Saray'da hizmet veren ulusal market zincirlerin ürünleri rafta farklı kasada fiyatı farklı... Anlaşılan, bu marketleri denetleyen kurum yok! Hal böyle olunca olan yine tüketiciye oluyor.
Saray'da hizmet veren bir ulusal market zincirinin rafta başka kasada başka fiyat uygulaması tepkiye neden oldu.
Tüketici olarak, alışveriş çılgınlığı, sürekli indirimler, zamlar derken, raftaki etiketlere hiç dikkat etmiyoruz. Mahalle bakkalında birşeyler almaya çalışırken hemen fiyat soruyoruz. Peki ya, ulusal market zincirlerine hiç dikkat ediyor muyuz? Yani bir tüketici olarak, üzerimize düşen görevimizi dahi adam gibi yapamıyoruz. Ulusal market zincirleri de bunu fırsata dönüştürerek, vatandaşı sömürmeye devam ediyorlar. Denetim mekanizması çalışmayınca market zincirleri de at oynatıyor.
SÜPER MARKETLER FIRSATÇILIK YAPIYOR!
Milli paramızın dolar karşısında değer kaybına uğrarken, bazı süper marketlerin fahiş fiyat artışlarına yönelik eleştiriler ülke basının da da yankı bulmuştu. Bir yandan dolar, diğer yandan ise koronavirüs salgının ekonomiyi derinden etkilemesine bir de 2022’in gelişiyle art arda gelen zamlar eklenince vatandaş kara kara düşünüyor. Vatandaşlar, maaşlarını yettiştirebilmek için ceplerindeki parayı kuruş kuruş hesaplamaya başladı.
Söz konusu firmanın Saray İlçesi Yeni Mahallesi İstanbul Caddesi şubesinden alışveriş yapan bir vatandaş firmanın yaptığı etiket oyununu deşifre etti. Duyarlı vatandaş başına gelenleri gazetemizin iletişim sitesine göndererek bizimle paylaştı.
REYONDA FARKLI, KASADA FARKLI
Reyonda etiket fiyatı 17 lira 95 kuruş olarak yazılan Bayan Basic T-SHİRT alan bir vatandaş, ödemenin ardından fişi incelediğinde kendisinden kasada 19 lira 95 kuruş alındığını fark etti.
Bu durumu fark eden vatandaş, yetkililerden market denetimlerini sıklaştırmasını istedi.
Özellikle ulusal market zincirleri fiyatlarda indirim veya artışların sıklıkla yaşandığı dönemlerde, satışa sunulan ürünlerin raf fiyatı (etiket fiyatı) ile kasa fiyatı farklı olabiliyor. Çok sayıda ürünün satışa sunulduğu büyük perakende mağazaları başta olmak üzere, bazı işletmeler, yaptıkları fiyat değişikliklerini (indirim ya da fiyat artışı) etiket veya kasa fiyatları ile uyumlu hale getirmiyorlar.
TÜKETİCİ OLARAK NE YAPMALIYIZ?
Tüketici olarak, öncelikle kasada ödeme sırasında, barkod okuyucudan geçen (fatura ya da fişe yansıyan) fiyatları mutlaka kontrol ve takip etmeliyiz. Gerekirse, fatura ya da fiş düzenlendikten sonra, elimize alıp fiyatları tekrar kontrol etmeliyiz. Raf (etiket) fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılığı tespit etmemiz halinde, hemen kasiyere itiraz ederek, fiyatın düzeltilmesini ve bizim lehimize olan daha düşük fiyatın uygulanmasını talep etmeliyiz. Gerekirse mağaza yetkilileri ile görüşüp, itirazımızı hemen yerinde yapmalıyız. Talebimizin kabul edilmemesi halinde, gün ve saat belirtilerek, raf (etiket) fiyatının fotoğrafını çekip, varsa fiyatların ilan edildiği reklam broşürünü muhafaza ederek, fatura ya da fişimiz ile birlikte, maddi zararlarımızın tazmini amacıyla, ikametgâhınızın ya da alışveriş yaptığımız mağazanın bulunduğu yer Kaymakamlık Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat etmeliyiz.