Adalet ve Kalkınma Partisi, yapmak istediği Anayasa değişikliğinde iyi niyetli değil. Onun amacı, yargıya tamamen hakim olmak. Ve gelecekte, üyelerini kendilerinin seçtiği mahkemelerde ve Yüce Divan’da yargılanmak.
Yaklaşık 30 yıldan beri, 12 Eylül darbesinden sonra yapılan Anayasa ile yönetiliyoruz. Bu süre içinde, Anayasanın bazı maddeleri değiştirilerek, günün şartlarına göre yeni hükümler getirildi. Ve bu güne kadar Anayasanın 70 civarında maddesi değiştirildi, bazı maddelere de yeni eklemeler yapıldı.
Adalet ve Kalkınma Partisi, iktidar olduktan sonra Anayasayı tamamen değiştirmek istediyse de, bugüne kadar bunu yapmaya cesaret edemedi. Ne var ki, başta partinin kapatılması davası olmak üzere, başına gelen bazı olaylar sonrası, şimdi Anayasayı değiştirmekte kararlı görünüyor.
Özellikle, kendisine karşı hazırlandığı iddia edilen darbe planlarının yargıya düşmesi, askerinse dolaylı da olsa yargıya müdahale etmek yerine demokrasiden yana tavır koyması, iktidarı Anayasayı değiştirmek için biraz daha cesaretlendirmiş oldu.
DEĞİŞİKLİK İSTEĞİ HALK YARARINA DEĞİL, AKP YARARINA
Hiç kuşku yok ki, AKP nin yapmak istediği Anayasa değişikliği halkın yararına değil, daha çok kendi yararına görünüyor. Bu partinin kapatılması için açılan davada parti, kapatılmaktan kıl payı kurtuldu. Kurtuldu, ama “laikliğe karşı hareketlerin odağı” olmaktan kurtulamadı. Çünkü AKP, laikliğe aykırı söylemleri, hatta eylemleri sebebiyle iktidar olmuş, din ve dince kutsal sayılan değerleri oy uğruna iyice kullanmıştı.
Tarikatlarla iç içe bağlantısı olan, siyasi kudretini bu kaynaklardan ve onların etkilediği kişilerden alan bu parti, huyundan bugün de vazgeçmiş değil. Hatta, son günlerde hakkında yeni bir kapatma davası açılacağı söylentileri de boşuna değil.
İşte o sebeple, AKP şimdi öncelikle önündeki bu Anayasa engelini aşmak istiyor. Bunu yaparken de, ilk olarak Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştirme kararında. Onun amacı, Anayasa Mahkemesi’nde öncelikle partinin kapatılmasını önleyecek bir yapılanma sağlamak, sonra da açılan iptal davalarına karşı bu yapılanmayı kullanarak, lehine kararlar çıkartmak.
Yapacağı bu değişiklikle yüksek mahkemeye, kendilerine yandaş yetecek kadar üyenin, Meclis ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesini sağlamak.
AKP öteki düzenlemeyi ise, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda yapmak ve bu Kurulun da oluşumunu değiştirmek istiyor. Kurulun, Adalet Bakanı ve Müsteşarıyla halen 7 olan üye sayısını 21 e çıkarıp, bu Kurula da kendilerine yakın üyeleri, yine Meclis ve Cumhurbaşkanı tarafından seçtirmeyi amaçlıyor.
AKP bunu başarırsa, bir taşla iki kuşu birden vurmuş olacak. Yani, iktidardan düştükten sonra Yüce Divan sıfatıyla kendilerini yargılayacak olan Anayasa Mahkemesi’nde kendi adamlarının önünde yargılanacak, böylece bütün suçlardan sıyrılmış olacaklar. Yapacakları başka bir değişiklikle de, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu ele geçirerek, yargıya tamamen hakim olacaklar.
AKP, bu manevrası ile daha başka değişiklikler de yapmak ve Anayasanın tam 26 maddesini değiştirmek istiyor. Değişiklik paketi, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından bir basın toplantısıyla açıklandı ve AKP nin İnternet sitesinde de yayınlandı. Yapmak istedikleri, halk ve muhalefet tarafından kabul edilebilecek türden değil. Değil ama o, önce bir takım acayip teklifler getiriyor, sonra da bunlardan vazgeçerek muhalefete “Bakın, biz sizin istemediklerinizi yapmaktan vazgeçtik.” diyor. Muhalefet bunu yutar mı?, Elbette göreceğiz.
MUHALEFET, UYUYOR MU?
Görünüşe bakılırsa, muhalefet partileri yapılacak olan bu değişikliğe kesin olarak karşı çıkıyorlar. Çünkü, onlar iktidarın esas amacının ne olduğunu gayet iyi biliyorlar. Konu, yakında Meclise geldiğinde ne yapacaklarını ise, tabii ki bilemiyoruz.
Mesela iktidar, yapılacak bu değişiklikte muhalefetin isteğine rağmen, Milletvekillerinin dokunulmazlıklarına hiç dokunmuyor.
Eğer muhalefet partileri, AKP nin bu tutumuna karşı ciddi tavır koyarlarsa, bu değişiklik yapılamaz. Çünkü, iktidarın Meclisteki sayısı yeterli değil. Halkoylamasına gitmek de, şimdilik öyle kolay işlerden değil.
Sözün kısası, AKP nin iyi niyetini taşımayan bu eylemine karşı, muhalefet bakalım nasıl bir sınav verecek?