Sigara dumanı, çoğu toksik ve kanserojen olan 4800'den fazla farklı madde içerir. Dumanın solunması halinde, bu toksikler akciğerler tarafından emilir ve vücuda dağılır. Sigara bağımlılığı ile birçok kanser türü arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Sigara kullanımı; akciğer kanseri başta olmak üzere, gırtlak, prostat, diş eti, ağız, mesane, mide, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserlerinin oluşum riskini artırır.
Sigara kullanımı, kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürerek ve damar yapısını bozarak vücuttaki tüm organ ve dokulara zarar verir. Sigara, KOAH, cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri, dişlerde çürüme ve diş eti rahatsızlıkları, ağız ve yutakta tat alma eksikliği, damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi, beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer), mide ve yemek borusunda kanama, ülser gibi pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalmaya da neden olan sigara kullanımı, sağlığımızı her açından tehdit eden bir bağımlılıktır.
Ayrıca tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı akciğerde tahribat yarattığı ve bağışıklığı zayıflattığı için tütün ürünleri kullananlar kullanmayanlara göre, koronavirüse karşı 14 kat daha fazla risk altında olduğu söylenmektedir.
Koronavirüsün yayılımının artmaması için alınan karar gereği, vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulunabileceği cadde sokaklar, ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma durakları, pazar yerleri gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı devam etmektedir. Karara uymaya devam eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Koronavirüs, solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Kaymakamlıklarımızca belirlenen alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağına uymanın yanında maske, sosyal mesafe, el hijyeni kurallarına uymaya devam ederek kendimizi ve çevremizi koronavirüsten koruyalım. Eski normallerimize dönebilmemiz tedbirlere daha sıkı uyabilmemizle mümkündür.
Sigarayı bırakmak isteyen bağımlılara ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) Yeşilay personeli tarafından sunulmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız, YEDAM'a 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'ndan ulaşarak destek alabilirler.
Sigarayı bırak, hayatı bırakma! Bu vesileyle, sigara bağımlılarının bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmelerini temenni ediyor; sağlıklı, mutlu, sigarasız günler diliyorum.