Gürer’in 2020’de verdiği soru önergesi, Bakanlıktan 2022’de yanıt geldi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na yönelttiği yazılı soru önergelerinin yanıtı, önergelerinin veriliş tarihinden 15 ay sonra geldi.
Gürer, yasal yanıtlama süresi 15 gün olan soru önergesine, 15 ay sonra yanıt gelmesini “Gençlik ve Spor Bakanlığının hızına yetişilemiyor!” sözleriyle eleştirdi.
2020’DEKİ ÖNERGELERİN YANITI 2022’DE GELDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 yılının Aralık ayında, Gençlik ve Spor Bakanlığına 2 ayrı yazılı soru önergesi yöneltti.
CHP Milletvekili Gürer, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergelerinde Bakanlıkta kadrolu, sözleşmeli, vekaleten ve geçici olarak çalışan personelin sayısal dağılımı ve Bakanlıkta vekaleten görev yapan yönetici sayılarının açıklanmasını istedi. 2020’de verilen soru önergelerinin yanıtı 2022’de geldi.
CHP Milletvekili Gürer, Aralık -2020’de verdiği yazılı soru önergelerinin ilkinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Bakanlığınızda kadrolu, sözleşmeli, vekaleten, geçici tanımları ile çalıştırılan personel sayısı dağılımlı olarak kaç kişidir?
Bakanlığa bağlı kurum kuruluş ve bakanlığa bağlı KİT çalışanı kaç kişi, 696 sayılı KHK ile yüzde 70 hizmet alım sözleşmesine takılarak (alt yüklenici) taşeron firma çalışanı olarak kalmıştır?
Bakanlığınız ve varsa bağlı KÎT işlerinde kaç alt yüklenici (taşeron ) firma faaliyet göstermektedir? Kaç çalışan alt yüklenicide İşçi olarak çalışmaktadır?
Üniversite mezunu olup işçi olarak çalışırken statü değişikliği ile memur olabilecek çalışan sayısı kaçtır? Statü değişiklik taleplerinin karşılanması düşünülmekte midir?
2020 yılında bakanlığın birimleri ile bağlı kuruluşlarda kaç iş kazası meydana gelmiş, kaç kişi yaralanmış, kaç kişi vefat etmiştir? Taşeron firmada çalışıp iş kazası geçiren ve vefat eden sayısı kaçtır?
2021 yılında personel alımı yapılacak mıdır? Bakanlığa bağlı kurum, kuruluş ve KİT engelli kotasına göre boş kadro var mıdır? Alım engelliler için düşünülmekte midir?”
CHP Milletvekili Gürer’in 2020 yılında verdiği yazılı soru önergesinin yanıtı, aradan 15 ay geçtikten sonra 2022 yılının Mart ayında geldi. Bakan Mehmet Kasapoğlu imzasıyla verilen yanıtta, “Yasal olarak 3 olan engelli personel istihdamının daha fazlasının Bakanlıklarında çalıştırıldığını belirterek,
Bununla birlikte, 2021 yılı içerisinde Bakanlığımızda istihdam edilmek üzere 10 sözleşmeli bilişim personeli alım süreci tamamlanmıştır. 2021/192 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 4.346 sürekli işçi ve 3.775 sözleşmeli personel ihdası yapılmış olup atama iş ve işlemleri devam etmektedir” denildi.
BAKANLIK 2021’DE PERSONEL ALIMI YAPMALI PLANLIYOR!..
Bakan Kasapoğlunun verdiği yanıtta ayrıca “ 500 sözleşmeli yurt yönetim personeli, 1.000 sözleşmeli antrenör, 100 sözleşmeli spor eğitim uzmanı ve milli sporcu kapsamında 250 sözleşmeli antrenör ve 100 spor uzmanı alım ilanı yayımlanarak istihdamlara ilişkin süreçler devam etmekte olup 652 sözleşmeli yurt yönetim personeli, 600 gençlik çalışanı, 50 psikolog, 373 spor uzmanı alımlarına ilişkin duyuruların 2021 yılında yayımlanması planlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.
