık sadece bize; yani arıcıya hizmet etmiyor. Aynı zamanda bitkisel üretim yapan tüm çiftçilerimize hizmet ediyor. Bilindiği gibi arıcılıkta baldan ziyade  polinasyon durumu daha önemlidir. Böylelikle arıcı sadece kendine değil, bütün çiftçilere gelir sağlamaktadır. Bu nedenle bize bu yardımı yapan başta sayın başkanımız olmak üzere daire başkanımız ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

ARI KEKİ DESTEĞİ BİZ ARACILARI ÇOK MUTLU ETMİŞTİR”

Malkara ve Süleymanpaşa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Akyol ise tarım ve hayvancılıkta artan maliyetlere dikkat çekerek, “Ülkemizde her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de artan maliyetler nedeniyle bitkisel üretim yapan çiftçilerimiz, hayvansal üretim yapan yetiştiricilerimiz nasıl olumsuz etkilendiyse arı yetiştiricisi ve bal üreticisi olarak bizleri de olumsuz etkiledi. Şeker fiyatlarının artması, buna karşın bal fiyatlarının o oranda artmaması bizleri çok ciddi maliyetlere katlanmak zorunda bırakmaktadır. Maliyetlerin arttığı ama gelirin olmadığı bu zor zamanda Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin vermiş olduğu arı keki desteği biz aracıları çok mutlu etmiştir. Bu projenin ilimiz ve ülkemiz tarımı için hayırlı olmasını vearıcılara verilen desteklerin artarak devam etmesini diliyorum. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Candan Yüceer olmak üzere tarımsal hizmetler daire başkanımıza, çalışanlarına ve  burada emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” dedi.

400 BİN KOLONİYİ BESLEYEBİLECEK BİR POTANSİYELİMİZ VAR”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ulaş Ay konuşmasında, kentteki arıcılığa dair bilgiler paylaştı: “İlimizin tarla bitkileri, küçükbaş hayvancılık ve büyükbaş hayvancılıkta ülkemizin önde gelen illeri arasında olduğunu bulunduğum her platformda dile getirmeye çalışıyorum. Arıcılığı da potansiyel olarak bakıldığında ilimize arıcılığı da bunların içerisine dahil edebiliriz. 857 kayıtlı arı yetiştiricimiz ve bal üreticimiz ile Malkara - Süleymanpaşa Bal Üreticileri Birliği, Muratlı Bal Üreticileri Birliği, Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği olmak üzere üç birlik ve 857 arı yetiştiricimizle arı faaliyetleri ilimizde yürütülmektedir. 70 bin civarında kovan sayımız, yıllık bal üretimimiz 750 ton civarındadır.  Kovan başı verimimiz de yaklaşık 10-12 kilogram civarındadır. Ama polinasyon için arı varlığına ihtiyaç duyan ayçiçeği, kanola, yonca, ormanlarımız, meralarımız mevcut potansiyel dikkate alındığında 400 bin koloniyi besleyebilecek bir il olduğumuzu söyleyebilirim. Böyle baktığımız zaman koloni sayısında yüzde 18, bal üretiminde yüzde 10 verimlilikle çalıştığımızı söyleyebilirim. Biz de bu kapsamda bu potansiyelin daha iyi değerlendirilebilmesi adına Arı Yaşam Gücü projemizi hayata geçirdik ve uygulamaya başladık. Aslında bu proje arı keki dağıtım programı kapsamında devam eden bir projedir. Arıcılık bal üretiminin dışında ekolojik sistemde gıda zincirinde de çok büyük bir öneme sahiptir. Polinasyon dediğimiz tozlaşma olmasa bugün sofralarımızda yediğimiz birçok meyve ve sebzeyi tüketemez olurduk. Ünlü bilim insanı Albert Einstein'ın bu konuyla ilgili çarpıcı bir ifadesi var. Einstein, ‘Dünyada arılar tamamen yok olsaydı insanoğlu ancak 4 yıl yaşayabilirdi’ şeklinde çarpıcı bir ifadeyle bu durumu dile getirmiştir. Arılar sadece bal üretimi için değil, insanoğlunun varlığı için de çok önemli hayvanlardır.”

Tarım kalkınmadan ülkemizin kalkınması mümkün değildir diyerek bize her türlü konuda destek olan, katkısını esirgemeyen Trakya Belediyeler Birliği Başkanımız, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Candan Yüceer'e çok teşekkür ediyorum.

“ÇALIŞMALARIMIZIN ÜRETİCİLERİMİZE KATKI SAĞLAMASI BİZİ MUTLU EDİYOR”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer programda yaptığı konuşmada, büyükşehir belediyesinin tarım ve hayvancılık alanında yürüttüğü projelerini anlattı: “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, gerçekten göreve geldiğimiz günden beri tarım ve hayvancılık alanında bir desteğe daha katkı sunmaktan, üreticilerimizle yetiştiricilerimizle bir arada olmaktan dolayı hem mutluluk duyuyoruz hem de büyük bir heyecan içindeyiz. Tekirdağ’da arıcılığı güçlendirmek ve bu alana destek sunmak adına yaptığımız çalışmaların üreticilerimize katkı sağlaması bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Bu noktada umut doluyuz ve her zaman üreticilerimizin yanında olmayı sürdürüyoruz. Göreve geldiğimiz günden itibaren hep üreticilerimizin yanında olduk, Allah’ın izniyle ve sizlerin desteğiyle görev süremiz boyunca onların yanında olmaya devam edeceğiz. Çünkü bir Tekirdağ’ımız var ve başka bir Tekirdağ yok.”

BEREKETLİ TOPRAKLARIMIZ ALLAHIN BİZE BİR LÜTFU”

Konuşmasında, Tekirdağ’ın tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelinin yalnızca Trakya’ya değil, tüm Türkiye’ye öncülük edebileceğine inanıyoruz” diyen Candan Başkan, “Yeter ki gereken destekler sağlansın, var olan engeller aşılsın. Su kıtlığı gibi temel zorluklara rağmen, topraklarının yüzde 66’sı tarım arazisi olan Tekirdağ’ımız, bereketli topraklarıyla Allah’ın bize bir lütfu. Biz de bu lütfun kıymetini bilerek, topraklarımızda emek veren herkesin yanında olmaya devam ediyoruz. Biliyoruz ki tarımsal ve hayvansal üretimden sağlanacak her bir katma değer, yalnızca Tekirdağ’ın değil, Türkiye’nin zenginliği olacaktır. Tekirdağ, Trakya’mızın incisi ve Türkiye için keşfedilmeyi bekleyen gerçek bir hazine. Şehrimizin ekonomide hak ettiği değeri ve yatırımları alması için çalışmak zorundayız. Bu bilinç ve sorumlulukla hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ARI, SADECE BİR ARI DEĞİL”

Candan Yüceer konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Arı, sadece bir arı değil. Arı, yaşamın en büyük taşıyıcılarından, doğamız için kurucu bir unsurdur. Her bir kanat çırpışıyla, tohumdan çiçeğe, çiçekten meyveye yaşamı taşır. İşte bu yüzden, Arı Yaşam Gücü projemizi başlatırken dedik ki, bu destek olmazsa olmaz.Tam üç buçuk milyon dekarlık tarım alanımızda, arıların polinasyon süreci hayati bir rol oynuyor. Bu nedenle arı üreticiliği yapan emektarlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağ olsunlar, var olsunlar. Ayrıca, projemizin gerçekleştirilmesinde paydaşlık yapmaktan mutluluk duyduğumuz Tekirdağ İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne, Muratlı Arı ve Bal Üreticileri Birliği’ne, Süleymanpaşa Bal Üreticileri Birliği’ne de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İyi ki bu projede hep beraberiz.”

BAL POTANSİYELİMİZİN YÜZDE 10UNU GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Tekirdağ’da, bu yaşam mücadelesine katkı sunduğunuz ve bizimle olduğunuz için esas biz size yürekten teşekkür ediyoruz. Şehrimizde, 1.200’den fazla arıcılık işletmesi ve 63 bini aşkın arı kolonisi bulunuyor. 2024 yılında, bu kolonilerden 650 ton bal ve 12 ton bal mumu üretimi gerçekleştirildi. Ancak yeterli mi? Kesinlikle değil. Üreticilerimizin, kolonilerimizin ve üretimimizin artması için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü Tekirdağ’ın kapasitesinin ve ihtiyacının çok daha büyük olduğunu biliyoruz. Şehrimizin barındırıp besleyebileceği arı kolonisi sayısı yaklaşık 400 bin civarındayken, mevcut sayı bunun yalnızca yüzde 18’i kadar. Ayçiçeği hasadı öncesi gelen gezginci arıcıların getirdiği kovan sayısı bile ancak 130 bin civarında. Şehrimizin bal üretim potansiyelini ise ne yazık ki yalnızca yüzde 10 oranında gerçekleştirebiliyoruz. Bu yüzden diyoruz ki: ‘Arttırmak zorundayız.’ Koloni sayımızı, üretimimizi ve desteğimizi büyütmek zorundayız. Üreticilerimizin maliyetlerinin arttığını biliyoruz. Birlik başkanlarımız, şeker fiyatlarının yükselmesi ve buna bağlı olarak arıcılığın maliyetinin arttığını, ancak desteklerin aynı ölçüde artmadığını dile getirdi. İşte bu noktada, kim ki üretmek istiyor, kim ki Tekirdağ’a katma değer yaratmak istiyorsa bilsin ki, Büyükşehir Belediyesi onların yanındadır. Biz sizin yanınızdayız.”

“ÜRETİCİLERİMİZİN BİRLİKLERE ÜYE OLMASINI ÖNEMSİYORUZ”

Ürettiğimiz arı keklerinin dağıtımı için bazı kriterler belirledik. Bu kriterler, daire başkanımız tarafından açıklandı. Öncelikle, üreticilerimizin birliklere üye olmasını önemsiyoruz. Çünkü bir elin nesi varsa, iki elin sesi var. Dayanışmanın ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz ve bu yüzden üreticilerimizin bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmasını, birlikte hareket etmesini destekliyoruz. Bugün, toplam tutarı yaklaşık 4 milyon 199 bin 520 TL olan, 80 bin 760 kilogramlık arı kekinin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Ocak ve Şubat aylarında projemize başvuran 680 üreticimize bu kekleri ulaştıracağız. Toplamda 80 tonu aşan bir arı keki dağıtımı için buradayız.”

