Saray’daki yetkili kurumlar, bu aşırı tonajlı araçları kontrol etmek için ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde denetimlerin yapılması artık farz oldu. Aşırı yükün yanı sıra bazı ölümlü kazaları da beraberinde getirmektedir.
Saray merkez ve çevre yollarında Azrail gibi gezen, ağır tonajlı ve özellikle sarı dorseli hafriyat yük kamyonları terör estiriyor. Bölgede görev yapan trafik görevlileri ise ya görmezden geliyorlar ya da göz yumuyorlar.
Saray ve civarlarında cirit atan, çok rahat şekilde tonajından fazla yük alan, ağır taşıtlar kontrol ve denetim olmayınca istedikleri yolları kullanıyorlar ve bu yolları da patates tarlasına çevirmeye devam ediyorlar. Tonajlı araçlar, denetim ve kontrol mekanizması çalışmayınca, kullanılmaması gereken yolları da istedikleri gibi kullanıyorlar.
Bölgemizdeki ağır taşıtlar trafik kazalarının yanı sıra, ağır tonajın yollara verdiği zararların haddi hesabı yok. Özellikle sarı dorseli damperli kamyonların yük taşıma yönetmeliğine uymayarak, yollara ciddi manada zarar vermekteler.
BÜYÜKYONCALI VE BAHÇEAĞIL YOLU TAM BİR REZİLLİK
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yolları yapıyor, ağır tonajlı yük kamyonları da bozuyor. Sarı dorseli damperli kamyonların sık sık kullandıkları Büyükyoncalı ve Bahçeağıl Mahallesi bağlantılı yolu tam bir rezillik. Normal araçların kullandıkları bu yolda kaza yapmamak elde değil.
Ayrıca ağır tonajlı araçların mevzuatların kendilerine tanımış oldukları yasal sınırın üzerinde yük taşıyarak karayolunun yapısına zarar vermekte, kasaları açık ve branda çekilmeden yapılan taşımacılıkta ise yola taş, kum, hafriyat vb. dökülmek suretiyle trafik güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Araştırmalara göre normal yüklü araçlarla yol 15-20 senede yıpratırken, ağır yüklü araçlarla yolun 3-5 sene gibi çok kısa bir sürede yıpratmaktadır.
YETKİLİLERE SORUYORUZ?
Ağır tonajlı yük kamyonların yan yollarda ne işi var? Çevre yolu dururken, Büyükyoncalı ve Bahçeağıl Mahallesi bağlantılı bu yolu ne diye kullanıyorlar? Bu yolun altyapısı ve yapımı bu tonajlı araçlar için uygun bir yol değildir.
Tonajlı araçların, yük taşıma sınırı bellidir. Hatta bununla ilgili karayolları yönetmeliği ve bazı yasal düzenlemeler ile belirlenen ve kara yolu yük taşıma yönetmeliği ile uygulanan bir uygulamadır. Şehirden şehire değişiklik gösterebilen bu sınırlama; yol tipine, yol durumuna ve aracın tipine göre değişiyor. Ağır tonajlı araçlar, yol altyapısına zarar verecek nitelikte kazaların olmasına da sebebiyet verebiliyor. Sürücülerin ve diğer insanlarının da can ve mal güvenliği de tehlikeye sokabiliyor.
TONAJ SINIRLARININ KURALLARI
Tonaj sınırı ifadesi azami yük ifadesi yerine kullanılmaktadır. Taşıma işlemini yapan aracın aldığı toplam yükün yüksekliğini ve ağırlığını belirtir. Karayollarında uygulanan Lojistikte Tonajın Önemi bölgeden bölgeye değişebilmektedir. Bu sınırlar belirlenirken; yolun altyapısı, çevresel etkiler, araç ile ilgili teknik özellikler, yerel kanun ve yönetmelikler gibi unsurlar göz önünde bulundurulur. Alınan bu önlemler ile mal ve can güvenliğini korumak hedeflenir.