Saray Halk Eğitim Merkezi Müdürü Selman Modacı, geçici ustalık yetki belgesi kursları başvurularının başladığını belirterek, "Belgesiz olarak çalışanlar da çalıştıranlar da ceza alacak." dedi.
İnşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara, 1 Ocak 2012 itibariyle yürürlüğe giren yasa gereği yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi.
Saray Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalar için kurs açıldı. Geçici ustalık yetki belgesi kursları başvurularının başladığı açıklandı.
Geçici yetki belgeli usta eğitim programları başvurularının başladığını belirten Müdür Selman Modacı Halk Eğitim Merkezi'nde beton, demir, ahşap, doğrama ve kaplama, PVC doğrama imalat ve montaj, kalıpçılık, çatı, boya, sıvacı, yapı duvarcılığı, yapı yalıtımcılığı, tesisat teknolojisi, iklimlendirme, elektrik-elektronik teknolojisi ile ilgili 40 saatlik eğitimler yapılacağını söyledi.
32 - 40 SAATLİK EĞİTİM ALACAKLAR
İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü şu bilgileri verdi: "2012 öncesi geçici ustalık belgesi almış olanların da ve çalışmış olduklarını müteahhitten veya sosyal güvenlik kurumundan alınacak belge ile bunu kanıtladıkları takdirde, MEB'e bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek 32-40 saatlik eğitimler sonucu, 2015 yılına kadar kalıcı yetki belgelerini alabilirler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 16 Aralık 2010 tarihinde yayımlanan 'Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik' ile inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu haline gelmiştir. 1 Ocak 2012 tarihinden önce geçici ustalık yetki belgesi alanlar daha sonra kurslara katılarak belgelerini 2015 yılına kadar ustalık yetki belgesine çevirebilme olanağına sahipler. Süreç sonunda belgesi olmayanların ustalık yapma imkanları ortadan kalkacak. Belgesiz olarak çalışanlar da çalıştıranlar da ceza alacaklardır."