ARIYA HİZMET ETMEYEN, BALIN KIYMETİNİ NE BİLİR?

Amacımız, kolonilerimizin bahar aylarına kayıpsız bir şekilde girmesini ve sezonu güçlü bir başlangıçla karşılamasını sağlamaktır. Çünkü, Türkiye’de de söylendiği gibi, ‘Arıya hizmet etmeyen, balın kıymetini ne bilir?’ İşte bu yüzden, biz de arıya ve arıcılığa hizmet etmek zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak, sofralarımızdan bal eksik olmasın diye arıcılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Geleceğimiz, bal gibi bereketli ve bal gibi tatlı olsun. Bizler bir kavanoz bal için ne kadar emek harcandığını çok iyi biliyoruz. Bu yüzden, hiçbir üreticimizi yalnız bırakmıyor ve desteklerimizi artırarak sürdürüyoruz. Bugün de yarın da Büyükşehir Belediyemizin ve Candan Başkanınızın yanınızda olduğunu bilmenizi istiyorum.”

YARIN DA SİZLERİN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Geçtiğimiz hafta Saray ilçemizde, karma yem ve süt desteklerimizi açıkladık. Daha önce ise fidan ve fide desteklerimiz, sebzeciliğin geliştirilmesi, tarla yollarının açılması gibi birçok alanda üreticimizin yanında olduk. Mera ıslah projelerimiz ve diğer desteklerimizle, çiftçimizin, üreticimizin her alanda yanında olmaya devam edeceğiz. Tarlalarımızdan fışkıran berekette, bu desteklerimizin bir payı varsa ne mutlu bize! Arıcımızın kovanının yanı başında, çiftçimizin tarlasında ya da balıkçımızın ağında katkımız olduysa, bundan büyük mutluluk duyarız. Bugün olduğu gibi, yarın da sizlerin yanında olmayı sürdüreceğiz. Arı Yaşam Gücü Projesi gibi önemli bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğu içerisindeyim. Birlikte üretiyor, birlikte büyüyoruz.”

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM”

Bu destekte emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Başta birlik başkanlarımız olmak üzere kıymetli çalışma arkadaşlarımız, bugün burada desteğiyle bize güç veren milletvekillerimiz, yöneticilerimiz, muhtarlarımız ve sivil toplum kuruluşları… Hepinizin katkısı için yürekten teşekkür ediyoruz.

Biraz önce de ifade edildiği gibi, bizler de arı gibi çalışan bir büyükşehir ve bir büyükşehir belediye başkanı olacağımıza söz veriyoruz. Arının balı, sütü, kaymağı gibi yarınlarımız olsun dileğiyle, buradaki desteğin tüm arı üreticilerimize ve yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

DESTEKLERİMİZİ ARTIRARAK SÜRDÜRECEĞİZ”

Bundan sonra da desteklerimizi artırarak sürdüreceğiz. Geçtiğimiz yıla oranla üç buçuk kat artan tarım desteklerimizle bir kez daha tarım ve hayvancılığın önemini vurguluyoruz. Çünkü tarım ve hayvancılık olmadan bu ülkenin geleceği de olmaz. Yaşamın devam etmesi için tarım diyoruz, tarım diyoruz, tarım diyoruz!

İnşallah önümüzdeki yıl bu destekler üç buçuk kattan altı buçuk kata çıkacak. Üreticilerimizin ve hemşehrilerimizin yanında olmaya, sizlerin zorlu mücadelesinde yanınızda durmaya devam edeceğiz. Hepinize katkılarınız ve katılımınız için yürekten teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun!”

“İŞTE TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR YAPIYOR”

Programda bir konuşma gerçekleştiren Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, projede emeği geçenlere teşekkür ederek,  “2029’a  kadar devam edecek olan projede emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımıza, meclisimize ve bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Büyükşehir üreticisinin yanında. Arı deyip geçmeyin. Arı olmasa hiçbirimiz olmazdık. Bizim onlara pamuk içerisine bakmamız gerekiyor. Bu bağlamda projeyi önemsiyoruz, emeği geçen ve projenin hazırlanmasında kim varsa birlik başkanlarımız, daire başkanlığımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız, meclis üyelerimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İşte Tekirdağ Büyükşehir yapıyor. Balıkçıya destek, arıcıya destek, büyükbaş hayvancılığa destek, mandacılığa destek, yem bitkileri desteği birçok alanda Büyükşehir Belediyemizin desteği var. Emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen kim varsa herkese teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından, kentteki arı yetiştiricileri; Aynur Sukut, Remziye Rucut, DöndüDuğanay, Kemalettin Sert, Müfit Özkan, Emin Çiftçi ve Faika Erten’e temsili olarak arı keki sunuldu. Candan Başkan, etkinliğe katılan yurttaşlarla sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4