DOLAR 35.44 ₺
EURO 36.64 ₺
STERLIN 43.48 ₺
G.ALTIN 3,092.90 ₺
Ç.ALTIN 5,057.82 ₺
BİLEZİK 2,821.24 ₺
BTC 100,202.95 $
ETH 3,408.67 $
BİST 9,866.73

Angus ithalatı Trakya ya hastalık bulaştırdı

SARAY
Yayınlama: 4 Ekim 2012 Perşembe 22:41 Kaynak: Haber Merkezi Editör:

Angus ithalatı Trakya ya hastalık bulaştırdı

Tekirdağ İl Genel Meclisi Üyesi, Meclis Katibi ve Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Nazmi Duygu hayvan ithalatı hakkında yaptığı yazılı basın açıklamasında önemli iddialarda bulundu. Angus ithalatı ile birlikte hayvan hastalıklarından arî bölge ilan edilen Trakya’da başta EBL olmak üzere, mavi dil hastalıkları ve şap hastalığının görülmeye başlandığını söyleyen Duygu, “Kırklareli Merkez ve Lüleburgaz ilçesinde veterinerler şap hastalığı ve benzeri hastalıkları olan hasta hayvanlara sağlam raporu vermeleri nedeniyle tutuklandılar” dedi.

Tekirdağ İl Genel Meclisi Üyesi Nazmi Duygu hayvan ithalatı ile birlikte hayvan hastalıklarında ari bölge ilan edilen Trakya’da başta EBL olmak üzere mavi dil hastalıkları ve şap hastalığının görülmeye başlandığını söyledi. Yurt dışından ithal edilen hayvanların gerekli sağlık koşulları sağlanmadan yurtiçinde başta Tekirdağ ve ilçelerinde barındırıldığını söyleyen Tekirdağ İl Genel Meclisi Üyesi Nazmi Duygu,  “Hayvan ithalatında plansız programsız bir yol izleniyor ve hayvanlar fizibiliteleri, kapasiteler, sağlıklı yaşam ortamları, barınakları hazırlanmadan getiriliyor. Buna bağlı olarak da Güney Amerika'da görülen EBL hastalığı, Avrupa'da görülen mavi dil hastalığı, şap hastalığı ve aşırı derecede çevre kirliliği yapan metan gazı bölgemizdeki hayvancılığı ve insan yaşamını olumsuz etkilemeye başlamıştır. Bu olumsuz koşullara tepkisiz kalmasını Tekirdağ’ımızın hayvan hastalıklarından ari bölgeyken, hayvan hastalıklarının merkezi haline getirilmesini doğru bulmuyorum” dedi.


BİN HAYVAN İÇİN RUHSAT ALDILAR 2 BİN HAYVAN YERLEŞTİRDİLER
Açıklamasının devamın önemli iddialara yer veren Duygu, şu ifadeleri kullandı:
“Bilindiği üzere 4 yıldır Tekirdağ Merkez, Çorlu Ulaş Beldesi, Şahbaz Köyü, Marmara Ereğlisi Merkez ve Yakuplu Köyü yurt dışından ithal edilen büyük baş hayvanlardan başta anguslar ve küçükbaş(koyun) hayvanlarından metan gazı ve pis koku nedeniyle rahatsız oldular, bu rahatsızlık yoğun bir şekilde hala devam etmektedir. Valimiz Ali Yerlikaya ithal edilen angus hayvanlarının Tekirdağ'a saldığı pis koku nedeniyle lojman penceresini açamıyoruz dediler. Hayvanları ithal eden firma ilk denemeyi ilimiz Çorlu ilçesi Ulaş beldesinde 1000 başlık angus ithaliyle başladılar. 1000 başlık olarak ruhsat aldıkları yere 22000 angus koyulunca çevre metan gazı kirliliğinden yaşanmaz hale geldi. Hastalanan ve ölen hayvanların kesimleri hijyenik olmayan şartlarda bu pisliğin yanında yapılıp el altından kasaplara dağıtıldı. Nasıl olsa hastalanan ve ölen hayvanlar; imha gösterilip sigortadan paraları alınıyordu. Ulaş Belediyesi ve çorlu halkının mücadelesi sonucu angus inekleri mahkeme kararıyla buradan tahliye edildiler.