Bakanlıklarında engelli memur personel açığı bulunmadığını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, 150 engelli memur istihdamı için ilgili Kurumlara talepte bulunduklarını, Bakanlıklarına bağlı kuruluş olan Spor Toto Teşkilat Başkanlığında 4857 sayılı İş Kanununa göre 9 engelli personel istihdam edildiğini ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gençlik ve Spor Bakanlığına yine 2020 yılının Aralık ayında başka bir soru önergesi daha yöneltti. Gürer, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:
“Bakanlığınızda vekaleten görev yapan yönetici sayısı kaçtır? Görevleri nedir?
Ne kadar süredir vekaleten görev yapmaktadır? Atama ile asıl kadronun verilmesi ne zaman gerçekleşecektir?
2019 ve 2020 yılı vekaleten görev yapan kaç kişinin asıl kadro ataması yapılmıştır? Kaç il, bölge ya da taşrada görevli yetkili vekaleten görevlidir? Vekaleten görevli iken 2019 ve 2020 yılında kaç kişi görevden alınmıştır?
2020 yılında tayin talebinde bulunup yer değişikliği sağlanan kaç bakanlık çalışanı vardır?
Kurumda 2020 yılında hakkında soruşturma açılan, görevden el çektirilen ya da isteği dışında tayin edilen personel var mıdır? Halihazırda norm kadrolara göre boş bulunan personel kadro sayısı kaçtır?
Bakanlığınıza bağlı kamu kurum ve kuruluş varsa bu kamu kurum ve kuruluşlarda vekaleten görev yapan yetkili sayısı kaçtır? Bu kurumlarda kadro açığı var mıdır?”
CHP Milletvekili Gürer’in Aralık 2020’de verdiği soru önergesinin yanıtı, Mart 2022’de geldi. Bakan Kasapoğlu imzasıyla verilen yanıtta, “2020 yılından itibaren Bakanlığımızda düzenli isteğe bağlı yer değiştirme uygulamasına geçilmiş olup yılda iki kez yaz ve kış dönemi olmak üzere isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri yapılmaktadır. Bu çerçevede, 2020 yılında 718 memur, 275 işçi ve 506 sözleşmeli personelin yer değişikliği işlemi yapılmıştır” ifadeleri yer aldı.
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2020 yılında verdikleri soru önergesinin yanıtının 15 ay sonra gelmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti.
2022’DE GELEN YANITTA, “…2021’DE PLANLANACAK” İFADESİ YER ALIYOR
TBMM’de soru önergesine yanıt vermenin yasal süresinin 15 gün olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yasal yanıtlama süresi 15 gün olan soru önergemize 15 ay sonra yanıt gelince, soru içeriği yanıtı dikkatli baktık. Zira 2020 yılının Aralık ayında verdiğimiz soru önergesine 2022 yılının Mart ayında gelen yanıtta, ‘….652 sözleşmeli yurt yönetim personeli, 600 gençlik çalışanı, 50 psikolog, 373 spor uzmanı alımlarına ilişkin duyuruların 2021 yılında yayımlanması planlanmaktadır…’ gibi ifadeler yer alıyor. Yani 2022 yılında gelen yanıtta, 2021 yılı için herhangi bir planlama yapılacak olmasının açıklanması dikkat çekiyor. Bu personel alındı mı? Çünkü Ocak 2022 ‘de aynı miktarda alım duyurusu var. Kaç kişi 2021 alındı? Ya da alınmadı o konu dahi belirsiz” dedi.
GENÇLİK SPOR BAKANLIĞI HIZI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Anayasanın 98. Maddesi son fıkrasına dayanılarak iç tüzüğün 96 ve 100 maddelerine göre düzenlenmiş milletvekili soru sorması ile ilgili süreç Cumhurbaşkanlığı sistemi ile yalnız yazılı soru olarak düzenlendi. Sözlü soru kalktı. Cumhurbaşkanına da tek yetkili olduğu halde doğrudan soru yöneltilemiyor. Bakanlıklarda işine gelen soruya yanıt veriyor. Çok soru yanıtsız kalıyor. Yanıt zamanında göndermeyince içerik ve soru anlamını yitiriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının hızına yetişilemiyor. Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü hızla devam ettiği çağımızda, 15 gün içinde yanıtlanması gereken soru önergelerinin 15 ay sonra yanıtlanması bakanlıkların sorulara bakışlarının yansımasını yansıtıyor ”ifadelerini kullandı.