Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Kadir Albayrak, mesajında şu ifadelere yer verdi:
BU DÜNYA BİZİM
Yaşamakta olduğumuz salgın süreci, tüm insanların sağlıklı çevrelerde yaşamasının ne kadar önemli olduğunu somut bir şekilde göstermiştir.
Salgının etkilerini olanca ağırlığıyla htiğimiz bu zor dönemde solunabilir temiz havanın, ulaşılabilir temiz suyun ve huzurla yaşanılabilen bir evin hayatımız için ne denli büyük bir ihtiyaç olduğunu öğrendik. Bununla beraber sahip olduğumuz varlıkların ailemiz, yakınlarımız ve dostlarımız olmadan pek bir şey ifade etmediğini tecrübe ettik.
Tabiat kendi içinde kurduğu sistem sayesinde sürekli bir yenilenmeyi sağlayarak tüm canlıların uyum içerisinde yaşayacakları bir yaşam alanı oluşturmakta ve onların yaşamlarını ve nesillerini sürdürebilmelerini sağlamaktadır.
Çok küçük boyutlardaki bal arıları, bal özü toplarken gerçekleştirdikleri tozlaşma ile bitkilerin yeniden üremesini ve bunun sonucunda hayvanların besin kaynağı bulmasını, tarımsal verimliliğin artmasını ve insanların yaşamlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları gıda maddelerini temin etmelerini sağlamaktadır.
Temiz hava ve temiz su, topraktan sağlıklı ürün almamızı sağlarken, meydana gelen geniş otlak alanları hayvancılığın gelişmesi için zemin yaratmaktadır.
Toprağın, suyun, otun ve bitkilerin olmadığı bir ortamda hayvancılık yapılamayacağı, bitkiler ve hayvanların olmadığı bir ortamda insanoğlunun da varlığını sürdüremeyeceği gerçeği, insanlığın sürdürülebilir yaşamı kurmak zorunda olduğunu göstermektedir.
Beslenme anlamında yaşam gereksinimlerini temin eden insanların barınma ihtiyaçlarının karşılanması, yolların, sosyal donatı alanlarının, okul ve hastane gibi tesislerin, iş yerlerinin ulaşılabilir, kullanılabilir olması ve hayatını kolaylaştırması gereklidir.
Günümüzde çarpık kentleşme, canlıların sağlıklı çevrede yaşama hakkını elinden almış durumdadır.
Tüm dünyada yaşanan ve ülkemizde de insan hayatının kaybına neden olan Covit 19 salgını geleceğimizi tehdit ediyor. Bu tehdit hayatımızı, bir bütün olarak gözden geçirmemiz ve yeniden planlamamız gerektiğini göstermiştir.
Hepimiz daha az atık oluşturan ve daha az enerji tüketen yeni bir yaşam biçimi oluşturmak zorundayız.
Şehirlerde yaşayan insan sayısının artması ve değişen tüketim alışkanlıkları sonucu artan evsel atıkların yönetimi, belediyelerin en önemli faaliyet alanlarından birini oluşturmaktadır.
Evsel atık miktarının kişi başına 1kg olduğu hesabıyla Tekirdağ'da günlük 1.200.000 kg evsel atık oluşmaktadır.
Evsel atıkların kaynağında ayrılması, ambalaj atıklarının geri kazanılması, düzenli depolama sonrasında oluşan gazlardan elektrik elde edilmesi Tekirdağ için artık olağan işlerden sayılmaktadır.
Süleymanpaşa Demirli'de ve Çorlu Karatepe'de Entegre Atık Yönetim Tesisleri yapımına devam edilmektedir.
Ayrıca Süleymanpaşa Demirli tesisinde depolanan çöpten elektrik üretimine başlanmıştır.
Mevcut tesisin yönetimi ve kurulmakta olan Entegre atık yönetim tesisleri Yap işlet devret kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Böylece Büyükşehir Belediyesinin kasasından herhangi bir bedel çıkmadığı gibi elektrik üretiminden, yapılacak geri kazanımdan ve diğer faaliyetlerden kazanç elde edilecektir.
Bu anlamda Tekirdağ Entegre Atık Yönetim tesisleri uzan yıllar hizmet edecek, atığın kaynağında ayrılması ve geri kazanımı ile depolama alanlarının etkin kullanılmasını sağlayacak ve de çevre değerlerinin korunmasıyla yaşam kalitesi arttırılacaktır.
Tekirdağ Entegre Atık Yönetim tesisi bünyesinde kurulacak
- Çevre Eğitim Merkezi,
- Atık ve Geri Kazanım Müzesi
- Sera
geleceğin yöneticisi gençlerin bugünden atık yönetim bilinciyle yetişmelerini sağlayacaktır.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturduğumuz Sıfır Atık Yönetim Sistemi atıklar en aza indirilmekte, kaynağında ayrılarak geri kazanıma gönderilmektedir.
Sıfır Atık Yönetimi Kapsamında yaklaşık 9,5 ton değerlendirilebilir atık kaynağında ayrı toplanarak geri kazanıma gönderilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından verilen Sıfır Atık Temel Seviye Belgesi kapsamında sürdürülen çalışma ile
- 198 m3 su 37.328 kw elektrik tasarruf edilmiş,
- 1.360 kg Sera Gazı salınım önlenmiş
- atık depolama sahasında 23 m3 hacim kazanılmıştır.
Biz, çevre faaliyetlerinde geleceğin yöneticileri olan çocuklarımızın etkin görev almalarını, projeleri takip etmelerini ve yaşadıkları şehirleri sahiplenmelerini sağlamayı hedefliyoruz.
Belediye olarak halkın kullanımına uygun, geniş sahil bantları, yeşil alanlar, güvenli yürüme ve bisiklet yolları, balkonlarından çiçekler taşan modern ve sağlıklı yaşam ortamları kurmak için çalışıyoruz.
Yer altı ve yer üstü su kaynaklarının, tarım alanlarının biyolojik çeşitliliğin korunması, yaşanabilir kent mimarisinin oluşturulması anlamında sınırlıda olsa olanaklarımızı değerlendirirken, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliğini geliştirmeyi sürdürüceğiz.
Birlikte yaşadığımız çevrelere sahip çıkmak, en az atık oluşturmak, enerjiyi ve suyu tasarruflu kullanmak hepimiz için yarın için değil, bugünden tek hedef ve yeni bir yaşam biçimi olmak zorundadır.
Yarın çok geç olabilir.
Bu dünya bizim.
Elele verelim. Birlikte koruyalım.
Dünya Yaşanabilir Kentler listesinde 4. Sırada yer Alan
Trakya'nın Mavi Gözlü Kenti Tekirdağ'da
Yaşamak bir ayrıcalıktır.
Atatürk'ün "Bu Vatan; çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya layıktır." sözü doğrultusunda yarınlara daha güzel bir dünya bırakabilmek amacıyla tüm gücümüzle çalışıyoruz.
Yeşili ve Mavisiyle Yaşanabilir Bir Dünya Umuduyla
5 Haziran Dünya Çevre Günümüz Kutlu olsun.
Kadir ALBAYRAK
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı