DOLAR 35.56 ₺
EURO 36.56 ₺
STERLIN 43.29 ₺
G.ALTIN 3,091.70 ₺
Ç.ALTIN 5,064.89 ₺
BİLEZİK 2,825.19 ₺
BTC 103,926.50 $
ETH 3,449.02 $
BİST 9,977.94

“AKP’YE GÖRE TARIMDA DEĞİL SANAYİDE KAMU YARARI VAR!”

ULUSAL
Yayınlama: 22 Eylül 2021 Çarşamba 09:11 Kaynak: Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Anayasal yetkisi altında olmasına karşın tarımsal sit alanlarının plastik organize sanayi bölgeleri tarafından istila edilmesine göz yumarken, birinci sınıf tarım arazisini korumanın değil, burada sanayi kurmanın “kamu yararı” olduğunu iddia etti.

“AKP’YE GÖRE TARIMDA DEĞİL SANAYİDE KAMU YARARI VAR!”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde Marmaracık Mevkii’ndeki tarımsal sit arazisine PAKOP Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından “Plastikçiler OSB Yatırım Bölgesi” yapılmasına göz yuman Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye  “Birinci sınıf tarım arazisinin tarım dışına çıkarılmasına izin verecek misiniz” sorusunu yöneltti.  Pakdemirli, Plastik OSB’nin atık su çıkarmayacağını iddia ederken, birinci sınıf tarım arazisinde organize sanayi bölgesi açılmasına ilişkin yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu, üstelik Danıştay 10. Dairesi’nin kararı çerçevesinde burayı sanayiye açmanın “kamu yararı” olduğunu savundu. Aygun, “Bakan, birinci sınıf tarım arazisini koruyamıyorsa o makamda kalmasın! Tarımsal sit alanında plastik sanayii kurmada kamu yararı olduğunu düşünüyorsa, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na transfer olsun” diye tepki gösterdi.

 

Aygun, tüm gelişmiş ülkelerde tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik adımlar atıldığını,  Türkiye’de ise tarım alanlarının heba edildiğini ve Anayasa’nın 45 inci maddesine rağmen birinci sınıf tarım alanlarının korunmadığını kaydetti.

 

Aygun, Plastikçiler OSB Yatırım Projesi olarak düşünülen alanın “tarımsal sit alanı” niteliğinde olduğuna işaret ederek, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mutlaka koruması gereken birinci sınıf tarım arazisinin tarım dışına çıkarılmasına göz yumacak mısınız?” diye sordu.

 

BAKAN PAKDEMİRLİ, TOPU ÇEVRE BAKANLIĞINA ATTI

 

 

 

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, söz konusu OSB’ye yönelik ÇED Başvuru Dosyasını referans gösterdi. Bu tesiste kullanılacak suyun devamlı devir daim ettirilerek kapalı bir sistemde kullanılacağını, bu yüzden atık su oluşturmayacağını söyleyen Bakan  Pakdemirli, Ergene Havzası’ndaki kirlenme kontrolüne ilişkin yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu ifade etti.

 

DANIŞTAY KARARI UYGULANMIYOR!

 

Pakdemirli, Danıştay 6. Daire’sinin 2010/3829 esas nolu kararında; gündemdeki OSB girişime konu alanın “mutlak tarım alanlarında” yer alması ve “aşırı yer altı suyu çekim alanında” kalıyor olması nedeni ile yürütmeyi durdurma kararı aldığına işaret eden Aygun, “Neden bu kararı uygulamıyorsunuz” diye sordu. Danıştay 6. Dairesi yerine Danıştay 10. Dairesi’nin 2018/2156 nolu esas kararında yer alan “Kamu yararı kararının alınmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkili olduğu ve bunun gözetilmesi gerektiği” yönündeki mütalaasının dikkate alındığını savunan Pakdemirli, “Tarım değil sanayiyi önceledikleri” mesajını verdi.

 

TARIMI SANAYİ İÇİN FEDA ETTİKLERİNİN İTİRAFI

 

CHP Tekirdağ Vekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Bakan Pakdemirli’nin yanıtı ibret vericidir. Danıştay 6. Dairesi’nin tarım alanlarının korunması gerektiği yönündeki kararını dikkate almadıklarını ortaya koymuştur. Bakan Pakdemirli, sanayide kamu yararı olduğu görüşünün yer aldığı Danıştay 10. Dairesi’nin kararındaki sadece bir bölümü cımbızlayarak, bunu esas aldıklarını belirtmiştir. Bu anlayış, tarımı önemsemediklerinin, tarımda kamu yararını gözetmediklerinin itirafıdır. Bakan, tarım arazilerini koruyamayacaksa, sanayi için tarımı feda edecekse, o bakanlığı bıraksın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na transfer olsun” diye tepki gösterdi.

 

ÇED OLUMLU KARARINA İTİRAZ

 

Aygun, Plastik OSB için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu Kararı verilmesine karşı bugün Tekirdağ Barosu, TMMOB Ziraat Mühendisleri, Mimarlar Odaları ve STK’larla itirazda bulunduklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, ÇED Olumlu Raporu’nun iptali için itiraz yazısı verdiklerini kaydeden Aygun, nitelikli tarım topraklarının geri dönüşümü olmayan doğal kaynaklar olduğuna işaret etti.  Aygun, Tekirdağ’da mevcut OSB’lerde yer varken ısrarla yeni alımların sanayiye açılmasının doğru olmadığını vurgulayarak, ÇED Raporu’nun mevzuata aykırı olduğunu ve kamu yararı ile hiçbir şekilde bağdaşmadığını söyledi.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code
google-site-verification=uSnnSC5jUTWittUtiCokfxv6706ikL65px5KxiN1Mg4