TECAVÜZLER VE TECAVÜZCÜLER ORTADADIR
İnternetten ‘anguslar hastalık getirdi’ diye girilince yaşanan vahşeti ve katliamı çok açık bir şekilde görebilirsiniz ve bunu herkesle paylaşmanızı kendi sağlığınız için diliyorum. Yine fizibiliteler yapılamadan inşaatlar tamamlanmadan mera alanlarına izinsiz şekilde tecavüz edilerek Marmara Ereğlisi Yakuplu Köyüne taşındılar. Tecavüzler ve tecavüzcüler ortadadır. İl Genel Meclisi Encümeni’nin (İl Özel İdaresi) Yakuplu Köyü çiftliğindeki inşaatla ilgili yıkım kararı vardır. Ayrıca mahkeme süreci devam etmektedir. Bu konuda taşınmaları esnasında ne İl Emniyet Müdürlüğü’nün ne de İl Jandarma Alay Komutanlığı mıntıkalarında herhangi bir kontrol yapılmamıştır.  Ne İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi’nin Encümen kararlarına ne de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ne de İl Çevre Müdürlüğü kararlarına uyulmamaktadır. Yakuplu Köyü'ne getirilen hayvanlarında yaşam koşulları aşırı derecede olumsuzdur. Angus hayvanlarının karınları kendi pisliklerine değmektedir, ot ve saman yığınları 3 metresine kadar hayvan pislikleriyle kirletilmiştir. Yani kısacası ithal edilecek hayvanlar getirilmeden önce fizibilite raporları hazırlansa, ağırları ve ağılları yapılsa kapasiteleri ortaya koyulsa böyle bir sisteme kimse hayır demez. Çünkü köylerimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı azaldı. Köylerimizin %73 ünde küçükbaş hayvan kalmadı. Dileğimiz hayvan varlığının çözülmesinden yanadır.

BU SORUNU BAŞBAKAN ÇÖZER
İthal hayvan konusunu başta angusların çözümünün il ve bakanlık düzeyinde çözümleneceğine inanmıyoruz. Valimiz ve AKP İl Başkanı Ahmet Kambur, AKP Milletvekillerimiz Özlem Yemişçi ve Ziyaeddin Akbulut'un bir araya gelerek konuyu Başbakanımıza iletmeleri halinde Angos şirketinin yaptığı bu yanlışı bir günde çözeceklerdir. Ben eski AKP Milletvekili ve şuandaki AKP İl Başkanı olan Ahmet Kambur’un bu konuyu çözeceğine inanıyorum. Bunun nedeni ise 2002 yılında tüm Trakya Milletvekillerine, Valilerine, Tarım İl Müdürlüklerine ve İlçe Müdürlüklerine, İl ve İlçe Ziraat Odası Başkanlıklarına ve zamanın Tarım Bakanına yazmış olduğum sayfalar dolusu dosyaları gönderdiğimde (Trakya'da süne mücadelesinin uçakla yapılmasının yanlış olduğu hakkında) zamanın Tekirdağ Valisi Ahmet Özyurt ve eski Millet Vekilimiz Ahmet Kambur bu konuyla ilgilenen yegane kişilerdi. Çok şükür onlar sayesinde Trakya'mızda uçakla 2003 yılından buyana süne mücadelesi yapılmamaktadır ve süne varlığı hızla azalmaktadır. Gıyabında eski Valimiz Ahmet Özyurt ve AKP eski vekilimiz Ahmet Kambur'a şahsım ve Trakya çiftçisi adına teşekkür ediyorum ve onlara güveniyorum.

HASTALIK GÖRÜLDÜĞÜ RAPORLARLA SABİTTİR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza bu iş bırakılırsa; Saray'ın Göçerler Köyü’nde olduğu gibi elimizdeki başta süt inekleri olmak üzere bütün hayvanlarımızı kaybedeceğiz. Bilindiği üzere Uruguay'dan ithal edilen hayvanlarda sadece Güney Amerika'da görülen EBL hastalığı, İngiltere'deki mazi dil hastalığı ve şap hastalıkları görülmüştür. Bunlar raporlarla sabittir. Geçen yıllarda Ulaş Belediyesi sınırlarında görülen EBL ve şap hastalığı çorlu Malkara, Hayrabolu ve Saray'da hızla yayılmış, Saray Göçerler Köyünde yüzün üzerinde 40 - 45 litre süt veren damızlık inekler Afyon iline şap hastalığı nedeniyle kavurma yapılmak üzere gönderildiler. Bu hastalıklar Saray'dan Kırklareli Vize ilçesinin Çakıllı, Kıyıköy Beldeleri, Balkaya, Aksicim ve civar köylerine de yayıldı. Kırklareli Merkez ve Lüleburgaz ilçelerindeki veterinerlerin şap hastalığı ve benzeri hastalıkları olan hasta hayvanlara sağlam raporu vermeleri nedeniyle tutuklandılar.

HALKIN SAĞLIĞI TEHDİT EDİLMEKTEDİR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Tekirdağ'ımızın bu yarasına duyarlı olduğuna inanmıyoruz. Bunu maddeler halinde sıralıyorum;
1. Hayvan hastalıklarından ari (saf, temiz)bölge ilan edilen Trakya'mızda başta EBL olmak üzere, mavi dil hastalıkları ve şap hastalığının devamı görülmüştür.
2. 4 yıldır çözülmek istenmeyen ithal hayvanlar konusu başta anguslar hala hastalık saçmaya devam etmekte, yaralanan ve ölen hayvanların kesimleri yapılarak imha edilme bahanesiyle sigortadan paraları alınmakta, kesilen etler el altından kasaplara ve diğer yerlere satılarak halkın sağlığı tehdit edilmektedir.
3. Bu sorunun nedenlerinden biri Milletvekillerimiz Bülent Belen'in, Emre Köprülü'nün ve Candan Yüceer'in Meclisteki soru önergeleri dikkate bile alınmamasıdır.
4. Bir diğer neden ise, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de o kadar hayvan üreticisi varken Saray Göçerler Köyü’nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in oğlunun arkadaşı Niğdeli bir vatandaşa 8 milyon TL verilip hayvancılık yaptırılmasıdır.
5. Hayrabolu'da süt birliği ile ilgili olan Emiryakup ve diğer köylere ithal olarak verilen hayvanların ve üreticilerinin sorunları çözülmemiştir.
6. Amasya'da süt ineği vereceğiz diye 2500 TL’lik et ırkı angus hayvanları 9200 TL ye verilmiştir. İşin içindeki çapanoğulları AKP İl Yöneticileri çıkmıştır. Devamında arkasından kimler çıkar derseniz? Bunu sizlerin düşüncesine bırakıyoruz.
7. Marmara Ereğlisi Yakuplu köyünde kaçak inşaat nedeniyle Tekirdağ İl Encümenince yıkım kararı olan angus çiftliği yıkılmamıştır. Meraya tecavüzleri nedeniyle işlem yapılmamıştır.
8. 4 yıldır devam eden ithal hayvanların sevkleri esnasında Çorlu İlçesi Ulaş'a ve Marmara Ereğlisi Yakuplu Köyüne ve Anadolu'ya sevkleri esnasında Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü Birimlerince bir cezai işlem yapılmamıştır. Hastalanan ve ölen hayvanlara hangi işlemlerin yapıldığı belli değildir. Bütün bunlar akıllara bir sürü soru getirmektedir.

KILLARI KIPIRDIYOR AMA GIKLARI ÇIKMIYOR
Bütün bu olumsuz olaylar karşısında Tekirdağ Merkezden Milletvekilimiz olan Ziyaeddin Akbulut'un Tekirdağ İl ve İlçe AKP Başkanları ve yöneticilerinin ve AKP merkez ilçe İl Genel Meclis üyelerinin kılı bile kıpırdamamaktadır. Çorlu ilçesinden seçilen AKP Milletvekilimiz Özlem Yemişçi'nin,  AKP İlçe Başkanlarının ve yöneticilerinin, AKP İlçe ve İl Genel Meclisi Üyeleri’nin kılı kıpırdamakta, gıkı çıkmamaktadır. AKP Marmara Ereğlisi İlçe Başkanı ve AKP İl Genel Meclisi Üyesi olan Sayın Muhittin Toruk ve AKP Yönetiminin kılı kıpırdamakta, gıkı çıkmamaktadır.

HALK BİZİ KURTARIN DİYE YALVARIYOR
Marmara Ereğlisi Yakuplu Köyü Muhtarı, azaları ve halkı bizi ve köyümüzü bu anguslardan kurtarın diye yalvarıyorlar. Muhtarın beyanı aynen şöyledir ‘ölen hayvanların kemikleri ve leşleri bizi çöplüğümüze atıyorlar, diğer hastalanan ve ölen hayvanların ne şekilde ima edildiğini bilemiyoruz’ dediler. Tekirdağ ve Trakya’mız ile tüm ülkemiz tarımı ve hayvancılığı adına bu yazıda ismi geçen herkesin duyarlı davranacağına inanıyor herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4